Mauritiuksen maatalous laajenee Madagaskariin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mauritiuksen maatalous laajenee Madagaskariin

Intian valtameressä sijaitseva Mauritiuksen saarivaltio on löytänyt kosolti uutta viljelymaata – 800 kilometrin päässä sijaitsevasta ja 300 kertaa suuremmasta Madagaskarista. Mauritius tuottaa jonkin verran sokeria, hedelmiä ja vihanneksia, mutta se joutuu tuomaan valtaosan ruoastaan ulkomailta.

Intian valtameressä sijaitseva Mauritiuksen saarivaltio on löytänyt kosolti uutta viljelymaata – 800 kilometrin päässä sijaitsevasta ja 300 kertaa suuremmasta Madagaskarista.

”Mauritiuksella on teknologia ja tietotaito; meillä on maa ja työvoima. Tässä on tilaisuuksia tartuttavaksi”, sanoi Madagaskarin maatalous- ja kalastusministeri Harison Edmond Randriarimanana alkuvuodesta kahden saarivaltion valtuuskuntien tapaamisen jälkeen.

Mauritiuksen 1,2 miljoonaa asukasta saivat viime vuonna aikaan 3,5 miljardin euron kansantuotteen, kun 18 miljoonan asukkaan Madagaskar jäi 3,1 miljardiin euroon. Maapinta-alaa Mauritiuksessa on reilut 2 000 neliökilometriä ja Madagaskarissa liki 582 000 neliökilometriä.

”Mauritiuksesta ei löydy lisää viljelymaata ruoan kasvatukseen”, tähdentää maan maatalous- ja kalastusministeri Arvin Boolell, jonka mukaan nyt kannattaa hyödyntää naapurimaassa tarjoutuvat sijoitusmahdollisuudet ennen kuin muut ehtivät edelle.

Mauritius tuottaa jonkin verran sokeria, hedelmiä ja vihanneksia, mutta se joutuu tuomaan valtaosan ruoastaan ulkomailta.

Kallis öljy panee karttelemaan pitkiä tuontikuljetuksia varsinkin, kun Mauritiukselle tuloja tuonut tekstiilivienti on kutistunut maailmanlaajuisten kiintiöiden poistuttua viime vuonna.

Boolellin mukaan Madagaskar tarjoaa mahdollisuuksia viljelyyn ja karjanhoitoon. Hedelmiä siellä voidaan kasvattaa myös Euroopan markkinoita varten.

Jotkut mauritiuslaiset ovat jo aloittaneet tuotannon Madagaskarissa. ”Maata on runsaasti ja tuholaisia vähän, joten myrkkyjen käytön voi minimoida toisin kuin Mauritiuksessa”, Manoj Goonniah kertoo.

Osa Madagaskarin viljelijöistä on ottanut tyytyväisenä vastaan mauritiuslaisten tuomat uudet tiedot ja menetelmät, mutta epäilijöitäkin aina löytyy.

”On opittava elämään ulkomaalaisena vieraassa maassa. Aina ei pidä jahdata vain taloudellisia etuja”, opastaa Shreedanand Cullychurn, joka aloitti hedelmien kasvatuksen Madagaskarissa 1998.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia