Uutiset Koronaviruspandemia

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.
Syyrian luoteisosilla ei ole mahdollisuuksia selvitä koronapandemiasta, varoittavat avustusjärjestöt. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Vaikeassa humanitaarisessa kriisissä olevassa Luoteis-Syyriassa on havaittu ensimmäinen koronavirustartunta. Tartunnan on saanut 39-vuotias lääkäri, joka työskenteli sairaalassa. Hänen työpaikkansa on eristetty ja hänen kontaktejaan jäljitetään.

Avustusjärjestöt ovat huolissaan, sillä Luoteis-Syyrian terveydenhuoltojärjestelmällä ei ole mahdollisuuksia selvitä epidemiasta. Alue on käytännössä viimeinen kapinallisten hallussaan pitämä alue Syyriassa. Sinne on pakkautunut 1,5 miljoonaa pakolaista, jotka elävät ahtaissa ja epähygieenisissä oloissa.

Yhteensä Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä. Pelastakaa Lasten tietojen mukaan alueella on vain yksi koronaviruksen testauspaikka.

”Alueella on vain 153 hengityskonetta ja 148 tehohoitopaikkaa miljoonien ihmisten väestölle. --- Laajempi epidemia tarkoittaisi, että ihmiset, jotka taistelevat jo nyt selviytymisestään – monet ilman puhdasta vettä tai ravitsevaa ruokaa – taistelisivat tätä tarttuvaa tautia vastaan ylikuormitetuilla leireillä ja suojissa”, sanoi järjestön Syyrian-operaation johtaja Sonia Khush tiedotteessa.

Syyriassa avustustyötä tekevä kansainvälinen järjestöjen yhteenliittymä UOSSM arvioi, että Luoteis-Syyriaan kuuluvassa Idlibissä on alle 300 tehohoitopaikkaa. Pelkästään viimeisen vuoden aikana 85 terveysasemalle on hyökätty, eivätkä useimmat ole toiminnassa. Välineistä on pulaa, ja aliravitsemus heikentää ihmisten vastustuskykyä taudeille.

”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin. Suurella vanhusväestöllä ja kroonisista taudeista kärsivillä on hyvin pieni mahdollisuus selviytyä. Kansainvälisen yhteisön pitää toimittaa enemmän suojavälineitä ja testauskapasiteettia Pohjois-Syyriaan”, sanoo UOSSM:n puheenjohtaja Hussam Al Fakir tiedotteessa.

Venäjä ja Syyria ryhtyivät kiihdyttämään sotilasoperaatiotaan Luoteis-Syyriassa joulukuun puolivälissä, minkä jälkeen myös humanitaarinen tilanne on nopeasti vaikeutunut. YK:n asiantuntijat kertoivat tällä viikolla, että konfliktin osapuolet ovat syyllistyneet operaation aikana myös sotarikoksiin esimerkiksi hyökätessään kouluihin ja sairaaloihin. Maaliskuussa solmittiin tulitauko, joka on kuitenkin ollut hauras.

”Aiemmat tulitauot eivät ole pitäneet riittävän kauan, jotta avustustyöntekijät voisivat toimittaa elintärkeää tukea perheille. Koronapandemian vuoksi on välttämätöntä, että tämä tulitauko sallii meidän toimittaa apua. --- Nyt enemmän kuin koskaan aseiden täytyy vaieta, tulitauon täytyy pitää ja kaikki ponnistelut täytyy suunnata apuun ja terveystoimiin”, Khush vetoaa.

Yhteensä Syyriassa on noin kuusi miljoonaa maan sisäistä pakolaista. 11 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua. Eiliseen mennessä maassa oli havaittu 372 koronavirustartuntaa.

KoronaviruspandemiaSyyrian konflikti avustustyökatastrofiapukonfliktiterveyssairaus/lääkintä Syyria Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Maskein suojautuneita ihmisiä, yksi desinfioi käsiään.

Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”

Intian ylikuormittunut terveydenhuoltojärjestelmä keskittyy nyt auttamaan koronapotilaita. Pelkona on, että äitiys- ja lapsikuolleisuus lisääntyy, sillä muuhun hoitoon ei juuri ole mahdollisuuksia, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.
Nainen istuu tuolissa selkä kameraan päin.

Koronapandemia lopetti ihmiskaupan uhrien palvelut Zimbabwessa – ”En tiedä, miten oikein selviydyn”

Ihmiskauppaa kokenut Grace Mashingaidze* kävi ennen koronapandemiaa säännöllisesti ihmiskaupan uhrien työpajoissa. Koronarajoitusten seurauksena niitä ei voi enää järjestää. Samoin on käynyt monissa muissa maissa. Asiantuntijoiden mukaan pandemia on myös altistanut ihmiskaupalle aiempaa enemmän ihmisiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”