Lyijyllinen bensa on nyt historiaa – Viimeisenä saastuttavasta polttoaineesta luopui Algeria | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lyijyllinen bensa on nyt historiaa – Viimeisenä saastuttavasta polttoaineesta luopui Algeria

Maailma on saanut päätökseensä lähes 20 vuotta kestäneen yrityksen luopua lyijyllisestä polttoaineesta ajoneuvoissa. Samasta ponnistuksesta pitäisi ottaa oppia myös fossiilisista polttoaineista luopumisessa, sanoo YK:n ympäristöohjelma.

Punaisella pohjalla valkoinen kyltti, jossa lukee mustalla tekstillä "for use as a motor fuel only contains lead (tetraethyl)".

Lyijyllistä polttoainetta käytettiin yleisesti vielä muutama vuosikymmen sitten. Vasta nyt siitä on luovuttu kokonaan. Kuva: Steve Snodgrass / CC BY 2.0.

Missään maassa ei enää myydä autojen polttoaineeksi bensiiniä, joka sisältää lyijyä.

Viimeinen maa, joka myi lyijyllistä bensiiniä, oli Algeria. Maan bensa-asemat lakkasivat myymästä sitä heinäkuussa, kertoi YK:n ympäristöohjelma (Unep) eilen.

Järjestö ylisti lyijystä luopumista ”valtavana virstanpylväänä” sekä terveyden että ympäristön kannalta. Lyijyllinen bensiini saastuttaa ilmaa, vettä ja maaperää. Se myös aiheuttaa syöpää, sydänkohtauksia ja aivohalvauksia sekä vahingoittaa lasten aivojen kehitystä.

Lyijyllisestä bensiinistä luopuminen säästää arviolta 1,2 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain.

Tetraetyylilyijyä alettiin lisätä polttoaineeseen vuonna 1922 moottorin suorituskyvyn parantamiseksi. Lyijyn aiheuttamat terveysongelmat havaittiin pian, mutta sen käyttö jatkui siitä huolimatta, ja 1970-luvulla lähes kaikessa polttoaineessa oli lyijyä.

Useimmat korkean tulotason maat olivat kieltäneet lyijybensiinin 1980-luvulle tultaessa, mutta lähes kaikki matalan tulotason ja keskitulotason maat käyttivät sitä vielä 2000-luvun alussa. Suomessa lyijyllinen bensiinin kiellettiin 1990-luvulla.

Unep aloitti lyijyn vastaisen kampanjoinnin vuonna 2002, jolloin 117 maata käytti yhä lyijyllistä bensiiniä.

Järjestö toivoo, että hallitukset, yritykset ja kansalaisyhteiskunta ryhtyisivät samoihin ponnistuksiin nyt, kun maailman on ilmastonmuutoksen takia määrä luopua fossiilisten polttoaineiden käytöstä kokonaan.

”Vaadimme näitä samoja toimijoita ottamaan inspiraatiota tästä valtavasta saavutuksesta varmistaaksemme, että nyt, kun meillä on puhtaammat polttoaineet, voimme myös ottaa käyttöön puhtaammat ajoneuvostandardit. Puhtaampien polttoaineiden ja ajoneuvojen yhdistelmän avulla voimme vähentää päästöjä yli 80 prosenttia”, sanoo Unepin pääjohtaja Inger Andersen tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia