Latinalaisen Amerikan maat satsaavat kouluruokaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Latinalaisen Amerikan maat satsaavat kouluruokaan

Brasiliassa yli 41 miljoonaa opiskelijaa saa vähintään yhden kouluaterian päivässä, mikä on ainutlaatuista koko maailmassa. Esimerkki on innostanut muut Latinalaisen Amerikan ja Karibian maat pyrkimään samaan.

(IPS) -- Kaikkien koululaisten pitää saada päivittäin maukas ja ravitseva ateria, jonka raaka-aineet hankitaan lähiseudun pientuottajilta. Brasilian aloittama kouluruokakampanja on innostanut muut Latinalaisen Amerikan ja Karibian maat pyrkimään samaan.

Saint Lucían saarivaltion maatalousministeriön suunnittelupäällikkö Sunita Daniel vieraili Brasiliassa vuonna 2014 ja tajusi, että koululaisille voi syöttää muutakin kuin tuontieineksiä.

"Sanoin hallituksellemme, että Brasilia tarjoaa meille hyvän esimerkin", kertoo Daniel. Hän osallistui maaliskuussa Costa Rican San Joséssa pidettyyn alueelliseen kokoukseen, jossa pohdittiin kouluruokailun roolia kestävässä kehityksessä.

Tänä vuonna päättyvää kouluateriahankkeen kakkosvaihetta tukee YK:n ruokajärjestö FAO, ja siinä on mukana 13 alueen valtiota.

Yli sata miljoonaa syöjää

208 miljoonan asukkaan Brasiliassa yli 41 miljoonaa opiskelijaa saa vähintään yhden kouluaterian päivässä, mikä on ainutlaatuista koko maailmassa, kertoo Najla Veloso, joka koordinoi hanketta alueella.

Brasilian mallin mukainen hanke kansainvälistyi vuonna 2009 ensin viiteen maahan. Myöhemmin määrä nousi 17:ään, ja nyt seuraavan sukupolven hankkeita toteuttaa 13 maata.

Brasilialaisten lisäksi kouluruuasta hyötyy 68 miljoonaa alueen koululaista, Veloso kertoo. Lisäksi se on tiivistänyt paikallisten viljelijöiden ja viranomaisten yhteistyötä.

Hanke saa eri maissa erilaista paikallisväriä, ja Brasiliassa, Boliviassa, Paraguayssa sekä Hondurasissa kouluruokailusta on säädetty laki.

Äidit viljelijöiksi

Saint Lucían Belle Vuen kaupungissa kouluruokailuhanke innoitti naiset perustamaan kasvitarhan. "Monilla heistä oli omia lapsia koulussa, ja he halusivat tehdä jotakin asian hyväksi", Daniel kertoo.

Koulu puolestaan perusti päiväkodin alle kouluikäisille lapsille, jotta äideille jäi enemmän aikaa hoitaa kasvimaataan. Se tuo nyt säännöllistä tuloa noin 30 naiselle.

Costa Rica oli valmiiksi edellä naapureitaan kouluruokailussa, mutta se aloitti vuonna 2015 köyhimmillä alueilla päivittäisen aterian tarjoilun myös loma-aikoina.

Lasten ravitsemuksen ohella vaikutukset ulottuvat tulevien vuosikymmenten kansanterveyteen, vakuuttaa Ricardo Rapallo, joka vetää FAOn Nälästä vapaa Mesoamerikka -ohjelmaa. "Jos emme opeta lapsille terveitä ruokailutottumuksia, tilannetta on vaikea muuttaa enää myöhemmin."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia