Lähes 900 000 ihmistä tarvitsee apua Filippiinien taifuunin jäljiltä – Evakuointi pelasti ihmishenkiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes 900 000 ihmistä tarvitsee apua Filippiinien taifuunin jäljiltä – Evakuointi pelasti ihmishenkiä

Filippiinien supertaifuuni Goni vaikutti noin 1,9 miljoonan ihmisen elämään. Maa oli jo valmiiksi toipumassa muista luonnonkatastrofeista.

Filippiinien lippu rakennuksen seinässä.

YK lanseerasi apuvetoomuksen Filippiinien taifuunin uhrien auttamiseksi. Kuva: kitakitts / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

YK on julkistanut 45,5 miljoonan dollarin (38 miljardia euroa) arvoisen apusuunnitelman (pdf) tukeakseen Filippiineillä supertaifuuni Gonin vaikutuksista selviämistä.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä maan suurimmalle saarelle Luzonille iskenyt taifuuni on ollut tämän vuoden kovin trooppinen taifuuni. Se aiheutti rankkasateita, tulvia ja maanvyörymiä. Tuulet puhalsivat pahimmillaan 280 kilometrin tuntinopeudella.

Filippiineillä nimellä Rolly tunnettu taifuuni tuhosi tai vahingoitti 137 000:ta rakennusta. Esimerkiksi Viracin kaupungissa 80–90 prosenttia taloista on vaurioitunut. Kymmeniä terveysasemia ja yli tuhat koulua on kärsinyt vahingoista, ja myös maan tärkein koronalaboratorio vaurioitui, YK kertoi eilen. 130 000 ihmistä joutui pakenemaan.

Taifuuni on vaikuttanut noin 1,9 miljoonan ihmisen elämään, joista 845 000 tarvitsee humanitaarista apua. Monet heistä elivät köyhyydessä jo etukäteen. Lisäksi maa oli jo valmiiksi toipumassa äärimmäisistä sääilmiöistä, joita esimerkiksi lokakuun aikana tapahtui neljä.

”Ilmaisemme syvän huolemme niiden tuhansien perheiden puolesta, jotka ovat kärsineet tästä katastrofista”, sanoi YK:n koordinaattori Gustavo Gonzalez eilen tiedotteessa (pdf).

Taifuuni vei hengen ainakin 24 ihmiseltä. 399 loukkaantui. Filippiineillä on aiempien katastrofien jäljiltä kuitenkin hyvät varautumissuunnitelmat, ja etukäteen evakuoitiin yli 480 000 ihmistä. Sen uskotaan vähentäneen merkittävästi ihmishenkien menetyksiä.

Koronaviruspandemia on kuitenkin vaikeuttanut luonnonkatastrofista selviytymistä. Taudin on pelätty leviävän ahtaissa evakuointikeskuksissa, ja lisäksi tärkeä koronalaboratorio vahingoittui myrskyssä ja testaaminen jouduttiin keskeyttämään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia