Massiivinen rokotuskampanja yrittää estää polion paluun Afrikkaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Massiivinen rokotuskampanja yrittää estää polion paluun Afrikkaan

Kotoperäinen polio ehti jo kadota Nigeriasta, mutta nyt Boko Haramin väkivalta ja pakolaisuus uhkaavat levittää tautia uudelleen.

YK:n lastenjärjestö Unicefilla ja sen kumppaneilla on käynnissä massiivinen rokotuskampanja Tšad-järven alueella keskisessä Afrikassa. Tarkoituksena on rokottaa yli 41 miljoonaa lasta poliota vastaan Nigeriassa sekä sen naapurimaissa Tšadissa, Nigerissä, Kamerunissa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

Nigerian äärijärjestö Boko Haram on ajanut alueella yli 2,6 miljoonaa ihmistä kodeistaan, tuhonnut terveyspalvelut ja ajanut Nigerian monet osavaltiot nälänhädän partaalle. Maassa ja samalla koko Afrikassa raportoitiin elokuussa ensimmäiset poliotapaukset yli kahteen vuoteen. Nyt taudin pelätään leviävän.

Rokotusoperaatiossa on mukana lähes 39 000 terveystyöntekijää, ja kampanjasta tiedotetaan sekä joukkoviestimissä että ruohonjuuritasolla, Unicef kertoo. Kampanja toteutetaan viidessä syklissä, ja tämän viikon lopulla alkaa kolmas.

Samalla rokotustiimit etsivät myös aliravittuja lapsia. Unicefin mukaan Nigeriassa kolmessa osavaltiossa 400 000 lasta uhkaa kuolla nälkään. Järjestön tiimit ovat toimittaneet nälkiintyneitä lapsia hoitoon.

"Lapsia kuolee ja lisää henkiä menetetään, ellei toimia laajenneta. Poliorokotuksilla voimme suojella lapsia virukselta ja tavoitamme samalla aliravitsemuksen vuoksi hoitoa tarvitsevat lapset", sanoo Unicefin Länsi- ja Keski-Afrikan johtaja Manuel Fontaine tiedotteessa.

Polio on virustauti, joka tarttuu etenkin lapsiin. Se voi aiheuttaa halvaantumisen. Hoitoa tautiin ei ole. Kotoperäistä poliota on enää Afganistanissa ja Pakistanissa. Maailman terveysjärjestö totesi Nigerian poliovapaaksi viime vuonna.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia