Maailman asevienti kasvanut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman asevienti kasvanut

Yhdysvallat on maailman suurin aseviejä, käy ilmi Siprin tuoreista tilastoista.

Maailman asevienti on kasvanut 16 prosenttia. Sekä Venäjä että Yhdysvallat ovat lisänneet vientiään, käy ilmi Tukholman kansainvälisen rauhantutkimusinstituutin Siprin tänään julkaisemista tilastoista.

Siprin tilastoissa vertaillaan vuosien 2005–2009 välistä aikaa vuosiin 2010–2014. Niiden mukaan Yhdysvallat on tällä hetkellä maailman suurin aseiden viejä. Sen osuus aseviennistä on lähes kolmanneksen. Maan asevienti on kasvanut 23 prosenttia.

Siprin ase- ja sotilasmeno-ohjelman johtajan Aude Fleurantin mukaan asevienti on aiemmin ollut Yhdysvalloille ulkomaanpolitiikan ja turvallisuuden työkalu, mutta nyt se tukee maan aseteollisuutta, joka kärsii pienenevästä puolustusbudjetista.

Toiseksi eniten aseita vie Venäjä, jonka vienti on kasvanut yli kolmanneksen. Kolmantena tilastoissa on Kiina, jonka vienti on kasvanut 143 prosenttia. Sen osuus koko maailman aseviennistä on kuitenkin vain viisi prosenttia Saksan ja Ranskan tavoin.

Aseita viedään tilastojen mukaan etenkin Aasiaan. Suurin tuoja on Intia 15 prosentin osuudella. Seuraavaksi eniten aseita viedään Saudi-Arabiaan, Kiinaan, Arabiemiirikuntiin, Pakistaniin sekä Australiaan.

Euroopan asetuonti on vähentynyt, mutta Ukrainan ja Venäjän nykytilanne saattaa muutta tilannetta tänä vuonna, Sipri arvioi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia