Uutiset

Massiivinen rokotuskampanja yrittää estää polion paluun Afrikkaan

Kotoperäinen polio ehti jo kadota Nigeriasta, mutta nyt Boko Haramin väkivalta ja pakolaisuus uhkaavat levittää tautia uudelleen.
(Kuva: UN Photo/JC McIlwaine / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n lastenjärjestö Unicefilla ja sen kumppaneilla on käynnissä massiivinen rokotuskampanja Tšad-järven alueella keskisessä Afrikassa. Tarkoituksena on rokottaa yli 41 miljoonaa lasta poliota vastaan Nigeriassa sekä sen naapurimaissa Tšadissa, Nigerissä, Kamerunissa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

Nigerian äärijärjestö Boko Haram on ajanut alueella yli 2,6 miljoonaa ihmistä kodeistaan, tuhonnut terveyspalvelut ja ajanut Nigerian monet osavaltiot nälänhädän partaalle. Maassa ja samalla koko Afrikassa raportoitiin elokuussa ensimmäiset poliotapaukset yli kahteen vuoteen. Nyt taudin pelätään leviävän.

Rokotusoperaatiossa on mukana lähes 39 000 terveystyöntekijää, ja kampanjasta tiedotetaan sekä joukkoviestimissä että ruohonjuuritasolla, Unicef kertoo. Kampanja toteutetaan viidessä syklissä, ja tämän viikon lopulla alkaa kolmas.

Samalla rokotustiimit etsivät myös aliravittuja lapsia. Unicefin mukaan Nigeriassa kolmessa osavaltiossa 400 000 lasta uhkaa kuolla nälkään. Järjestön tiimit ovat toimittaneet nälkiintyneitä lapsia hoitoon.

"Lapsia kuolee ja lisää henkiä menetetään, ellei toimia laajenneta. Poliorokotuksilla voimme suojella lapsia virukselta ja tavoitamme samalla aliravitsemuksen vuoksi hoitoa tarvitsevat lapset", sanoo Unicefin Länsi- ja Keski-Afrikan johtaja Manuel Fontaine tiedotteessa.

Polio on virustauti, joka tarttuu etenkin lapsiin. Se voi aiheuttaa halvaantumisen. Hoitoa tautiin ei ole. Kotoperäistä poliota on enää Afganistanissa ja Pakistanissa. Maailman terveysjärjestö totesi Nigerian poliovapaaksi viime vuonna.

lapsetkonfliktiterveyssairaus/lääkintä KamerunKeski-Afrikan tasavaltaTsadNigerNigeria

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät