Uutiset

Massiivinen rokotuskampanja yrittää estää polion paluun Afrikkaan

Kotoperäinen polio ehti jo kadota Nigeriasta, mutta nyt Boko Haramin väkivalta ja pakolaisuus uhkaavat levittää tautia uudelleen.
(Kuva: UN Photo/JC McIlwaine / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n lastenjärjestö Unicefilla ja sen kumppaneilla on käynnissä massiivinen rokotuskampanja Tšad-järven alueella keskisessä Afrikassa. Tarkoituksena on rokottaa yli 41 miljoonaa lasta poliota vastaan Nigeriassa sekä sen naapurimaissa Tšadissa, Nigerissä, Kamerunissa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

Nigerian äärijärjestö Boko Haram on ajanut alueella yli 2,6 miljoonaa ihmistä kodeistaan, tuhonnut terveyspalvelut ja ajanut Nigerian monet osavaltiot nälänhädän partaalle. Maassa ja samalla koko Afrikassa raportoitiin elokuussa ensimmäiset poliotapaukset yli kahteen vuoteen. Nyt taudin pelätään leviävän.

Rokotusoperaatiossa on mukana lähes 39 000 terveystyöntekijää, ja kampanjasta tiedotetaan sekä joukkoviestimissä että ruohonjuuritasolla, Unicef kertoo. Kampanja toteutetaan viidessä syklissä, ja tämän viikon lopulla alkaa kolmas.

Samalla rokotustiimit etsivät myös aliravittuja lapsia. Unicefin mukaan Nigeriassa kolmessa osavaltiossa 400 000 lasta uhkaa kuolla nälkään. Järjestön tiimit ovat toimittaneet nälkiintyneitä lapsia hoitoon.

"Lapsia kuolee ja lisää henkiä menetetään, ellei toimia laajenneta. Poliorokotuksilla voimme suojella lapsia virukselta ja tavoitamme samalla aliravitsemuksen vuoksi hoitoa tarvitsevat lapset", sanoo Unicefin Länsi- ja Keski-Afrikan johtaja Manuel Fontaine tiedotteessa.

Polio on virustauti, joka tarttuu etenkin lapsiin. Se voi aiheuttaa halvaantumisen. Hoitoa tautiin ei ole. Kotoperäistä poliota on enää Afganistanissa ja Pakistanissa. Maailman terveysjärjestö totesi Nigerian poliovapaaksi viime vuonna.

lapsetkonfliktiterveyssairaus/lääkintä KamerunKeski-Afrikan tasavaltaTsadNigerNigeria

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat