Merituulivoimaloista hyötyä luonnolle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Merituulivoimaloista hyötyä luonnolle

Uuden tutkimuksen mukaan merelle rakennetut tuulivoimalat voivat lisätä luonnon monimuotoisuutta.

Tieteellisessä Environmental Research Letters -aikakauslehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan meretuulivoimaloiden vaikutukset alueen eläinlajeihin ovat vähäisiä ja niiden luomat olosuhteet saattavat jopa hyödyttää meren monimuotoisuutta.

Tutkijat perustavat johtopäätöksensä selvitykseen Alankomaiden rannikolle rakennetun Windpark Egmond aan Zee -tuulipuiston toiminnasta.

Tutkimuksen mukaan tuulivoimalan vaikutus alueen lajistoon on ollut minimaalinen. Vain muutamat lintulajit välttelevät tuulivoimaloita ja useimmat lokkilajit eivät kiinnitä niihin huomiota. Lintujen joukkokuolemista ei löytynyt todisteita.

Sen sijaan merinisäkkäille, kaloille ja muille eliölajeille tuulivoimala on tuonut uusia rauhallisia elinalueita. Muun muassa pyöriäisten ja turskan havaittiin esiintyvän tuulivoimalan alueella sen ulkopuolisia merialueita runsaammin, ja voimalan merenalaiset rakenteet tarjosivat uusia kasvupaikkoja esimerkiksi simpukoille ja ravuille.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että tuulivoimaloiden vaikutukset riippuvat lopulta niiden sijainnista.

Tutkimuksen rahoittajana toimi tuulivoimalaa ylläpitävä NordzeeWind, joka on Nuon ja Shell Wind Energy -yritysten yhteisyritys.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia