Uutiset

Latinalaisen Amerikan vaalit konsulttien juhlaa

Latinalaisen Amerikan maissa on viime vuosina kasvanut kysyntä konsulttifirmoille, jotka ovat hankkineet mainetta likaisilla tempuilla Yhdysvaltain ja Meksikon vaaleissa.

Uudet aggressiiviset vaalitaktiikat kiinnostavat niin oikeistoa kuin vasemmistoakin Keski- ja Etelä-Amerikassa. Konsulttien neuvoista tuntuu myös olleen hyötyä joillekin presidenttiehdokkaille.

Ecuadorin presidentiksi viime vuonna noussut Rafael Correa turvautui kampanjassaan meksikolaisen Cuarto de Guerra (Sotahuone) -yrityksen apuun.

"Ulkopuolinen näkökulma on ehdokkaalle virkistävä, sillä konsultti ei etsi itselleen kaupallisia tai poliittisia hyötyjä kyseisestä maasta. Neuvoni ovat poliittisesti niin objektiivisia kuin mahdollista", Cuarto de Guerran perustaja José Antonio Ibinarriaga selittää.

Meksikon presidentiksi viime vuonna valittu Felipe Calderón puolestaan sai neuvoja espanjalaiselta Antonio Solálta ja yhdysvaltalaiselta Dick Morrisilta.

Solálla on yhteyksiä Espanjan oikeisto-oppositioon, ja Morris neuvoi aikanaan presidentti Bill Clintonia (1993-2001).

Morris tosin joutui eroamaan kesken Clintonin uudelleenvalintaan tähdänneen kampanjan 1996, kun hänen suhteensa Valkoisen talon salaisuuksia paljastaneeseen prostituoituun tuli julki.

Solá ja Morris räätälöivät Calderónille voittoisaksi osoittautuneen vaalikampanjan, joka perustui paljolti kilpailijan mustamaalaukselle. Vasemmiston ehdokas oli sen mukaan "vaaraksi Meksikolle".

Keskiamerikkalaisessa Hondurasissa yhdysvaltalainen konsultti Mark Klugmann ei onnistunut nostamaan oikeiston Porfirio Loboa presidentiksi viime vuonna.

Sama "rautanyrkkiä" rikollisille heristävä linja jatkuu kuitenkin nyt Guatemalan vaalikampanjassa, jossa Klugmann avustaa oikeiston Otto Pérez de Molinaa. Guatemalassa pidetään vaalit 9. syyskuuta.

Klugmann kirjoitti puheita Yhdysvalloissa presidentti Ronald Reaganille (1981-1989) ja George Bush vanhemmalle (1989-1993) ja avusti vuosina 1999-2004 sekä Panaman presidenttiä Mireya Moscosoa että El Salvadorin Francisco Floresia.

Meksikon Iberoamerikkalaisen yliopiston politiikan tutkija Carlos Lugo vertaa vaalikonsultteja keinottelunhaluiseen pääomaan, jonka voitontavoittelussa valtakuntien rajoilla ei ole merkitystä.

"Kun konsultit poistuvat, poliitikot eivät tiedä, mitä tehdä", Lugo sanoo.

Kansainvälisten vaalikonsulttien koulutuksesta vastaa pääasiassa kaksi yhdysvaltalaista opinahjoa: pääkaupungissa toimiva George Washington -yliopisto ja Yleisamerikkalainen poliittisen johtamisen keskus Miamissa.

Kymmenet laitosten kasvatit etsivät Amerikan maista mahdollisuuksia päästä testaamaan taitojaan.

Miamin opinahjon 72:n luennoitsijan joukkoon kuuluu myös Morris, jolta ovat ostaneet palveluita muun muassa Argentiinan entinen presidentti Fernando de la Rúa (1999-2001) ja Uruguayn Jorge Batlle (2000-2005). Kummankin valtakautta varjosti maan historian pahin taloudellinen ja sosiaalinen kriisi.

Koulutuslaitoksia on syytetty siitä, että ne auttavat Yhdysvaltoihin myötämielisesti suhtautuvia ehdokkaita voittamaan vaalit.

Guatemalan presidentinvaaleissa ehdolla oleva Nobel-palkittu maya-intiaani Rigoberta Menchú toivoi meksikolaista Cuarto de Guerraa konsultikseen, mutta hänen vaaliliittonsa ei kyennyt maksamaan pyydettyä noin 146 000 euron palkkiota.

Cuarto de Guerran perustajat sanovat olevansa "ideologioista vapaita markkinoijia". "Hoidamme vain poliittista viestintää. Meidän on tunnettava kulttuuri ja tavat paikoissa, jonne viestiä viemme", Ibinarriaga selittää.

Latinalaisen Amerikan maista vain Guatemalassa ja Argentiinassa pidetään tänä vuonna presidentinvaalit, mutta sitä ennen niitä oli reilun vuoden sisällä kahdettoista, joten konsulteilla on riittänyt rahakkaita töitä.

demokratia Keski-AmerikkaEtelä-Amerikka

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista