Uutiset Rasismi Suomessa

"Median ja poliitikkojen varovaisuus ruokkii äärioikeiston kasvua"

Suomessa vieraillut toimittaja-kirjailija Lisa Bjurwald kritisoi selväsanaisesti äärioikeiston kielenkäyttöä omaksuvaa mediaa ja valtavirran politiikkoja.

Maiharit pukuihin vaihtamalla sisäsiistiä imagoa ja parlamentaarisia asemia tavoitteleva äärioikeisto saa toimittaja-kirjailija Lisa Bjurwaldin mukaan vetoapua yhä enemmän myös medialta ja valtavirran poliitikoilta, jotka varovaistavat kielenkäyttöään radikaalien puolueiden kasvattaessa kannatustaan.

"Mitä pidempään puolueet ovat vallassa, varsinkin korkealla tasolla kuten Ruotsin parlamentissa tai Euroopan parlamentissa, sitä varovaisempia toimittajat ja valtavirran poliitikot ovat kutsumaan niitä rasistisiksi, muukalaisvastaisiksi tai muslimivastaisiksi", Punaisen Ristin Rasisminvastaisen päivän tilaisuudessa Helsingissä puhunut Bjurwald toteaa.

Äärioikeiston nousua Euroopassa pitkään seuranneen Bjurwaldin mukaan media on samalla omaksunut käyttöönsä liikkeiden itse määrittämää sanastoa, jota nämä ovat kehittäneet vedotakseen mahdollisimman laaja-alaiseen yleisöön. Esimerkkinä hän mainitsee uusnatsitaustaiset ruotsidemokraatit, joista päästyään parlamenttiin on ryhdytty puhumaan "siirtolaisuusvastaisina".

"Kun tällaisesta puolueesta ryhdytään puhumaan yleisellä tasolla maahanmuuttovastaisena, on sama kuin sanottaisiin, että heillä on järjellisiä näkemyksiä maahanmuutosta, joihin he ovat päätyneet punnittuaan eri vaihtoehtoja. Ikään kuin heitä ei ajaisi viha ja kiihkoilu, joiden paljastamiseksi ei tarvitse kuin selata verkkoa", hän sanoo.

Valtavirtaa kosiskelevia kampanjoita

Oikeistoliikkeiden suosiota on Bjurwaldin mukaan kasvattanut erityisesti internetin tehokas käyttö propagandavälineenä. Verkossa oikeistoradikaalit myös omaksuvat vaikutteita muiden maiden liikkeiltä sekä käynnistävät valtavirtaan vetoavia kampanjoita esimerkiksi pedofilian vastustamiseksi.

"Haastattelemani nuoret ovat sanoneet, että eivät välttämättä ole liikkeiden kanssa samaa mieltä maahanmuutosta, mutta pitävät todella hyvänä asia, että joku tekee jotain naisiin kohdistuvalle väkivallalle tai pedofilialle - 'Eivät kai he voi olla täysin pahoja, niin jos ne tekevät tällaista'", hän sanoo.

Rasisminvastaisen liikkeen aktivoiduttava verkossa ja kaduilla

Bjurwald kritisoi myös monien viranomaistahojen näkemystä siitä, oikeistoradikaalien verkkoaktivismi toimisi lähinnä muuta toimintaa ehkäisevänä pakoventtiilinä, sillä tutkimukset ovat päinvastoin osoittaneet sen tosiasiassa lisäävän väkivaltaa. Erityisen pelottavana kehityksenä hän pitää sitä, että puolueäärioikeiston vahvistaessa asemaansa liikkeet jalkautuvat yhä julkeammin kaduille.

Vastalääkkeeksi voimistuneelle äärioikeistolle Bjurwald kannustaa rasisminvastaista liikettä ja myös ihan tavallisia ihmisiä toimimaan aktiivisesti sekä verkossa että kaduillakin.

"Rasisminvastaiset mielenosoitukset ovat todella tehokas tapa osoittaa kanta varsinkin sellaisille nuorille, jotka eivät seuraa parlamentin debatteja, mutta näkevät mitä tapahtuu kadulla. Rasistit täytyy kohdata suoraan niin verkossa, parlamentissa kuin kadullakin. Rasisminvastaisella liikkeellä täytyy olla proaktiivinen strategia kaikilla tasoilla", hän toteaa.

Rasismi Suomessa internettiedotusvälineetpolitiikka EurooppaRuotsi

Kommentit

Lähettänyt jk (ei varmistettu) 24.3.2014 - 15:51

Bjurwald sanoi

"... Ikään kuin heitä ei ajaisi viha ja kiihkoilu, joiden paljastamiseksi ei tarvitse kuin selata verkkoa"

"Haastattelemani nuoret ovat sanoneet, että eivät välttämättä ole liikkeiden kanssa samaa mieltä maahanmuutosta, mutta pitävät todella hyvänä asia, että joku tekee jotain naisiin kohdistuvalle väkivallalle tai pedofilialle - 'Eivät kai he voi olla täysin pahoja, niin jos ne tekevät tällaista'"

Olisi helppoa, jos voisi kuitata tuollaisten juttujen laukojat vain sellaisina tyyppeinä, joita median nykyilmapiirissä kasvaa. Mutta on aika huolestuttavaa, että Bjurwald saa ilman toimituksen lisäämiä caveat emptor-huomautuksia esitellä kuvitelmiaan! Helpoiten nuo olisi tässä jutussa tehnyt muuttamalla muutamia verbejä:

1) ... tilaisuudessa Helsingissä puhunut Bjurwald vaahtoaa.

2) "...selata verkkoa", hän väittää.

3) "...tekevät tällaista'", hän änkkää.

4) Bjurwald pilkkaa myös monien viranomaistahojen...

5) ...Bjurwald yllyttää rasisminvastaista liikettä...

6) "...kaikilla tasoilla", hän raivoaa.

Tälläisilla muutoksilla tämä ns. uutinen olisi muuttunut vastuulliseksi ja verkkotoimitus olisi samalla pessyt kätensä Bjurwaldin "kannustuksen" seurauksena mahdollisesti tapahtuvista anarkomarkojen väkivallanteoista.

 

 

 

 

Nimimerkki jk:n kommentti "Bjurwaldin tila?" on tyylipuhdas esimerkki siitä, mitä Bjurwald sanoo:"Oikeistoliikkeiden suosiota on Bjurwaldin mukaan kasvattanut erityisesti internetin tehokas käyttö propagandavälineenä."

Nykyajan katutappelijat, SA-joukot, ovat jk:n tapaisia netti"keskustelijoita", jotka lähinnä häiriköivät keskustelupalstoilla, herjaavat, uhkailevat, floodaavat, pyrkivät levittämään vaikutusvaltaansa oman termistönsä kautta (esimerkiksi tässä "anarkomarko"). Olkinuket pöllyävät, argumentoinnilla ei ole merkitystä, koska kyseessä on pelkkä yritys ärsyttää ja kiusata muita. 

Yhtään Bjurwaldin näkemysten vastaista perustetta jk ei kommentissaan esitä. Siis ei yhtään. Sen sijaan hän yrittää vähätellä tätä termillä "tuollaisten juttujen laukojat" - ja esittää lopussa väitteen, jonka mukaan Bjurwald saattaa "kannustaa" mahdollisiin väkivallantekoihin. Samaa linjaa jatkavat jk:n Bjurwaldin suuhun keksimät verbit "vaahtoaa", "änkkää", "pilkkaa", "yllyttää" ja "raivoaa". jk pyrkii esittämään Bjurwaldin tasapainottomana, harkintakyvyttömänä ja edesvastuuttomana.

Alkeellista, lapsellista ja läpinäkyvää, mutta tarpeeksi usein toistettuna jossakin määrin tehokasta. jk saanee kannustusta hengenheimolaisiltaan, ja joku uusikin saattaa tietysti liittyä joukkoon.

jk:n tapaisilla kommentaattoreilla on usein puolellaan aika, jota heillä on lähes rajattomasti käytettävissä loanheittoonsa ja jankuttamiseen. Tämän vuoksi jk:n kommentin tapaisiin kirjoituksiin tarttumisen kynnys on korkea, mikä taas lisää heidän saamaansa näkyvyyttä. Ja juuri sen vuoksi näihin aivopieruihin ja verbaalisiin vihanpurkauksiin pitäisi aina jollakin tasolla puuttua.

Lue myös

Ihmisiä ringissä keskustelemassa

Uudet kampanjat yrittävät puuttua vastakkainasetteluja korostavaan keskustelukulttuuriin – Ovatko suomalaiset oikeasti unohtaneet empatian taidon?

Kansalaisjärjestöt järjestävät nyt kohtaamiskahviloita ja kehittävät uusia tapoja ilmaista empatiaa. Tavoitteena on vaikuttaa julkiseen keskusteluun, joka tutkimuksen mukaan on niin repivää, että osa suomalaisista ei halua enää osallistua siihen.
Lähes tyhjän metrovaunun penkkejä

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä kampanjoidaan syrjintää vastaan seuraavien kahden viikon ajan

Ihmisoikeusliiton ja joukkoliikenteen palveluntarjoajien kampanja kehottaa aikuisia puuttumaan etenkin nuorten kohtamaan rasismiin ja seksuaaliseen häirintään.
Erivärisiä karkkeja, mustat erillään

Uusi kampanja haastaa suomalaiset puhumaan ennakkoluuloistaan

Olenko rasisti? -kampanjassa muun muassa yhteiskunnalliset vaikuttajat kertovat, mitä ennakkoluuloja heillä on.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset