Uutiset

Malin kriisi keskeyttänyt 700 000 lapsen koulunkäynnin

Malin kriisin seurauksena Pohjois-Malin kouluja on tuhoutunut ja etelän koulut ovat ylikansoitettuja.
(Kuva: Lee Cohen / cc 2.0)

Malissa jo yli vuoden kestänyt konflikti pohjoisen tuaregikapinallisten ja hallitusten joukkojen kesken on keskeyttänyt yli 700 000 lapsen koulunkäynnin, arvioi YK:n lastenjärjestö UNICEF.

Järjestön mukaan Pohjois-Malissa yli sata koulua on tuhoutunut, ryöstetty, tai tärvelty räjähtämättömillä taisteluvälineillä ja jouduttu sulkemaan. Samalla yli 200 000 lasta on kokonaan vailla koulua, sanoo UNICEF.

"Kun opettajaa pelottaa opettaa ja oppilas pelkää mennä kouluun, koko koulutus on vaakalaudalla", sanoo UNICEFIN Malin edustaja Françoise Ackermans

Tällä hetkellä pohjoisen kouluista vain joka kolmannes on toiminnassa.

UNICEF työskentelee Malin koulutusviranomaisten kanssa nopeuttaakseen lasten takaisin pääsyä kouluun. Opettajille annetaan psykologista koulutusta ja miinavalistusta. Yli 16 000 lasta ympäri maata on saanut koulutusmateriaaleja.

YK:n järjestöt ovat jatkaneet yli miljoonan konfliktista kärsineen malilaisen avustamista. Avun ja ruoan saattaminen perille on haasteellista epävakaan turvallisuustilanteen ja maamiinojen takia. Järjestöt pelkäävät, että ruoan hinnan nousu ja varastojen hupeneminen johtaa ruokakriisiin.

Vain murto-osa järjestöjen anomista avustuksista Malille on toteutunut. Tilanne Pohjois-Malissa jatkuu edelleen rauhattomana ja järjestöjen tietoon on tullut ihmisoikeusrikkomuksia molemmilta puolin rintamalinjoja.

Lasten oikeudetMalin kriisi koulutuslapsetkonfliktiturvallisuus MaliRanska Suomen UNICEF

Lue myös

Nepalin lippu kahden muun lipun välissä, taustalla rakennuksia

Nepalin viranomaisten epäillään sekaantuneen laittomiin adoptioihin

Manju ja Bhimsen Khadka antoivat poikansa lastenkotiin, koska toivoivat näiden pääsevän kouluun. Pojat kuitenkin adoptoitiin Italiaan vanhempien tietämättä. Tapaus ei ole Nepalissa harvinainen.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Lapsia istuu lattialla piirustus- ja kirjoitusvälineiden kera

Raportti: Sodat ovat lapsille entistäkin vaarallisempia – Pojat kuolevat useammin taisteluissa, tytöt usein seksuaalisen väkivallan kohteina

Konflikteissa vammautuneiden tai tapettujen lasten määrä on kolminkertaistunut vuoden 2010 jälkeen. Yksi vaarallisimmista maista on Syyriassa, jossa puolet lapset ei ole kokenut elinaikanaan muuta kuin sotaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat