Mediat: Saudi-Arabian johtama sotilasliittouma YK:n ”häpeälistan” luonnoksessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mediat: Saudi-Arabian johtama sotilasliittouma YK:n ”häpeälistan” luonnoksessa

YK julkaisee pian vuotuisen listansa lasten oikeuksien rikkojista. Jemeniä pommittava Saudi-Arabian johtama liittouma on julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan joutumassa listalle. Viime vuonna maa turvautui painostukseen.

Saudi-Arabian pääkaupunki Riad

Saudi-Arabia on joutumassa lapsen oikeuksien rikkojien listalle. Kuva pääkaupunki Riadista. Kuva: Stephen Downes / CC BY-NC 2.0.

Saudi-Arabian johtama liittouma on joutumassa YK:n mustalle listalle maista, jotka ovat syyllistyneet lasten oikeuksien rikkomuksiin konflikteissa. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters sekä brittilehti The Guardian, jotka ovat saaneet käsiinsä vielä julkaisemattoman raporttiluonnoksen.

YK julkaisee vuosittain raportin maista, jotka ovat rikkoneet vakavasti lapsen oikeuksia konflikteissa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Saudi-Arabiaa ja sen johtamaa liittoumaa listalle, sillä maat ovat pommittaneet jatkuvasti siviilikohteita Jemenissä.

Listalle joutuminen ei aiheuta YK:ssa varsinaisia toimenpiteitä, mutta sitä pidetään eräänlaisena häpeälistana, jonka toivotaan johtavan lasten parempaan suojeluun, kertoo asiasta ensimmäisenä uutisoinut Reuters.

Raporttiluonnoksen mukaan liittouman toimet ovat johtaneet lasten silpomiseen ja tappamiseen. Liittouman aiheuttamia lapsiuhreja oli viime vuonna 683, ja liittouma oli vastuussa 38 hyökkäyksestä kouluihin ja sairaaloihin, raportissa kerrotaan Reutersin mukaan.

Myös muut Jemenin konfliktin osapuolet, kuten huthikapinalliset ja hallituksen joukot, ovat listalla.

Saudi-Arabian johtama liittouma on medioiden mukaan kuitenkin raportin niin sanotussa B-osiossa. Siellä ovat maat, jotka ovat edes yrittäneet parantaa lasten suojelua konflikteissa.

The Guardianin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun raportti jaottelee maata näin. sen uskotaan olevan yritys vähentää raporttiin liittyvää polemiikkia.

Saudi-Arabian johtama liittouma joutui listalle myös viime vuonna, mutta se poistettiin myöhemmin. Persianlahden maiden kerrottiin uhkaavan leikata YK-maksujaan, mikäli se pidetään listalla. YK:n silloinen pääsihteeri Ban Ki-moon syytti Saudi-Arabiaa painostuksesta.

Lopullinen raportti on määrä julkaista tässä kuussa, ja se voi vielä muuttua. YK:n edustaja on medioiden mukaan kertonut, ettei se kommentoi julkisuuteen vuotaneita dokumentteja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia