Maailma kylässä -festivaali keskittyy planeettamme rajoihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailma kylässä -festivaali keskittyy planeettamme rajoihin

Perinteikäs festivaali järjestetään kahden koronavuoden jälkeen aiempaa pienimuotoisempana. Tapahtumat on tänä vuonna hajasijoitettu eri puolille Helsinkiä sekä verkkoon.

Joukko afrikkalaisia miehiä perinteisissä soturiasuissa.

Iiris Härmän dokumentissa Shepherds of the Earth vieraillaan kenialaisen daasanach-paimentolaisheimon luona. Kuva: Guerilla Films.

Fingon järjestämää Maailma kylässä -festivaalia vietetään tulevalla viikolla Helsingissä kahden vuoden tauon jälkeen vihdoin ”livenä”, vaikkakin totuttua pienimuotoisempana.

Muiden suurten yleisötapahtumien tavoin myös Maailma kylässä joutui koronapandemian jyräämäksi. Vuonna 2020 festivaalia ei järjestetty ollenkaan ja vuonna 2021 se järjestettiin vain virtuaalisena.

Vuoden 2022 festivaali levittäytyy useampaan kohteeseen eri puolilla Helsinkiä. Kansainväliset puhujavieraat esiintyvät enimmäkseen videoyhteyden välityksellä. Myös elokuvaohjelmisto on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta katsottavissa vain verkossa.

Festivaalin teemana on Planeettamme rajat. Asiaohjelma keskittyy Suvilahden Tiivistämöön sekä verkkoon. Pääpuhujia ovat muun muassa Greenpeacessa ja Amnestyssa johtajana toiminut eteläafrikkalainen Kumi Naidoo, filippiiniläislääkäri Renzo R. Guinto sekä talousantropologi Jason Hickel.

Keski-ikäinen mies puhuu.
Kumi Naidoo keskittyy omassa puheenvuorossaan ilmasto-oikeudenmukaisuuden kysymyksiin. Kuva: Justin Goff / UK Government.

Kumi Naidoo keskittyy omassa puheenvuorossaan ilmasto-oikeudenmukaisuuden kysymyksiin. Kuva: Justin Goff / UK Government / CC BY-NC-ND 2.0.

Kansalaisjärjestöt, yritykset ja muut kestävän kehityksen parissa toimivat organisaatiot esittelevät toimintaansa Mahdollisuuksien torilla. Mukana on myös useita Maailma.netin jäsenjärjestöjä. Mahdollisuuksien tori sijoittuu tänä vuonna Helsingin ytimeen Kauppatorille. Mukana on runsaat 50 näytteilleasettajaa.

Festivaalin musiikkitarjonnasta suurin osa nähdään Kauppatorin kupeessa Allas-merikylpylässä. Pääesiintyjiä ovat monikansallinen Les Amazones d’Afrique sekä ghanalainen Santrofi. Suomalaisartisteista mukana ovat mm. Tuure Kilpeläinen Kaihon karavaani -yhtyeineen sekä Suad.

Elokuvaohjelmistosta suurin osa on katsottavissa verkossa 23.5.–29.5. välisenä aikana. Elokuvat ovat nähtävissä ilmaiseksi, mutta katsominen edellyttää rekisteröitymistä, ja katselumahdollisuus on tarjolla enintään 500 katsojalle. Ohjelmistossa ovat mm. Grönlannin jäätikkötutkijoiden työtä seuraava Into the Ice ja Amazonin sademetsässä elävän marúbo-heimon ahdinkoa kuvaava Tribes on the Edge.

Ainoana teatterissa esitettävänä elokuvana nähdään 25.5. Kino Reginassa esitettävä animoitu dokumentti Pako, jossa lapsena Afganistanista paennut Amin kertoo tarinansa. Ennen elokuvaa on myös keskustelu, jossa kysytään, miten EU tukee Ukrainaa ja unionin jäsenmaista ja naapurustosta suojelua hakevia pakolaisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia