Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Marokko houkuttaa Afrikan siirtolaisia

Marokkoon saapuu afrikkalaisia, jotka haaveilevat pääsystä Eurooppaan. Osa kuitenkin jää, sillä Marokko on alkanut parantaa tulokkaiden kohtelua.
Marokko on jo kolme vuotta myöntänyt pysyviä oleskelulupia Afrikan maista tulleille siirtolaisille, joille maa oli aiemmin vain läpikulkupaikka Eurooppaan. Kuva Rabatin kaupungista. (Kuva: Fabiola Ortiz / IPS)

(IPS) -- Marokosta on vuosikymmenten mittaan lähtenyt miljoonia ihmisiä siirtolaisiksi Eurooppaan ja muualle. Nyt Marokkoon saapuu afrikkalaisia, jotka haaveilevat pääsystä Eurooppaan. Osa jää kuitenkin Marokkoon, joka on alkanut parantaa tulokkaiden kohtelua.

Espanjalle kuuluvat Melillan ja Ceutan kaupungit Marokossa ovat pystyttäneet aitoja estääkseen afrikkalaisten pääsyn alueensa kautta Eurooppaan. Joulukuussa ainakin 400 ihmistä onnistui pääsemään Ceutaan, tammikuun alussa aitaa rynkytti vielä suurempi joukko.

Melillan naapurissa sijaitsevan Nadorin kaupungin liepeillä majailee joukoittain afrikkalaisia, jotka odottavat elämänsä tilaisuutta. Mohamed Diaradsouba, 24, matkusti Norsunluurannikolta 5 000 kilometriä päästäkseen Malin ja Algerian kautta Marokkoon.

Kotiin jäivät vaimo ja vuoden vanha lapsi. "Työtä ei ollut eikä rahaa elämiseen. Haluan päästä Espanjaan ja uskon löytäväni työtä sieltä tai muualta Euroopasta", mies selittää.

Teltassa kukkuloilla

Kun IPS tapasi Diaradsouban loppuvuodesta, hän asui metsässä Khamis-akdimin kylän liepeillä, minne noin 300 afrikkalaista oli perustanut telttaleirin. Joukossa oli kamerunilaisia, guinealaisia ja malilaisia.

"Leirimme on pensaikossa kukkulalla, sillä pelkäämme poliisia", kertoo Diaradsouba, jolla ei ole henkilöpapereita eikä virallista pakolaisasemaa.

"Oleskelulupaa hakemaan pitäisi matkustaa pääkaupunkiin Rabatiin, jonne on kymmenen tunnin junamatka. Luotan sen sijaan siihen, että onnenpäiväni vielä koittaa", hän sanoo.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan Espanjaan saapui viime vuoden tammi-syyskuussa meritse 5 445 siirtolaista ja 69 ihmistä hukkui matkalla.

Poliisi häätää, berberit auttavat

Diaradsouba ei haastattelun aikaan tiennyt, pyrkiikö hän lopulta Melillaan aidan yli tai auton tavaratilaan piiloutuneena vai odottaako mahdollisuutta nousta veneeseen. Jälkimmäinen vaihtoehto lopulta toteutui, sillä hän viestitti kaksi viikkoa myöhemmin päässeensä Espanjaan venekyydillä, josta maksoi 2 500 euroa.

Poliisi ratsaa muutaman viikon välein metsäleirit, Marokon ihmisoikeusyhdistyksen aktiivi Aziz Kattouf kertoo.

"He ottavat kiinni miehet ja joskus lapsetkin, tuhoavat teltat ja takavarikoivat puhelimet. Monia lähetetään busseilla maan eteläosiin, mutta he tulevat aina takaisin", hän sanoo.

Khamis-akdimin kylässä asuvan Alwali Abdilhaten mukaan paikalliset berberit osoittavat solidaarisuutta tulokkaille.

"Meillä on leiriläisiin hyvät välit. He lähtevät aamuvarhain puroille peseytymään ja pyykkäämään ja ostavat ruokaa toriltamme. Yksi baari antaa heidän käydä lataamassa puhelimiaan", hän kertoo.

Laki turvaamaan oikeuksia

Osa afrikkalaisista on jäänyt Marokkoon saatuaan Euroopasta tietoja tylystä kohtelusta, kertoo Miguel Hernandez Garcia, jonka järjestö tarjoaa pakolaisille oikeusapua.

Marokko antoi vuonna 2013 ensimmäisenä arabimaana paperittomille siirtolaisille mahdollisuuden saada pysyvä oleskelulupa. Vuoden kestäneen kampanjan aikana lupaa haki 27 000 henkeä, joista 90 prosenttia hyväksyttiin.

Luvan saanti edellyttää joko viiden vuoden oleskelua maassa, kahden vuoden työsopimusta, avioliittoa marokkolaisen kanssa tai vakavaa sairautta.

Oleskelulupia myöntämällä pyritään estämään ihmiskauppaa. Nyt käsittelyssä on uusi laki, joka parantaisi siirtolaisten perusoikeuksia, kuten terveydenhuoltoa. "Lupapolitiikkaa on noudatettu kolme vuotta, mutta mikään viranomainen ei edelleenkään ota vastuuta tulokkaista", Garcia harmittelee.

"Haasteena on palvelujen alueellistaminen, sillä siirtolaisia on myös syrjäseuduilla", YK:n pakolaisviraston UNHCR:n edustaja Jean-Paul Cavalieri sanoo. Hän toivoo, että Marokko toimisi mallina alueen muille valtioille.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuus Marokko Suomen IPS

Lue myös

Seinämaalaus, jossa ihmisten kuvia.

Uudet pakolaistilastot: Pakenemaan joutuneiden määrä on melkein kaksinkertaistunut vuosikymmenessä

Maailmassa oli viime vuonna ennätykselliset 79,5 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Samaan aikaan pakolaisuus ilmiönä on pitkittynyt, sanoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.
Kaksi naista välissään pieni poika.

Koronaviruksen aiheuttama pelko kiristää pinnaa pakolaisleireillä Libanonissa – Äidit huolissaan mielenterveysongelmien kasvusta

Kun palestiinalaisäidit kirjoittivat karanteenikokemuksistaan sosiaalityöntekijöille, esille nousi huoli omasta mielenterveydestä. Libanonissa sijaitsevassa, neliökilometrin kokoisessa Ein El Hilwen pakolaisleirissä mielenterveysongelmat olivat yleisiä jo ennen koronaviruskriisiä. Yksi syy ovat äärimmäisen ahtaat asuinolot.
Joukko miehiä istumassa tuoleilla riveissä, osa kumartuneina.

Palautettujen siirtolaisten pelätään levittävän koronavirusta Keski-Amerikassa – Yhdysvallat ja Meksiko ovat karkottaneet siirtolaisia ilman testejä

Maailman pahin korona-alue, Yhdysvallat, ja siirtolaisten läpikulkumaa Meksiko ovat alkuvuodesta passittaneet tuhansia keskiamerikkalaisia kotiin testaamatta näitä. Esimerkiksi Guatemalassa jopa puolet tartunnoista on Yhdysvalloista karkotetuilla.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.