Uutiset

Lehdistönvapaus heikkeni maailmanlaajuisesti

Ukrainan, Syyrian, Irakin ja Lähi-idän konflikteissa toimittajia painostetaan ja surmataan.
(Kuva: Wayan Vota / cc 2.0)

Lehdistönvapaus on heikentynyt maailmalla laajasti vuoden 2014 aikana. Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuoreen sananvapausindeksin mukaan ilmaisunvapaus kaventui 120 maassa vertailussa mukana olleista 180 maasta, ja rikkomuksia tapahtui kaikilla mantereilla.

Ukrainan, Syyrian, Irakin ja Lähi-idän kriisit ovat heikentäneet tilannetta omalta osaltaan. Alueiden konflikteissa käydään kovaa informaatiosotaa, jossa toimittajia painostetaan ja surmataan.

"Näillä alueilla on meneillään tiedotussota, eikä sananvapaudesta voi puhua. Tiedotuskanavat suljetaan tai niitä käytetään propagandaan. Toimittajia tapetaan ja käytetään pelonlietsomisessa," kommentoi Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Christian Sundgren järjestön tiedotteessa.

Järjestö nimesi Suomen taas edellisten vuosien tapaan maailman parhaaksi lehdistönvapauden suhteen. Sundgren iloitsee tuloksesta mutta muistuttaa, että työtä on vielä jäljellä.

"Tämä on vaativa haaste, kun sanavapautta kavennetaan muualla. Meidän tulee varmistaa, että mediakenttämme pysyy avoimena ja laajana", Sundgren toteaa.

Venäjän asema laski neljällä sijalle 152 vapaiden tiedotuskanavien sulkemisen vuoksi. Sundgrenin mukaan tässä olisi suomalaisille mahdollisuus auttaa naapurimaata oikean tiedon välittämisessä.

"Mediakeskustelussamme tulisi ottaa puheeksi, miten julkinen media voisi lisätä venäjänkielisiä ohjelmia. Kriisien ratkaisemisessa tarvitaan oikeaa tietoa."

Suomen lisäksi muu viiden kärkijoukko on Norja, Tanska, Hollanti ja Ruotsi. Indeksin loppupäässä ovat Eritrea, Pohjois-Korea, Turkmenistan, Syyria ja Kiina.

mediasananvapaustiedotusvälineet Maailma.net

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.