Lähes puolet maailman köyhistä lapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes puolet maailman köyhistä lapsia

Vielä vuonna 2030 toistasataa miljoonaa lasta kärsii nälästä, ennustaa Unicef.

Lähes puolet maailman köyhistä on lapsia, vaikka maailman väestöstä lapsia on vain noin kolmannes, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef. Järjestön tuoreen raportin mukaan vaikka YK:n tänä vuonna umpeutuvat vuosituhattavoitteet ovat onnistuneet parantamaan lasten asemaa monessa suhteessa, moni on myös jäänyt kehityksessä jälkeen.

"Vahva talouskasvu ei todistettavasti ole nostanut mukanaan kaikkein köyhimpiä. Onkin todella valitettavaa, että Suomi nipistää juuri kaikkein köyhimmiltä leikatessaan kehitysapua radikaalisti", kritisoi Suomen Unicefin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki järjestön tiedotteessa.

Raportin mukaan esimerkiksi ilman koulutusta jääneiden lasten määrä väheni 45 prosenttia vuosina 1999–2012, ja myös rikkaiden ja köyhien lasten erot koulutuksessa ovat supistuneet. Silti Länsi- ja Keski-Afrikassa köyhin viidennes lapsista jää yhä kuusi kertaa todennäköisemmin koulun ulkopuolelle kuin rikkain viidennes.

Kehitys ei myöskään ole ollut riittävän nopeaa. Esimerkiksi vuonna 2030 yhä noin 119 miljoonaa lasta kärsii aliravitsemuksesta, mikäli nykyinen kehitystahti jatkuu, järjestö ennustaa. Myöskään vuosituhattavoite saada pienten lasten kuolemat vähennettyä kahteen kolmasosaan ei nykytahdilla toteudu vielä kymmeneen vuoteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia