Uutiset

Lähes 900 000 ihmistä tarvitsee apua Filippiinien taifuunin jäljiltä – Evakuointi pelasti ihmishenkiä

Filippiinien supertaifuuni Goni vaikutti noin 1,9 miljoonan ihmisen elämään. Maa oli jo valmiiksi toipumassa muista luonnonkatastrofeista.
Filippiinien lippu rakennuksen seinässä.
YK lanseerasi apuvetoomuksen Filippiinien taifuunin uhrien auttamiseksi. (Kuva: kitakitts / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

YK on julkistanut 45,5 miljoonan dollarin (38 miljardia euroa) arvoisen apusuunnitelman (pdf) tukeakseen Filippiineillä supertaifuuni Gonin vaikutuksista selviämistä.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä maan suurimmalle saarelle Luzonille iskenyt taifuuni on ollut tämän vuoden kovin trooppinen taifuuni. Se aiheutti rankkasateita, tulvia ja maanvyörymiä. Tuulet puhalsivat pahimmillaan 280 kilometrin tuntinopeudella.

Filippiineillä nimellä Rolly tunnettu taifuuni tuhosi tai vahingoitti 137 000:ta rakennusta. Esimerkiksi Viracin kaupungissa 80–90 prosenttia taloista on vaurioitunut. Kymmeniä terveysasemia ja yli tuhat koulua on kärsinyt vahingoista, ja myös maan tärkein koronalaboratorio vaurioitui, YK kertoi eilen. 130 000 ihmistä joutui pakenemaan.

Taifuuni on vaikuttanut noin 1,9 miljoonan ihmisen elämään, joista 845 000 tarvitsee humanitaarista apua. Monet heistä elivät köyhyydessä jo etukäteen. Lisäksi maa oli jo valmiiksi toipumassa äärimmäisistä sääilmiöistä, joita esimerkiksi lokakuun aikana tapahtui neljä.

”Ilmaisemme syvän huolemme niiden tuhansien perheiden puolesta, jotka ovat kärsineet tästä katastrofista”, sanoi YK:n koordinaattori Gustavo Gonzalez eilen tiedotteessa (pdf).

Taifuuni vei hengen ainakin 24 ihmiseltä. 399 loukkaantui. Filippiineillä on aiempien katastrofien jäljiltä kuitenkin hyvät varautumissuunnitelmat, ja etukäteen evakuoitiin yli 480 000 ihmistä. Sen uskotaan vähentäneen merkittävästi ihmishenkien menetyksiä.

Koronaviruspandemia on kuitenkin vaikeuttanut luonnonkatastrofista selviytymistä. Taudin on pelätty leviävän ahtaissa evakuointikeskuksissa, ja lisäksi tärkeä koronalaboratorio vahingoittui myrskyssä ja testaaminen jouduttiin keskeyttämään.

avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Filippiinit

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä