Tulvat uhkaavat rohingya-pakolaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tulvat uhkaavat rohingya-pakolaisia

Yli puolta miljoonaa Myanmarista paennutta rohingya-muslimia uhkaavat hirmumyrskyt ja monsuunisateet Bangladeshissa. Nopeasti kokoon kyhätyillä pakolaisleireillä turvallisuus on erityisen uhattu.

Miehet rakentavat tietä pakolaisleirillä Bangladeshisssa.

Myanmarin rohingya-pakolaisia majoittavissa Bangladeshin leireissä valmistaudutaan lähestyvään myrsky- ja monsuunikauteen. Teitä rakennetaan maastoon, joka uhkaa muuttua mutavelliksi sadekaudella. Kuva: Naimul Haq / IPS.

(IPS) -- Yli puoli miljoonaa Myanmarista paennutta rohingya-muslimia altistuu pian uusille vaaroille Bangladeshissa. Trooppisten hirmumyrskyjen kausi alkaa maaliskuussa, ja sitä seuraa lokakuulle jatkuva monsuunisateiden aika.

Bangladesh ja avustusjärjestöt valmistautuvat kuumeisesti tulevaan, mutta pakolaisten turvallisuuden takaaminen nopeasti kokoon kyhätyissä leireissä on vaikeaa. Cox's Bazaarin ranta-alueella Bangladeshin kaakkoisoisissa on kaikkiaan 30 leiriä. Mäkinen maasto muuttuu nopeasti mutavelliksi.

Vuonna 1991 alueelle iskenyt sykloni tappoi lähes 140 000 ihmistä, ja eriasteisia tuhoja tulee vuosittain. Bambusta ja telttakankaasta kasatut asumukset eivät kestä tuulen riepottelua ja kaatosateita, maanvyöryistä ja tulvista puhumattakaan.

”Öisin on turvaton olo, kun mereltä tuleva tuuli ulvoo majan katossa. Pelottaa nukkua, kun ympärillä lapset itkevät ja pyytävät apua”, hiljattain Balukhalin leirille saapunut Noor-e-Khatum kertoo.

Taudit uhkaavat

YK:n lastenrahasto Unicef on varoittanut, että sateet lisäävät koleraepidemian vaaraa leireissä. Sama koskee E-hepatiittia, joka on tappava raskaana oleville. Seisova vesi houkuttaa malariahyttysiä.

Bangladeshin viranomaiset arvioivat, että yli kolmannes pakolaisista on välittömässä vaaravyöhykkeessä. ”Valmistaudumme siirtämään heidät turvallisempaan paikkaan ja pyrimme torjumaan tulvia raivaamalla esteitä veden virtaukselta”, Cox's Bazaarin alueen apulaisjohtaja Ali Hussain kertoo.

Hussainin mukaan ruokaa on varastossa riittävästi monsuunikaudesta selviämiseen. Leireille on lähetetty sotilaita vahvistamaan vanhoja teitä ja rakentamaan uusia, jotta esimerkiksi ambulanssien pääsy alueelle varmistetaan.

Katastrofia yritetään estää rakentamalla leireille kestävämpiä suojia sekä kouluttamalla 650 henkeä etsintä-, pelastus- ja ensiaputehtäviin. Heidän pitää varoittaa uhkista ja auttaa asukkaita selviämään niistä.

Ongelmiin varaudutaan

YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM tekee yhteistyötä pakolaisvirasto UNHCR:n ja ruoka-avusta huolehtivan WFP:n kanssa. Ne ovat perustaneet leireille kymmenen tukikohtaa, joissa on kevyttä maansiirtokalustoa ja henkilökuntaa raivaustehtäviin.

Akuuttien ripuliepidemioiden varalle on pystytetty viisi lääkintäkeskusta, IOM:n tiedottaja Shirin Akhter sanoo.

YK:n väestörahasto Unfpa kantaa erityistä huolta raskaana olevista pakolaisnaisista, joita on noin 46 000. ”Järjestämme puhtaita tarvikkeita ja liikkuvia lääkintäryhmiä heidän avukseen monsuunikaudella”, Hassan Abdi Unfpasta kertoo.

Bangladesh ja Myanmar ovat periaatteessa sopineet pakolaisten palautuksesta kotimaahansa. Moni rohingya kuitenkin pelkää palata maahan, jossa tuhansia muslimeita on tapettu, kokonaisia kyliä poltettu ja joukoittain naisia raiskattu.

Pakolaisia tulee yhä rajan yli Bangladeshiin, vaikkakin vähemmän kuin viime lokakuussa alkaneiden julmuuksien jälkeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia