Lääkärin työ on Syyriassa vaikeaa ja vaarallista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lääkärin työ on Syyriassa vaikeaa ja vaarallista

Selkkauksen keskellä voi päästä hengestään tai joutua vangiksi, raportoi Shelly Kittleson.

(IPS) -- Lääkärit ponnistelevat Syyrian kapinallisten hallitsemilla alueilla ja naapurimaissa vaikeissa oloissa. Aiemmin taltutetut taudit ilmestyvät uudelleen, ja siviilit saavat pahamaineisia tynnyripommeja niskaansa. Myös kloorihyökkäyksiä epäillään.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan 70 prosenttia lääkäreistä oli lähtenyt Syyriasta jo viime vuoden kesäkuuhun mennessä. Lukemattomia sairaaloita ja klinikoita on tuhoutunut pommituksissa.

Sekä hallituksen että opposition joukkoja syytetään siitä, että ne estävät siviilien pääsyn hoitoon.

Tohtori Omariksi esittäytyvä syyrialainen lääkäri työskentelee vuoroin kotimaassaan ja vuoroin Reyhanlissa Turkin puolella Ulkomailla toimivien syyrialaisten lääkärien yhdistyksen tehtävissä. Hän ei ole kokenut kapinallisten vaikeuttaneen terveydenhuoltoa Syyrian sisällä.

Ehdoton puolueettomuus

Omar muistuttaa, että hänen työnsä päättyy, kun potilas – sissi, armeijan sotilas tai siviili – on hoidettu. "Mitä jälkeenpäin tapahtuu, ei kuulu minulle."

Hän korostaa ehdotonta puolueettomuutta, jotta työ vai jatkua silloinkin, kun valta alueella vaihtuu.

Lääkärit ilman rajoja (MSF) toimii samalla periaatteella, mutta silti viisi sen ulkomaista työntekijää joutui tammikuussa panttivangiksi Syyriassa. Sieppaajaksi epäillään islamistista Isis-järjestöä.

Maltillisemmat kapinallisliikkeet ovat sittemmin häätäneet ääriryhmän laajoilta alueilta pohjoisessa, mutta siepattujen olinpaikasta ei ole saatu tietoa.

Nuijanukutus anestesian sijaan

MSF veti sieppauksen jälkeen ulkomaiset työntekijänsä Syyriasta, mutta kotimainen henkilöstö jatkaa työtä järjestön liikkuvilla ja kiinteillä klinikoilla. Järjestö myös tukee paikallisia sairaaloita.

Pelastakaa lapset raportoi hiljan, että tarvikkeiden puute on pakottanut lääkärit tarpeettomiin amputaatioihin ja antamaan potilaille nuijanukutuksen anestesian sijaan. Rokottamisen vaikeutumisesta on seurannut tuhkarokon ja polion uusi tuleminen.

Omar poistui hallituksen valvomalta alueelta 2012 välttääkseen pidätyksen sen vuoksi, että hän oli ensimmäisten joukossa järjestänyt lääkintää mielenosoituksissa loukkaantuneille.

Hänen mukaansa riskit olivat suuria. "Jopa veripusseja valvoi puolustusministeriö terveysministeriön sijasta. Pussin haltija voitiin passittaa vankilaan."

Kidutus ja vankila

Omar ja kolme muuta Syyriassa toiminutta lääkäriä tapasivat salaa ulkomailla toimivia kollegojaan Turkin Reyhanlissa marraskuussa 2011. He sopivat yhteistyöstä kansainvälisen Union of Syrian Medical Relief Organizationsin kanssa.

Omar kertoo, että hänen kolmesta kumppanistaan yksi kidutettiin kuoliaaksi, toinen on ollut vankilassa vuodesta 2012 ja kolmas työskentelee kenttäsairaalassa Syyriassa.

Lääkärien ihmisoikeusjärjestö arvioi, että Syyrian vuodesta 2011 jatkuneen konfliktin aikana on tapettu ainakin 440 lääkintähenkilöstöön kuuluvaa ja satoja viruu hallituksen selleissä.

Turkin Reyhanliin on pystytetty parissa vuodessa merkittävä lääkintäkeskus. Kaupungin laidalle on noussut proteesiklinikka, ja tarjolla on psykoterapeutin pikakursseja. Niille osallistuu pääasiassa lääketieteen opiskelijoita, joiden opinnot Syyrian sota on keskeyttänyt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia