Uutiset Asekauppa

Maailman asekauppa kiihtyy yhä – suuntana Lähi-itä ja Aasia

Etenkin Lähi-idän maat ovat lisänneet aseiden tuontia, kertoo rauhantutkimusinstituutti Sipri. Lähtömaa on usein Yhdysvallat.
Asekaupan vastainen protesti Lontoossa kesällä 2016. Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-NC 2.0)

Aseiden vienti ja tuonti on käynyt viimeisten viiden vuoden aikana kuumempana kuin koskaan sitten kylmän sodan päättymisen. Syynä on asevirtojen kasvu Aasiaan, Oseaniaan sekä Lähi-itään, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri tuoreesta tilastokatsauksesta.

Katsauksessa tarkastellaan tärkeimpien aseiden tuontia ja vientiä vuosina 2012–2016 ja verrataan niitä viisivuotiskauteen 2007–2011.

Asetuonti on tilastojen mukaan kasvanut eniten Lähi-idässä, 86 prosenttia. Esimerkiksi Saudi-Arabian asetuonti kasvoi 212 prosenttia, Qatarin puolestaan 245 prosenttia.

"Viimeisten viiden vuoden aikana useimmat Lähi-idän maat ovat kääntyneet pääosin Yhdysvaltain ja Euroopan puoleen pyrkimyksessään lisätä edistynyttä sotilaskapasiteettia", sanoo Siprin tutkija Pieter Wezeman tiedotteessa.

Monet Lähi-idän maat käyvät tällä hetkellä sotaa. Erityisen paljon on kritisoitu Saudi-Arabiaa, joka pommittaa Jemenissä myös siviileitä. Muiden länsimaiden ohella myös Suomi käy asekauppaa Saudi-Arabia kanssa.

Aseiden tuonti on Siprin mukaan kasvanut myös Aasiassa. Intian asetuonti on kasvanut 43 prosenttia, ja se on maailman suurin aseiden tuoja. 

"Aasiassa ei ole mitään alueellista aseidenkontrollointivälinettä, ja Aasian maat jatkavat arsenaaliensa laajentamista. Kiina pystyy yhä enemmän korvaamaan asetuonnin omilla tuotteilla, mutta Intia on aseteknologiassa riippuvainen monien halukkaiden, kuten Venäjän, Yhdysvaltojen, Euroopan maiden, Israelin ja Etelä-Korean, toimituksista", sanoo Siemon Wezeman, Siprin tutkija.

Aseiden viejämaista ykkösenä on pysynyt Yhdysvallat, jonka osuus maailman aseviennistä on kolmanneksen. Lähes puolet sen vientituotteista meni vuosina 2012–2016 Lähi-itään.

Asekauppa aseet & armeijakonfliktikauppa

Lue myös

Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.