Uutiset Rasismi Suomessa

"Median ja poliitikkojen varovaisuus ruokkii äärioikeiston kasvua"

Suomessa vieraillut toimittaja-kirjailija Lisa Bjurwald kritisoi selväsanaisesti äärioikeiston kielenkäyttöä omaksuvaa mediaa ja valtavirran politiikkoja.

Maiharit pukuihin vaihtamalla sisäsiistiä imagoa ja parlamentaarisia asemia tavoitteleva äärioikeisto saa toimittaja-kirjailija Lisa Bjurwaldin mukaan vetoapua yhä enemmän myös medialta ja valtavirran poliitikoilta, jotka varovaistavat kielenkäyttöään radikaalien puolueiden kasvattaessa kannatustaan.

"Mitä pidempään puolueet ovat vallassa, varsinkin korkealla tasolla kuten Ruotsin parlamentissa tai Euroopan parlamentissa, sitä varovaisempia toimittajat ja valtavirran poliitikot ovat kutsumaan niitä rasistisiksi, muukalaisvastaisiksi tai muslimivastaisiksi", Punaisen Ristin Rasisminvastaisen päivän tilaisuudessa Helsingissä puhunut Bjurwald toteaa.

Äärioikeiston nousua Euroopassa pitkään seuranneen Bjurwaldin mukaan media on samalla omaksunut käyttöönsä liikkeiden itse määrittämää sanastoa, jota nämä ovat kehittäneet vedotakseen mahdollisimman laaja-alaiseen yleisöön. Esimerkkinä hän mainitsee uusnatsitaustaiset ruotsidemokraatit, joista päästyään parlamenttiin on ryhdytty puhumaan "siirtolaisuusvastaisina".

"Kun tällaisesta puolueesta ryhdytään puhumaan yleisellä tasolla maahanmuuttovastaisena, on sama kuin sanottaisiin, että heillä on järjellisiä näkemyksiä maahanmuutosta, joihin he ovat päätyneet punnittuaan eri vaihtoehtoja. Ikään kuin heitä ei ajaisi viha ja kiihkoilu, joiden paljastamiseksi ei tarvitse kuin selata verkkoa", hän sanoo.

Valtavirtaa kosiskelevia kampanjoita

Oikeistoliikkeiden suosiota on Bjurwaldin mukaan kasvattanut erityisesti internetin tehokas käyttö propagandavälineenä. Verkossa oikeistoradikaalit myös omaksuvat vaikutteita muiden maiden liikkeiltä sekä käynnistävät valtavirtaan vetoavia kampanjoita esimerkiksi pedofilian vastustamiseksi.

"Haastattelemani nuoret ovat sanoneet, että eivät välttämättä ole liikkeiden kanssa samaa mieltä maahanmuutosta, mutta pitävät todella hyvänä asia, että joku tekee jotain naisiin kohdistuvalle väkivallalle tai pedofilialle - 'Eivät kai he voi olla täysin pahoja, niin jos ne tekevät tällaista'", hän sanoo.

Rasisminvastaisen liikkeen aktivoiduttava verkossa ja kaduilla

Bjurwald kritisoi myös monien viranomaistahojen näkemystä siitä, oikeistoradikaalien verkkoaktivismi toimisi lähinnä muuta toimintaa ehkäisevänä pakoventtiilinä, sillä tutkimukset ovat päinvastoin osoittaneet sen tosiasiassa lisäävän väkivaltaa. Erityisen pelottavana kehityksenä hän pitää sitä, että puolueäärioikeiston vahvistaessa asemaansa liikkeet jalkautuvat yhä julkeammin kaduille.

Vastalääkkeeksi voimistuneelle äärioikeistolle Bjurwald kannustaa rasisminvastaista liikettä ja myös ihan tavallisia ihmisiä toimimaan aktiivisesti sekä verkossa että kaduillakin.

"Rasisminvastaiset mielenosoitukset ovat todella tehokas tapa osoittaa kanta varsinkin sellaisille nuorille, jotka eivät seuraa parlamentin debatteja, mutta näkevät mitä tapahtuu kadulla. Rasistit täytyy kohdata suoraan niin verkossa, parlamentissa kuin kadullakin. Rasisminvastaisella liikkeellä täytyy olla proaktiivinen strategia kaikilla tasoilla", hän toteaa.

Rasismi Suomessa internettiedotusvälineetpolitiikka EurooppaRuotsi

Kommentit

Lähettänyt jk (ei varmistettu) 24.3.2014 - 15:51

Bjurwald sanoi

"... Ikään kuin heitä ei ajaisi viha ja kiihkoilu, joiden paljastamiseksi ei tarvitse kuin selata verkkoa"

"Haastattelemani nuoret ovat sanoneet, että eivät välttämättä ole liikkeiden kanssa samaa mieltä maahanmuutosta, mutta pitävät todella hyvänä asia, että joku tekee jotain naisiin kohdistuvalle väkivallalle tai pedofilialle - 'Eivät kai he voi olla täysin pahoja, niin jos ne tekevät tällaista'"

Olisi helppoa, jos voisi kuitata tuollaisten juttujen laukojat vain sellaisina tyyppeinä, joita median nykyilmapiirissä kasvaa. Mutta on aika huolestuttavaa, että Bjurwald saa ilman toimituksen lisäämiä caveat emptor-huomautuksia esitellä kuvitelmiaan! Helpoiten nuo olisi tässä jutussa tehnyt muuttamalla muutamia verbejä:

1) ... tilaisuudessa Helsingissä puhunut Bjurwald vaahtoaa.

2) "...selata verkkoa", hän väittää.

3) "...tekevät tällaista'", hän änkkää.

4) Bjurwald pilkkaa myös monien viranomaistahojen...

5) ...Bjurwald yllyttää rasisminvastaista liikettä...

6) "...kaikilla tasoilla", hän raivoaa.

Tälläisilla muutoksilla tämä ns. uutinen olisi muuttunut vastuulliseksi ja verkkotoimitus olisi samalla pessyt kätensä Bjurwaldin "kannustuksen" seurauksena mahdollisesti tapahtuvista anarkomarkojen väkivallanteoista.

 

 

 

 

Nimimerkki jk:n kommentti "Bjurwaldin tila?" on tyylipuhdas esimerkki siitä, mitä Bjurwald sanoo:"Oikeistoliikkeiden suosiota on Bjurwaldin mukaan kasvattanut erityisesti internetin tehokas käyttö propagandavälineenä."

Nykyajan katutappelijat, SA-joukot, ovat jk:n tapaisia netti"keskustelijoita", jotka lähinnä häiriköivät keskustelupalstoilla, herjaavat, uhkailevat, floodaavat, pyrkivät levittämään vaikutusvaltaansa oman termistönsä kautta (esimerkiksi tässä "anarkomarko"). Olkinuket pöllyävät, argumentoinnilla ei ole merkitystä, koska kyseessä on pelkkä yritys ärsyttää ja kiusata muita. 

Yhtään Bjurwaldin näkemysten vastaista perustetta jk ei kommentissaan esitä. Siis ei yhtään. Sen sijaan hän yrittää vähätellä tätä termillä "tuollaisten juttujen laukojat" - ja esittää lopussa väitteen, jonka mukaan Bjurwald saattaa "kannustaa" mahdollisiin väkivallantekoihin. Samaa linjaa jatkavat jk:n Bjurwaldin suuhun keksimät verbit "vaahtoaa", "änkkää", "pilkkaa", "yllyttää" ja "raivoaa". jk pyrkii esittämään Bjurwaldin tasapainottomana, harkintakyvyttömänä ja edesvastuuttomana.

Alkeellista, lapsellista ja läpinäkyvää, mutta tarpeeksi usein toistettuna jossakin määrin tehokasta. jk saanee kannustusta hengenheimolaisiltaan, ja joku uusikin saattaa tietysti liittyä joukkoon.

jk:n tapaisilla kommentaattoreilla on usein puolellaan aika, jota heillä on lähes rajattomasti käytettävissä loanheittoonsa ja jankuttamiseen. Tämän vuoksi jk:n kommentin tapaisiin kirjoituksiin tarttumisen kynnys on korkea, mikä taas lisää heidän saamaansa näkyvyyttä. Ja juuri sen vuoksi näihin aivopieruihin ja verbaalisiin vihanpurkauksiin pitäisi aina jollakin tasolla puuttua.

Lue myös

Ihmisiä ringissä keskustelemassa

Uudet kampanjat yrittävät puuttua vastakkainasetteluja korostavaan keskustelukulttuuriin – Ovatko suomalaiset oikeasti unohtaneet empatian taidon?

Kansalaisjärjestöt järjestävät nyt kohtaamiskahviloita ja kehittävät uusia tapoja ilmaista empatiaa. Tavoitteena on vaikuttaa julkiseen keskusteluun, joka tutkimuksen mukaan on niin repivää, että osa suomalaisista ei halua enää osallistua siihen.
Lähes tyhjän metrovaunun penkkejä

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä kampanjoidaan syrjintää vastaan seuraavien kahden viikon ajan

Ihmisoikeusliiton ja joukkoliikenteen palveluntarjoajien kampanja kehottaa aikuisia puuttumaan etenkin nuorten kohtamaan rasismiin ja seksuaaliseen häirintään.
Erivärisiä karkkeja, mustat erillään

Uusi kampanja haastaa suomalaiset puhumaan ennakkoluuloistaan

Olenko rasisti? -kampanjassa muun muassa yhteiskunnalliset vaikuttajat kertovat, mitä ennakkoluuloja heillä on.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko nuoria naisia kerrossängyillä

Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut

Mehrdad Oskouei käsittelee dokumenteissaan yhteiskunnallisesti herkkiä aiheita mutta ei halua tunnustautua aktivistiksi vaan paremminkin kanavaksi dokumenttiensa henkilöiden ja yleisön välillä. ”Halusin tehdä elokuvan heidän kanssaan, en heistä”, hän kuvailee uutta dokumenttiaan Sunless Shadows, joka kertoo murhasta tuomituista nuorista naisista.
Nainen puolilähikuvassa

Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset saavat varautua kylmään säähän, jonottamiseen ja ujoihin naapureihin – Kulttuurishokin välttämiseksi perehdytys aloitetaan jo lähtömaassa

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kolmen päivän tehokoulutuksessa opiskellaan suomalaisen yhteiskunnan toimintaa aina bussin käytöstä tasa-arvon kunnioittamiseen. ”Kulttuuriorientaatiosta oli hyötyä, sillä arabimaissa Suomea ei tunneta kovin hyvin”, kertoo Suomeen hyvin kotiutunut Heba Almahrous.
Kaksi lehmää heinäkaukalon äärellä

Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla

Nepalista on tullut maailman johtaja paikallisesti suunniteltujen kotitalouksien biokaasukompostorien levittämisessä. Nyt maassa toimii teollisen kokoluokan biokaasutehdas, joka voi vähentää myös riippuvuutta tuontilannoitteista ja nestekaasusta.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”
Terveyssiteitä ja terveyssidepaketteja pöydällä

Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa

Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa kuukautisten alkaminen voi johtaa tyttöjen nöyryyttämiseen, kiusaamiseen ja jopa perheväkivaltaan. Tilanne on muuttumassa muun muassa aktivisti Nomcebo Mkhaliphin ansiosta. Hän valistaa tyttöjen lisäksi myös poikia, jotta nämä ymmärtäisivät, että kyseessä on luonnollinen asia.

Tuoreimmat

Suomeen tulevat kiintiöpakolaiset saavat varautua kylmään säähän, jonottamiseen ja ujoihin naapureihin – Kulttuurishokin välttämiseksi perehdytys aloitetaan jo lähtömaassa
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Lehmänlanta ja maatilajäte hyötykäyttöön: Nepalissa vähennetään päästöjä ja tuontiriippuvuutta biokaasun avulla
Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle
Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa
Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja
2000-luvun oppikirjat kertovat edelleen vanhanaikaista tarinaa kehitysmaista – ”Kuvista tulee käsitys kuivista kylistä ja köyhyydestä”, sanoo tutkija Eeva Rinne
Raportti: Vaurauserojen lisäksi myös maailman tuloerot ovat kasvaneet – Pohjoisamerikkalainen tienaa 16 kertaa afrikkalaista enemmän
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa
Keski-Aasian jäätiköt sulavat, ja sen on huomannut myös maanviljelijä Kylych Bekeshov – Kirgisiassa harva voi kuitenkaan varautua ilmastonmuutokseen
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”
Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”