Liuskekaasu kauhistuttaa ja ihastuttaa Argentiinassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Liuskekaasu kauhistuttaa ja ihastuttaa Argentiinassa

Kannattajat toivovat liuskekaasusta ja -öljystä talouden pelastajaa, vastustajat muistuttavat ympäristöongelmista.

(IPS) -- Kuollut lehmä -nimisellä alueella Argentiinan Patagoniassa on aloitettu liuskeöljyn ja -kaasun tuotanto niin vauhdikkaasti, että toimisto- ja majoitustiloina ovat tavarakontit.

"Nämä ovat tilapäisiä konttoreita, muuta ei ole vielä ehditty pystyttää", pahoittelee Argentiinan valtiollisen YPF-energiayhtiön aluejohtaja Pablo Bizzotto.

Vaca Muerta eli Kuollut lehmä sijaitsee Neuquénin maakunnassa, jonka pääkaupungista on sata kilometriä tuotannon keskukseen Loma Campanaan. Alueella porataan nyt 15–20 uutta öljylähdettä kuukaudessa. Työntekijöitä YPF:llä on 720, ja moni heistä joutuu tyytymään konttimajoitukseen.

Liuskeöljyä ja -kaasua tuottaa jo yli 300 reikää, joista 250 on YPF:n hallussa ja loput ulkomaisilla yhtiöillä. Toiminta alkoi tammikuussa 2013, ja öljyn päivätuotanto yltää nyt 21 000 tynnyriin.

Suuret varannot

"Loma Campana on ainoa laaja kaupallinen liuskeöljyn- ja kaasun tuotantoalue Yhdysvaltain ulkopuolella", Bizotto sanoo.

Vaca Muertan esiintymät ulottuvat 3 000 metrin syvyyteen. YPF:n hallussa on 12 000 neliökilometrin alue, jolta uskotaan löytyvän 23 miljardia kuutiota kaasua ja 27 miljardia barrelia öljyä. Ne on irrotettava kalliosta "frakkaamalla" eli vesisärötyksen avulla.

Argentiinan liuskekaasuvarat ovat 30-kertaiset perinteiseen maakaasuun verrattuna. Öljyllä kerroin on yhdeksän. Liuskevarannot ovat maailmantilastojen kärkeä, ja energiaomavaraisuutta tavoitellaan 5–10 vuodessa.

Argentiina joutuu nykyisin tuomaan polttonesteitä 12 miljardilla eurolla vuodessa.

Raha tiukassa

Uutta tuotantoa hidastaa investointien puute. YPF on sijoittanut Vaca Muertaan noin 16 miljardia euroa, mutta se ei riitä, sanoo Neuquénin energiayhtiön entinen puheenjohtaja Rubén Etcheverry.

Argentiinan taistelu ulkomaisten velkojien kanssa on vaikeuttanut rahoitusta, jota tarvittaisiin hänen mukaansa 80 miljardia euroa 5–6 vuodeksi.

Alkujaan valtiollinen YPF siirtyi espanjalaiselle Repsoilille 1999. Vuonna 2012 Argentiina kansallisti yhtiön uudelleen. YPF etsii lisää ulkomaisia kumppaneita jo mukana olevien yhdysvaltalaisten Chevronin ja Dow Chemicalin lisäksi. Alue kiinnostaa myös eurooppalaisia ja aasialaisia.

Oppositiota maakunnan parlamentissa edustavan Raúl Dobrusín mukaan yhtiöt odottavat kiistellyn lain hyväksyntää. Se sallisi 35 vuoden toimiluvat ja alentaisi yrityksiltä perittäviä tuontitulleja. Laki antaisi firmojen kotiuttaa viidenneksen voitoistaan, mutta sen tekemättä jättäviä palkittaisiin verohelpotuksin.

Huolta ympäristöstä

Liuskekaasun ja -öljyn tuotanto kauhistuttaa ympäristönsuojelijoita, jotka muistuttavat, että esimerkiksi Euroopassa menetelmään suhtaudutaan suurin varauksin.

Vesisärötyksessä porataan 1–2 kilometriä syvä pystysuora reikä. Siihen pumpataan vettä, hiekkaa ja kemikaaleja suurella paineella, joka lohkoo huokoista kiveä niin, että kaasu tai öljy irtoaa. Arvostelijoiden mukaan myrkylliset aineet uhkaavat saastuttaa pohjavesiä.

"Rahat voitaisiin sijoittaa uusiutuvien energianlähteisen kehittämisen täällä Patagoniassa", sanoo Carolina García frakkausta vastustavasta ryhmästä.

Presidentti Cristina Fernándezin keskusta-vasemmistolainen hallitus uskoo kuitenkin hankkeeseen lujasti. Kun Vaca Muertaan on porattu tuhat reikää, maakunnan bruttokansantuote kasvaa 75–100 prosenttia, mikä tuntuu 3–4 prosentin kasvuna koko maan taloudessa, hallitus laskee.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia