"Median ja poliitikkojen varovaisuus ruokkii äärioikeiston kasvua" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Median ja poliitikkojen varovaisuus ruokkii äärioikeiston kasvua"

Suomessa vieraillut toimittaja-kirjailija Lisa Bjurwald kritisoi selväsanaisesti äärioikeiston kielenkäyttöä omaksuvaa mediaa ja valtavirran politiikkoja.

Maiharit pukuihin vaihtamalla sisäsiistiä imagoa ja parlamentaarisia asemia tavoitteleva äärioikeisto saa toimittaja-kirjailija Lisa Bjurwaldin mukaan vetoapua yhä enemmän myös medialta ja valtavirran poliitikoilta, jotka varovaistavat kielenkäyttöään radikaalien puolueiden kasvattaessa kannatustaan.

"Mitä pidempään puolueet ovat vallassa, varsinkin korkealla tasolla kuten Ruotsin parlamentissa tai Euroopan parlamentissa, sitä varovaisempia toimittajat ja valtavirran poliitikot ovat kutsumaan niitä rasistisiksi, muukalaisvastaisiksi tai muslimivastaisiksi", Punaisen Ristin Rasisminvastaisen päivän tilaisuudessa Helsingissä puhunut Bjurwald toteaa.

Äärioikeiston nousua Euroopassa pitkään seuranneen Bjurwaldin mukaan media on samalla omaksunut käyttöönsä liikkeiden itse määrittämää sanastoa, jota nämä ovat kehittäneet vedotakseen mahdollisimman laaja-alaiseen yleisöön. Esimerkkinä hän mainitsee uusnatsitaustaiset ruotsidemokraatit, joista päästyään parlamenttiin on ryhdytty puhumaan "siirtolaisuusvastaisina".

"Kun tällaisesta puolueesta ryhdytään puhumaan yleisellä tasolla maahanmuuttovastaisena, on sama kuin sanottaisiin, että heillä on järjellisiä näkemyksiä maahanmuutosta, joihin he ovat päätyneet punnittuaan eri vaihtoehtoja. Ikään kuin heitä ei ajaisi viha ja kiihkoilu, joiden paljastamiseksi ei tarvitse kuin selata verkkoa", hän sanoo.

Valtavirtaa kosiskelevia kampanjoita

Oikeistoliikkeiden suosiota on Bjurwaldin mukaan kasvattanut erityisesti internetin tehokas käyttö propagandavälineenä. Verkossa oikeistoradikaalit myös omaksuvat vaikutteita muiden maiden liikkeiltä sekä käynnistävät valtavirtaan vetoavia kampanjoita esimerkiksi pedofilian vastustamiseksi.

"Haastattelemani nuoret ovat sanoneet, että eivät välttämättä ole liikkeiden kanssa samaa mieltä maahanmuutosta, mutta pitävät todella hyvänä asia, että joku tekee jotain naisiin kohdistuvalle väkivallalle tai pedofilialle - 'Eivät kai he voi olla täysin pahoja, niin jos ne tekevät tällaista'", hän sanoo.

Rasisminvastaisen liikkeen aktivoiduttava verkossa ja kaduilla

Bjurwald kritisoi myös monien viranomaistahojen näkemystä siitä, oikeistoradikaalien verkkoaktivismi toimisi lähinnä muuta toimintaa ehkäisevänä pakoventtiilinä, sillä tutkimukset ovat päinvastoin osoittaneet sen tosiasiassa lisäävän väkivaltaa. Erityisen pelottavana kehityksenä hän pitää sitä, että puolueäärioikeiston vahvistaessa asemaansa liikkeet jalkautuvat yhä julkeammin kaduille.

Vastalääkkeeksi voimistuneelle äärioikeistolle Bjurwald kannustaa rasisminvastaista liikettä ja myös ihan tavallisia ihmisiä toimimaan aktiivisesti sekä verkossa että kaduillakin.

"Rasisminvastaiset mielenosoitukset ovat todella tehokas tapa osoittaa kanta varsinkin sellaisille nuorille, jotka eivät seuraa parlamentin debatteja, mutta näkevät mitä tapahtuu kadulla. Rasistit täytyy kohdata suoraan niin verkossa, parlamentissa kuin kadullakin. Rasisminvastaisella liikkeellä täytyy olla proaktiivinen strategia kaikilla tasoilla", hän toteaa.

Kommentit

Lähettänyt jk (ei varmistettu) 24.3.2014 - 15:51

Bjurwald sanoi

"... Ikään kuin heitä ei ajaisi viha ja kiihkoilu, joiden paljastamiseksi ei tarvitse kuin selata verkkoa"

"Haastattelemani nuoret ovat sanoneet, että eivät välttämättä ole liikkeiden kanssa samaa mieltä maahanmuutosta, mutta pitävät todella hyvänä asia, että joku tekee jotain naisiin kohdistuvalle väkivallalle tai pedofilialle - 'Eivät kai he voi olla täysin pahoja, niin jos ne tekevät tällaista'"

Olisi helppoa, jos voisi kuitata tuollaisten juttujen laukojat vain sellaisina tyyppeinä, joita median nykyilmapiirissä kasvaa. Mutta on aika huolestuttavaa, että Bjurwald saa ilman toimituksen lisäämiä caveat emptor-huomautuksia esitellä kuvitelmiaan! Helpoiten nuo olisi tässä jutussa tehnyt muuttamalla muutamia verbejä:

1) ... tilaisuudessa Helsingissä puhunut Bjurwald vaahtoaa.

2) "...selata verkkoa", hän väittää.

3) "...tekevät tällaista'", hän änkkää.

4) Bjurwald pilkkaa myös monien viranomaistahojen...

5) ...Bjurwald yllyttää rasisminvastaista liikettä...

6) "...kaikilla tasoilla", hän raivoaa.

Tälläisilla muutoksilla tämä ns. uutinen olisi muuttunut vastuulliseksi ja verkkotoimitus olisi samalla pessyt kätensä Bjurwaldin "kannustuksen" seurauksena mahdollisesti tapahtuvista anarkomarkojen väkivallanteoista.

 

 

 

 

Lähettänyt Lukija (ei varmistettu) 27.3.2014 - 17:13

In reply to by jk (ei varmistettu)

Nimimerkki jk:n kommentti "Bjurwaldin tila?" on tyylipuhdas esimerkki siitä, mitä Bjurwald sanoo:"Oikeistoliikkeiden suosiota on Bjurwaldin mukaan kasvattanut erityisesti internetin tehokas käyttö propagandavälineenä."

Nykyajan katutappelijat, SA-joukot, ovat jk:n tapaisia netti"keskustelijoita", jotka lähinnä häiriköivät keskustelupalstoilla, herjaavat, uhkailevat, floodaavat, pyrkivät levittämään vaikutusvaltaansa oman termistönsä kautta (esimerkiksi tässä "anarkomarko"). Olkinuket pöllyävät, argumentoinnilla ei ole merkitystä, koska kyseessä on pelkkä yritys ärsyttää ja kiusata muita. 

Yhtään Bjurwaldin näkemysten vastaista perustetta jk ei kommentissaan esitä. Siis ei yhtään. Sen sijaan hän yrittää vähätellä tätä termillä "tuollaisten juttujen laukojat" - ja esittää lopussa väitteen, jonka mukaan Bjurwald saattaa "kannustaa" mahdollisiin väkivallantekoihin. Samaa linjaa jatkavat jk:n Bjurwaldin suuhun keksimät verbit "vaahtoaa", "änkkää", "pilkkaa", "yllyttää" ja "raivoaa". jk pyrkii esittämään Bjurwaldin tasapainottomana, harkintakyvyttömänä ja edesvastuuttomana.

Alkeellista, lapsellista ja läpinäkyvää, mutta tarpeeksi usein toistettuna jossakin määrin tehokasta. jk saanee kannustusta hengenheimolaisiltaan, ja joku uusikin saattaa tietysti liittyä joukkoon.

jk:n tapaisilla kommentaattoreilla on usein puolellaan aika, jota heillä on lähes rajattomasti käytettävissä loanheittoonsa ja jankuttamiseen. Tämän vuoksi jk:n kommentin tapaisiin kirjoituksiin tarttumisen kynnys on korkea, mikä taas lisää heidän saamaansa näkyvyyttä. Ja juuri sen vuoksi näihin aivopieruihin ja verbaalisiin vihanpurkauksiin pitäisi aina jollakin tasolla puuttua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia