Uutiset Syyrian konflikti

Lääkäripula piinaa Syyriaa – vain sinnikkäimmät jäävät

Syyriassa kuolee sotavammojen lisäksi ihmisiä nyt myös diabeteksen kaltaisiin kroonisiin tauteihin, kertoo Suomessa vieraillut Zeidoun Alzoubi. Hänen johtamansa järjestö toimittaa terveyspalveluita kaikkialle maahan.
New Yorkissa osoitettiin vuonna 2015 mieltä Syyrian terveydenhuoltoammattilaisten puolesta. (Kuva: Michael Hnatov/Physicians for Human Rights / CC BY-NC-ND 2.0)

Katastrofaalinen. Se on syyrialaisen tohtori Zeidoun Alzoubin mukaan oikea sana kuvaamaan Syyrian tämänhetkistä terveystilannetta.

"Jos emme toimi pian, maassa on kohta nolla lääkäriä", hän sanoo.

Alzoubi johtaa UOSSM:ää (Union of Medical Care and Relief Organizations), kansainvälistä järjestöyhteenliittymää, joka on ylläpitänyt terveyspalveluita Syyriassa vuodesta 2012, lähes koko tuhoisan konfliktin ajan.

Puolueeton järjestö muun muassa tukee sairaaloita ja terveyskeskuksia, toimittaa lääkkeitä, antaa ensiapua, rokotuksia ja mielenterveystukea. Esimerkiksi sen tukemissa terveyskeskuksissa apua on saanut jo noin 825 000 potilasta.

Suomessa tällä viikolla vierailleen Alzoubin mukaan yksi järjestön tämän hetken tärkeimmistä tehtävistä on maan lääkäripulan paikkaaminen.

"Koulutamme ihmisiä antamaan ensiapua, auttamaan synnytyksissä sekä antamaan psykososiaalista tukea. Tarkoituksena on, että yhteisöjen terveystyöntekijät hoitaisivat potilaita ensimmäisenä ja että vain vakavimmat tapaukset siirrettäisiin sairaaloihin, sillä ne eivät voi ottaa kaikkia vastaan", hän kertoo.

Sairaalat kuuluvat Syyrian vaarallisimpiin paikkoihin, ja satoja terveydenhuollon työntekijöitä on kuollut hyökkäyksissä terveyspalveluita vastaan. Konflikti on tuhonnut myös terveyskeskuksia ja välineistöä. Alzoubi arvioi, että noin 15 000 lääkäriä on lähtenyt maasta.

"Kansallinen standardi on yksi lääkäri 700:aa potilasta kohti, mutta nyt meillä on alueesta riippuen yksi lääkäri 10 000–12 000:ta potilasta kohti", hän kertoo.

Lääkäripula on johtanut myös korkeampaan kuolleisuuteen. Enää Syyriassa ei kuitenkaan kuolla vain sotavammojen vuoksi, Alzoubi kertoo.

"Korkea kuolleisuusaste johtuu sodan epäsuorista vaikutuksista. Ihmiset kuolevat diabetekseen, sydäntauteihin ja muihin ei-tarttuviin tauteihin sekä myös tartuntatauteihin."

Jos lääkäri jää, potilaatkin jäävät

Alzoubi vieraili tällä viikolla Suomen Lähetysseuran kutsumana Helsingissä, jossa järjestettiin kansainvälinen Syyria-avustuskonferenssi YK:n pyynnöstä. Siellä julkaistiin avustussuunnitelma, jonka tarkoituksena on kerätä 4,63 miljardia dollaria eli noin 4,3 miljardia euroa vuosille 2017–2018 Syyrian pakolaisten ja heidät vastaanottaneiden maiden tukemiseksi.

Suomalaisten järjestöjen konferenssin alla julkaiseman kannanoton mukaan Syyrian paikalliset toimijat pitäisi ottaa paremmin mukaan niin humanitaariseen apuun, rauhantyöhön kuin jälleenrakennukseenkin.

Alzoubi on samaa mieltä. Jos halutaan rauhaa, rahaa tarvitaan nimenomaan paikallisille toimijoille, hän sanoo.

UOSSM:llä olisi käyttöä rahalle, jolla voitaisiin maksaa lääkärien palkkoja. Siten Syyriaan ei saataisi jäämään pelkästään lääkäreitä, vaan myös tuhansia muita ihmisiä, hän huomauttaa.

"Olen sanonut yhä uudelleen EU-lahjoittajille, että jos maksatte lääkärin palkan, annatte myös Syyriassa oleville perheille enemmän syitä jäädä. Jos ei ole kouluja eikä lääkäriä, joka rokottaisi lapset, he eivät jää."

Kaikki eivät olekaan lähteneet, sen osoittavat UOSSM:n työntekijöiden ponnistelut Syyriassa. Alzoubi itse asuu virallisesti Saksassa mutta käy jatkuvasti Syyriassa.

"Jonkun on tehtävä tämä. Jos en tee tätä, jonkun muun täytyy."

Syyrian konflikti katastrofiapukonfliktiterveys Syyria KepaSuomen Lähetysseura

Lue myös

Avustustyöntekijä venyttää pakolaistytön jalkaa Libanonissa

Selvitys: Vammaiset lapset jäävät ilman hoitoa Syyriassa

Avustusjärjestön tekemän kyselyn mukaan suurin osa Syyrian vammaisista lapsista ei saa esimerkiksi tarvitsemiaan neuvontapalveluita tai apuvälineitä.
Talojen raunioita

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.
Za'atarin pakolaisleiri Jordaniassa

Sotaa syyrialaisilla

Syyrian sota on ennen kaikkea sotaa, jota muut maat ja niiden tukemat aseelliset ryhmät käyvät syyrialaisilla. Maasta käytävä geopoliittinen saaliinjako on äärimmäisen kyynistä ja tuhoisaa, kirjoittaa Hannu Reime.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.