Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.

Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Monsuunikausi voi vaikeuttaa entisestään Bangladeshiin paenneiden satojen tuhansien rohingyojen elämää. Kuvassa Kutupalongin pakolaisleirin rakennuksia lähellä Cox's Bazaria. Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0.

Rohingya-pakolaisten asuttamalla Cox's Bazarin alueella Bangladeshissa koettiin eilen vuoden ensimmäiset rankkasateet. 

Rankkasateet ovat Bangladeshissa yleisiä ennen touko–kesäkuussa alkavaa monsuunikautta, mutta tänä vuonna niitä on odotettu erityisen huolestuneina Myanmarista paenneiden rohingya-pakolaisten vuoksi. 

Myanmarista on paennut väkivaltaa Bangladeshiin viime vuoden elokuun 25. päivän jälkeen lähes 700 000 etnistä rohingyaa. Alueella oli jo valmiiksi yli 200 000 rohingya-pakolaista. Tuhannet pakolaiset elävät asumuksissa, jotka eivät kestä sateita, tulvia ja maanvyörymiä. 

”Kuten osasimme pelätä, tämä ensimmäinen kuuro sai jo aikaan tuhoa leireillä, joissa vettä tulvi alaville alueille vaikeuttaen niille pääsyä.  Maa-aines muuttui hälyttävän nopeasti mudaksi ja tulvavesi muodosti suuria lammikoita”, kertoo Pelastakaa Lasten Cox's Bazarin viestintäpäällikkö Daphnee Cook tiedotteessa.

Monsuunikauden odotetaan tuovan tullessaan myös sykloneita.

Pakolaisten tilanne on jo ennestään vaikea. He ovat riippuvaisia ruoka-avusta. Leirien hygieniatilanne on hutera eikä terveyspalveluita ole tarpeeksi. Vaikeat sääolosuhteet voivat hankaloittaa myös avustusten kuljettamista leireille.

Avustusjärjestöt ja viranomaiset ovat viime kuukausina taistelleet aikaa vastaan varautuakseen monsuunikauteen. Esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on evakuoinut pakolaisia turvallisemmille alueille.

Pelastakaa Lapset kertoo muun muassa jakaneensa perheille tarvikepakkauksia asumusten vahvistamiseksi, parantaneensa viemäröintiä, vahvistaneensa siltoja ja maanvyörymien uhkaamia rinteitä sekä terveysklinikoita. Lapsille on jaettu turvarannekkeita, joiden avulla heidät voi helpommin yhdistää perheisiinsä jos he joutuvat huoltajistaan eroon. Noin 450 000 euroa avusta on kerätty suomalaisilta lahjoittajilta, järjestö kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia