Malariakuolleisuus yli puolittunut 15 vuodessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malariakuolleisuus yli puolittunut 15 vuodessa

Hyttysverkkojen käyttö on ollut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa paras keino malariaa vastaan, sanoo Maailman terveysjärjestö.

Malariakuolemien määrä on vähentynyt maailmassa 60 prosenttia viimeisten 15 vuoden aikana. Syynä on muun muassa hyttysverkkojen lisääntynyt käyttö, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Järjestön tällä viikolla ilmestyneen malariaraportin mukaan yhä useampi maa on matkalla kohti taudin voittamista. Yli puolessa niistä 106 maasta, joissa vuonna 2000 oli malariaa, tapaukset ovat vähentyneet ainakin 75 prosenttia. Yhteensä 15 vuoden aikana on estetty maailmanlaajuisesti 6,2 miljoonaa malariakuolemaa.

Myös eniten malariasta kärsivä alue, Afrikka, on onnistunut vähentämään malariaa. Alle 5-vuotiaiden malariakuolleisuus on vähentynyt 71 prosenttia viimeisten 15 vuoden aikana. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on säästetty malariatapauksia estämällä myös noin 900 miljoonaa dollaria terveyskuluissa vuosina 2001–2014, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan hyttysmyrkyllä käsiteltyjen verkkojen käyttö on osoittautunut Saharan eteläpuolisessa Afrikassa parhaaksi tavaksi ehkäistä malariatapauksia. Lisäksi tehokkaita tapoja ovat sisätilojen käsittely hyönteismyrkyllä sekä artemisiinipohjainen lääkitys.

WHO muistuttaa, että parannuksia tarvitaan yhä. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisen Afrikan malariariskissä elävistä ihmisistä kolmannes ei vuonna 2014 käyttänyt hyttysverkkoja tai -suihkeita.

Malaria on tietynlaisten hyttysten kantama loistauti, joka on erityisen vaarallinen lapsille. WHO:n mukaan tänä vuonna malariatapauksia on ollut maailmanlaajuisesti 214 miljoonaa ja kuolemia 438 000.

TÄSMENNYS 11.12. Korjattu "termi hyttyssuihkeiden käyttö sisätiloissa" termiksi "sisätilojen käsittely hyönteismyrkyllä".

Kommentit

"Lisäksi tehokkaita tapoja ovat hyttyssuihkeiden käyttö sisätiloissa sekä artemisiinipohjainen lääkitys."

Nyt olette kääntäneet raportin huolimattomasti. Luulen, että tuo tieto erilaisista malarian vastustamisen tavoista ja niiden tehoista on otettu tästä raportin lauseesta:

"Of the 663 million cases averted due to malaria control interventions, it is estimated that 69% were averted due to use of insecticide-treated mosquito nets (ITNs) (UI: 63–73%), 21% due to artemisinin-based combination therapy (ACT) (UI: 17–29%) and 10% due to indoor residual spraying (IRS) (UI: 6–14%)."

Tuo viimeinen tarkoittaa sisätilojen käsittelyä hyttysiä torjuvilla aineilla, tyypillisesti DDT:llä. Vaikka aine levitetään suihkuttamalla, kyse ei siis ole "hyttyssuihkeista" samassa merkityksessä kuin me täällä Suomessa asian ymmärrämme ("Älä huido, etelän mies, käytä Offia"). Tuo IRS-toimenpide kun tehdään yleensä kerran kaksi vuodessa, ei tarvittaessa, niin kuin me kaupunkilaiset juhannuksena maalla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia