Uutiset Asekauppa

Maailman asekauppa kiihtyy yhä – suuntana Lähi-itä ja Aasia

Etenkin Lähi-idän maat ovat lisänneet aseiden tuontia, kertoo rauhantutkimusinstituutti Sipri. Lähtömaa on usein Yhdysvallat.
Asekaupan vastainen protesti Lontoossa kesällä 2016. Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-NC 2.0)

Aseiden vienti ja tuonti on käynyt viimeisten viiden vuoden aikana kuumempana kuin koskaan sitten kylmän sodan päättymisen. Syynä on asevirtojen kasvu Aasiaan, Oseaniaan sekä Lähi-itään, selviää Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri tuoreesta tilastokatsauksesta.

Katsauksessa tarkastellaan tärkeimpien aseiden tuontia ja vientiä vuosina 2012–2016 ja verrataan niitä viisivuotiskauteen 2007–2011.

Asetuonti on tilastojen mukaan kasvanut eniten Lähi-idässä, 86 prosenttia. Esimerkiksi Saudi-Arabian asetuonti kasvoi 212 prosenttia, Qatarin puolestaan 245 prosenttia.

"Viimeisten viiden vuoden aikana useimmat Lähi-idän maat ovat kääntyneet pääosin Yhdysvaltain ja Euroopan puoleen pyrkimyksessään lisätä edistynyttä sotilaskapasiteettia", sanoo Siprin tutkija Pieter Wezeman tiedotteessa.

Monet Lähi-idän maat käyvät tällä hetkellä sotaa. Erityisen paljon on kritisoitu Saudi-Arabiaa, joka pommittaa Jemenissä myös siviileitä. Muiden länsimaiden ohella myös Suomi käy asekauppaa Saudi-Arabia kanssa.

Aseiden tuonti on Siprin mukaan kasvanut myös Aasiassa. Intian asetuonti on kasvanut 43 prosenttia, ja se on maailman suurin aseiden tuoja. 

"Aasiassa ei ole mitään alueellista aseidenkontrollointivälinettä, ja Aasian maat jatkavat arsenaaliensa laajentamista. Kiina pystyy yhä enemmän korvaamaan asetuonnin omilla tuotteilla, mutta Intia on aseteknologiassa riippuvainen monien halukkaiden, kuten Venäjän, Yhdysvaltojen, Euroopan maiden, Israelin ja Etelä-Korean, toimituksista", sanoo Siemon Wezeman, Siprin tutkija.

Aseiden viejämaista ykkösenä on pysynyt Yhdysvallat, jonka osuus maailman aseviennistä on kolmanneksen. Lähes puolet sen vientituotteista meni vuosina 2012–2016 Lähi-itään.

Asekauppa aseet & armeijakonfliktikauppa

Lue myös

Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.
Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille

Myös Suomen kautta voi edelleen päätyä aseita Jemenin sotaan, vaikka Suomi onkin jäädyttänyt vientiluvat Arabiemiirikunnille, varoittaa ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan