Maan ystävät: Apple peittelee tuotantonsa ympäristöhaittoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maan ystävät: Apple peittelee tuotantonsa ympäristöhaittoja

Apple ei suostu kertomaan avoimesti, käytetäänkö sen tuotteissa tinaa alueilta, jossa tuotanto-olosuhteet ovat kyseenlaisia ja luontoa saastuttavia.

Tietotekniikkayritys Applen pitäisi myöntää käyttävänsä tuotteissaan epäeettistä tinaa, vaatii ympäristöjärjestö Maan ystävät. Järjestön Ison-Britannian osasto kritisoi yhtiötä siitä, ettei se suostu paljastamaan, käyttääkö se Indonesiassa epäilyttävissä olosuhteissa tuotettua tinaa.

Noin kolmasosa puhelinelektroniikassa käytetystä tinasta on peräisin Indonesian saarilta Bangkasta ja Belitungista. Maan ystävien marraskuussa 2012 ilmestyneen raportin mukaan tuotanto tuhoaa sademetsiä, koralliriuttoja ja jopa kokonaisia yhteisöjä.

Saastumisen lisäksi tuotanto-olosuhteet ovat työntekijöille vaaralliset. Poliisin mukaan joka viikko yksi tinakaivostyöntekijä kuolee onnettomuudessa. Kalakantojen ehtyminen ja maan happamoituminen vaikeuttavat puolestaan kalastaja- ja maanviljelijäyhteisöjen elämää, raportista ilmenee.

Maan ystävien politiikan- ja kampanjajohtajan Craig Bennettin mukaan Applen toiminta on kestämätöntä ja ristiriidassa sen kanssa, että Apple on luvannut enemmän läpinäkyvyyttä tuotantoketjuunsa.

Elektroniikkajätti on käynnistänyt yritysten sidosryhmän, joka keskustelee tinantuotantoon liittyvistä ongelmista. Viime vuonna se myös liittyi reiluihin työehtoihin pyrkivän Fair Labor Associationin (FLA) jäseneksi.

Samsung Electronic ja Philips ovat julkisesti myöntäneet käyttävänsä tinaa, joka on peräisin Bangkan saarelta. Kaikki kolme ovat liittyneet Hollannin hallituksen alaiseen kestävän kaupan aloitteeseen sekä elektroniikkateollisuuden koalitioon, jonka tarkoituksena on parantaa oloja alueella.

"Applen peittely on näin ristiriidassa sen muiden toimien kanssa. Uskon, että Applen asiakkaat haluavat tietää ostamiensa tuotteiden sosiaalisista ja ympäristöllisistä haittavaikutuksista", Bennett kommentoi.

Applen mukaan se tutkii tinan tuotannon olosuhteita Indonesiassa ja että se myös rahoittaa alueen kaivostoimintaan liittyvää tutkimusta. Maan ystävien mukaan yhtiön pitäisi kuitenkin edelleen myöntää tinan käyttö.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia