Lehdistönvapaus heikkeni maailmanlaajuisesti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lehdistönvapaus heikkeni maailmanlaajuisesti

Ukrainan, Syyrian, Irakin ja Lähi-idän konflikteissa toimittajia painostetaan ja surmataan.

Lehdistönvapaus on heikentynyt maailmalla laajasti vuoden 2014 aikana. Toimittajat ilman rajoja -järjestön tuoreen sananvapausindeksin mukaan ilmaisunvapaus kaventui 120 maassa vertailussa mukana olleista 180 maasta, ja rikkomuksia tapahtui kaikilla mantereilla.

Ukrainan, Syyrian, Irakin ja Lähi-idän kriisit ovat heikentäneet tilannetta omalta osaltaan. Alueiden konflikteissa käydään kovaa informaatiosotaa, jossa toimittajia painostetaan ja surmataan.

"Näillä alueilla on meneillään tiedotussota, eikä sananvapaudesta voi puhua. Tiedotuskanavat suljetaan tai niitä käytetään propagandaan. Toimittajia tapetaan ja käytetään pelonlietsomisessa," kommentoi Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Christian Sundgren järjestön tiedotteessa.

Järjestö nimesi Suomen taas edellisten vuosien tapaan maailman parhaaksi lehdistönvapauden suhteen. Sundgren iloitsee tuloksesta mutta muistuttaa, että työtä on vielä jäljellä.

"Tämä on vaativa haaste, kun sanavapautta kavennetaan muualla. Meidän tulee varmistaa, että mediakenttämme pysyy avoimena ja laajana", Sundgren toteaa.

Venäjän asema laski neljällä sijalle 152 vapaiden tiedotuskanavien sulkemisen vuoksi. Sundgrenin mukaan tässä olisi suomalaisille mahdollisuus auttaa naapurimaata oikean tiedon välittämisessä.

"Mediakeskustelussamme tulisi ottaa puheeksi, miten julkinen media voisi lisätä venäjänkielisiä ohjelmia. Kriisien ratkaisemisessa tarvitaan oikeaa tietoa."

Suomen lisäksi muu viiden kärkijoukko on Norja, Tanska, Hollanti ja Ruotsi. Indeksin loppupäässä ovat Eritrea, Pohjois-Korea, Turkmenistan, Syyria ja Kiina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia