Latinalaisen Amerikan johtajat kääntymässä huumesotaa vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Latinalaisen Amerikan johtajat kääntymässä huumesotaa vastaan

Guatemalan presidentistä on tullut viimeisin huumeiden laillistamista ehdottanut Latinalaisen Amerikan valtionpäämies.

(Kuva: Joshua Berman / cc 2.0)

Guatemalan tammikuussa virkaan astunut presidentti Otto Pérez Molina syyttää huumekartelleja maan huolestuttavan korkeista murhaluvuista ja vaatii avointa keskustelua vaihtoehdoista huumesodan päättämiseksi.

Guatemalan sotavoimissa kenraalina palvelleen Molinan mukaan tähänastinen huumeidenvastainen kova linja ja siihen liittyvä aseellinen väkivalta ovat tuottaneet vain huonoja tuloksia maan taloudelle ja hyvinvoinnille.

Molina aikookin esitellä huumeiden laillistamisen yhtenä vaihtoehtona Latinalaista Amerikkaa vaivaavan huumerikollisuuden ja siihen liittyvän väkivallan vähentämiseen ensi kuussa pidettävässä Keski-Amerikan valtiomiesten kokouksessa.

Viime vuoden aikana muun muassa Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos ja Meksikon presidentti Felipe Calderon ovat puhuneet ainakin osittaisen huumeiden laillistamisen puolesta. Tämän vuoden tammikuussa yksitoista Latinalaisen Amerikan maan johtajaa vetosi länsimaihin huumesodan päättämiseksi muun muassa lainsäädännöllä.

Huumekauppaan liittyvä väkivalta on ollut pitkään Keski-Amerikan ja Karibian valtioiden keskeisenä ongelmana, joka on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana. Esimerkiksi viime viikolla YK:n julkaiseman raportin mukaan jengien välinen väkivalta on kasvanut merkittävästi viimeisen 12 vuoden aikana Karibian alueella. Syiksi väkivallan kasvulle YK arvioi köyhyyden ja huumerikollisuuden.

Lisää uusi kommentti