Uutiset Terveys

Malariakuolleisuus yli puolittunut 15 vuodessa

Hyttysverkkojen käyttö on ollut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa paras keino malariaa vastaan, sanoo Maailman terveysjärjestö.
Hyttysverkko Ghanassa. (Kuva: Arne Hoel/World Bank / cc 2.0)

Malariakuolemien määrä on vähentynyt maailmassa 60 prosenttia viimeisten 15 vuoden aikana. Syynä on muun muassa hyttysverkkojen lisääntynyt käyttö, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Järjestön tällä viikolla ilmestyneen malariaraportin mukaan yhä useampi maa on matkalla kohti taudin voittamista. Yli puolessa niistä 106 maasta, joissa vuonna 2000 oli malariaa, tapaukset ovat vähentyneet ainakin 75 prosenttia. Yhteensä 15 vuoden aikana on estetty maailmanlaajuisesti 6,2 miljoonaa malariakuolemaa.

Myös eniten malariasta kärsivä alue, Afrikka, on onnistunut vähentämään malariaa. Alle 5-vuotiaiden malariakuolleisuus on vähentynyt 71 prosenttia viimeisten 15 vuoden aikana. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on säästetty malariatapauksia estämällä myös noin 900 miljoonaa dollaria terveyskuluissa vuosina 2001–2014, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan hyttysmyrkyllä käsiteltyjen verkkojen käyttö on osoittautunut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa parhaaksi tavaksi ehkäistä malariatapauksia. Lisäksi tehokkaita tapoja ovat sisätilojen käsittely hyönteismyrkyllä sekä artemisiinipohjainen lääkitys.

WHO muistuttaa, että parannuksia tarvitaan yhä. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan malariariskissä elävistä ihmisistä kolmannes ei vuonna 2014 käyttänyt hyttysverkkoja tai -suihkeita.

Malaria on tietynlaisten hyttysten kantama loistauti, joka on erityisen vaarallinen lapsille. WHO:n mukaan tänä vuonna malariatapauksia on ollut maailmanlaajuisesti 214 miljoonaa ja kuolemia 438 000.

TÄSMENNYS 11.12. Korjattu "termi hyttyssuihkeiden käyttö sisätiloissa" termiksi "sisätilojen käsittely hyönteismyrkyllä".

Terveys terveyssairaus/lääkintä

Kommentit

"Lisäksi tehokkaita tapoja ovat hyttyssuihkeiden käyttö sisätiloissa sekä artemisiinipohjainen lääkitys."

Nyt olette kääntäneet raportin huolimattomasti. Luulen, että tuo tieto erilaisista malarian vastustamisen tavoista ja niiden tehoista on otettu tästä raportin lauseesta:

"Of the 663 million cases averted due to malaria control interventions, it is estimated that 69% were averted due to use of insecticide-treated mosquito nets (ITNs) (UI: 63–73%), 21% due to artemisinin-based combination therapy (ACT) (UI: 17–29%) and 10% due to indoor residual spraying (IRS) (UI: 6–14%)."

Tuo viimeinen tarkoittaa sisätilojen käsittelyä hyttysiä torjuvilla aineilla, tyypillisesti DDT:llä. Vaikka aine levitetään suihkuttamalla, kyse ei siis ole "hyttyssuihkeista" samassa merkityksessä kuin me täällä Suomessa asian ymmärrämme ("Älä huido, etelän mies, käytä Offia"). Tuo IRS-toimenpide kun tehdään yleensä kerran kaksi vuodessa, ei tarvittaessa, niin kuin me kaupunkilaiset juhannuksena maalla.

Lue myös

Hansikkaisiin puetut kädet kirjaavat testitulosta vihkoon

Yhä useampi maa lähestyy malarian voittamista – Koronapandemia on hidastanut hoitoa, mutta kauhuskenaariot vältettiin, sanoo WHO

Malariaan kuoli vuonna 2019 yli 400 000 ihmistä. Tällä vuosituhannella monet maat ovat kuitenkin päässeet taudista kokonaan eroon ja se on mahdollista myös muille maille, uskoo Maailman terveysjärjestö.
Nainen rokottaa vauvaa.

Tuberkuloosi tappaa yhtä paljon kuin korona – Paremman rokotteen kehittämistä estää lääketeollisuuden ja tutkijoiden kiinnostuksen vähäisyys

Tuberkuloosiin on olemassa rokote, jonka teho kuitenkin hiipuu vuosien mittaan ja joka ei tehoa aikuisiin. Koronarokotteiden kehittämisvauhti kuitenkin näyttää, mihin pystytään, kun poliittinen tahto ja lääketeollisuuden kiinnostus yhtyvät runsaan rahoituksen muodossa, kirjoittaa tutkija Andreas Kupz.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä