Maiden sisäisten pakolaisten määrä ennätyskorkealla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maiden sisäisten pakolaisten määrä ennätyskorkealla

Yli 6,5 miljoonaa ihmistä joutui viime vuonna pakenemaan kodeistaan aseellisten konfliktien ja ihmisoikeusloukkauksien vuoksi, arvioi IDMC.

Aseelliset konfliktit, väkivalta ja ihmisoikeusloukkaukset kasvattivat viime vuonna maiden sisäisten pakolaisten määrän ennätysmäiseen lähes 29 miljoonaan henkeen, arvioi Internal Displacement Monitoring Centre IDMC vuosiraportissaan. Arvio on korkein, minkä keskus on tehnyt.

Kotimaidensa rajojen sisällä asuvien pakolaisten määrä kasvoi viime vuonna yli 6,5 miljoonalla, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Koteihinsa palanneita oli järjestön mukaan viime vuonna ainoastaan runsaat kaksi miljoonaa.

Paenneiden määrän kasvusta yli kolmannes aiheutui Syyrian sisällissodasta. Viime vuoden loppuun mennessä 2,4 miljoonaa syyrialaista oli joutunut jättämään kotinsa ja muuttamaan väliaikaisesti toisaalle maassaan.

"Syyriassa sisäisen pakolaisuuden kasvu on kiinteässä yhteydessä konfliktiin ja ne ruokkivat toisiaan, mistä syntyy 'lumipalloefekti'", toteaa keskuksen johtaja Kate Halff.

Määrällisesti eniten, yli kymmenen miljoonaa, sisäisisiä pakolaisista on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, todetaan raportissa. Siellä erityisesti Kongon demokraattisen tasavallan itäisten maakuntien konflikti on ajanut ihmisiä kodeistaan.

Raportin mukaan 90 prosentissa tutkituista maista sisäinen pakolaisuus on kestänyt vuosikymmeniä synnyttäen monissa tapauksissa toisen ja jopa kolmannen polven paossa olevia.

Halff painottaakin, että hallitusten ja kansainvälisen yhteisön on akuutin humanitaarisen avun ohella sitouduttava pitkäaikaisempaan sisäisten pakolaisten tukemiseen, kunnes pysyvä ratkaisu on löydetty.

IDMC on Norjan pakolaisavun perustama keskus, joka tarkkailee YK:n toimeksiannosta maailmanlaajuisesti sisäistä pakolaisuutta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia