Maailman parhaan opettajan palkinto ensimmäisen kerran Afrikkaan – Kenialaisen Peter Tabichin koulussa on 480 oppilasta ja yksi tietokone | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman parhaan opettajan palkinto ensimmäisen kerran Afrikkaan – Kenialaisen Peter Tabichin koulussa on 480 oppilasta ja yksi tietokone

Miljoonan dollarin palkinto on tunnustus poikkeuksellisen lahjakkaalle opettajalle mutta myös muistutus ammattikunnan tärkeästä roolista yhteiskunnassa. Palkinnon voittanut Peter Tabichi on kertonut käyttävänsä palkintorahat muun muassa kunnollisen tietokoneluokan hankintaan.

Opettaja Peter Tabichi Kenian lippu olkapäillään

Kenialainen opettaja Peter Tabichi otti vastaan Maailman parhaan opettajan palkinnon Dubaissa maaliskuussa. Kuva: Busani Bafana.

(IPS) -- Kenialainen Peter Tabichi, 36, on voittanut ensimmäisenä afrikkalaisena Maailman parhaan opettajan palkinnon (The Global Teacher Prize), joka on arvoltaan miljoona dollaria (noin 890 400 euroa).

Tabichi opettaa matematiikka ja fysiikkaa köyhässä Kerikon yhteislukiossa syrjäisessä Nakurun piirikunnassa.

Varkey-säätiön palkinto on tunnustus poikkeuksellisen lahjakkaalle opettajalle mutta myös muistutus opettajien ammattikunnan tärkeästä roolista yhteiskunnassa.

”En usko voittoa todeksi. Palkinto motivoi opettajia Keniassa, Afrikassa ja koko maailmassa. Se vahvistaa, että opettaminen on paras ammatti. Minä aion jatkaa muutoksen edistämistä opettamalla”, Tabichi sanoi Dubaissa järjestetyssä palkintotilaisuudessa.

Loppukilpailuun pääsivät tällä kertaa Kenian ohella Argentiina, Australia, Brasilia, Britannia, Georgia, Hollanti, Intia, Japani ja Yhdysvallat. Ehdokkaita oli alkujaan 10 000 kaikkiaan 179 maasta.

Voittoisa koulu

Tabichin oppilaat osallistuivat Kenian tiedemessuille keksinnöllään, joka auttaa sokeita ja kuuroja mittaamaan esineitä. Se voitti valtion koulujen valtakunnallisen kilpailun, ja ryhmä pääsee osallistumaan kansainväliseen Intel Isef -kisaan Yhdysvaltain Phoenixissa toukokuussa.

Opettajapalkinto myönnettiin Tabichille omistautumisesta työlleen, kovasta ponnistelusta ja vahvasta uskosta nuorten kykyihin.

Katoliseen fransiskaaniveljeskuntaan kuuluva Tabichi on antanut 80 prosenttia palkastaan oppilaidensa tueksi. Valtaosa heistä on varattomia ja kolmannes orpoja tai puoliorpoja.

Nakurussa koulun keskeyttäminen on yleistä ja monen nuoren elämää varjostavat huumeet, teiniraskaudet ja lapsiavioliitot. Itsemurhakaan ei ole tuntematon asia.

480 oppilasta ja yksi tietokone

Koulussa on 480 oppilasta ja yksi tietokone. Nettiyhteys toimii hitaasti, ja oppilaita on 58 opettajaa kohti.

Tabichi kollegoineen on kannustanut oppilaita perustamaan tiedekerhoja, mutta heikoimpia unohtamatta.

”Neljän kollegan kanssa annamme huonosti pärjääville oppilaille viikonloppuisin tukiopetusta matematiikassa ja luonnontieteissä. Käyn oppilaiden kotona tapaamassa heidän perheitään ja perehtymässä opiskelun ongelmiin”, Tabichi kertoo.

”Valtaosa opetuksestani on digitaalista. Imuroin nettikahvilassa aineistoa, jota voimme hyödyntää tunneilla ilman verkkoyhteyttä”, hän selittää.

”Afrikassa me aloitamme joka päivä uuden sivun ja uuden kappaleen. Palkinto ei ole tunnustus minulle vaan maanosamme nuorille. Eturintamassa työskentelevänä opettajana olen nähnyt nuoriin sisältyvän lupauksen: uteliaisuuden, lahjakkuuden, älyn ja uskon”, Tabichi vakuuttaa.

Välineitä ja ruokaa

Kilpailun aikana IPS:lle antamassaan haastattelussa Tabichi kertoi, että jos hän voittaisi, hän käyttäisi palkintorahat oppilaita innostavan kerhotoiminnan kehittämiseen ja kunnollisen tietokoneluokan sekä nopean nettiyhteyden hankintaan.

Hän aikoo myös edistää keittiöpuutarhojen perustamista ja sitkeähenkisten kasvien tuotantoa koulua ympäröivässä yhteisössä, joka kärsii usein kuivuudesta.

Jotta kaikki lapset pääsisivät aloittamaan koulunkäynnin, opetus on tehtävä maksuttomaksi ja tasa-arvoiseksi, ja sen laatua on parannettava, Tabichi painottaa.

Opetus kunniaan

(IPS) -- Varkey-säätiö haluaa parantaa opettajien asemaa maailmassa, ja sen palkinnosta voivat kilpailla kaikki maailman opettajat.

Säätiö on vuodesta 2013 julkaissut indeksiä, joka mittaa opettajien aseman arvostusta eri maissa. Ensimmäinen kysely tehtiin 21 maassa ja se kertoi, että 30–50 prosenttia vanhemmista ei halunnut kannustaa lapsiaan opettajan ammattiin.

Viime vuoden mittaus paljasti ensi kerran yhteyden opettajien arvostuksen ja oppilaiden Pisa-menestyksen välillä.

”Toivon, että Peter Tabichin tarina kannustaa muita opettajan ammattiin ja valottaa inspiroivaa työtä, jota opettajat tekevät valoisamman huomisen puolesta”, säätiön perustaja Sunny Varkey sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia