Uutiset

Kysely: Yli puolet suomalaisista valitsee eettisen tuotteen

Reilun kaupan merkin ja Joutsenmerkin kaltaiset vastuullisuusmerkinnät ovat tuttuja useimmille suomalaisille. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan se näkyy myös ostopäätöksissä.
Reilun kaupan banaaneita
Suurin osa suomalaisista ostaa vastuullisesti tuotettuja tuotteita, selviää tuoreesta kyselystä. (Kuva: Antony Theobald / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomalaiset valitsevat päivittäisostoksillaan mielellään tuotteita, joilla on jokin vastuullisuusmerkki. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista valitsee aina tai usein jonkin vastuullisuusmerkityn tuotteen, kertoo Reilu kauppa ry.

Vastuullisuusmerkit takaavat esimerkiksi tuotteen ympäristöystävällisyyden tai sen, että työntekijöitä on kohdeltu oikeudenmukaisesti. Suomessa tunnetuimpia merkkejä ovat pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki, luomumerkki sekä Reilun kaupan merkki. Kyselyn mukaan 80 prosenttia kuluttajista tuntee ne ainakin nimeltä.

Kolme neljäsosaa kyselyyn vastanneista kertoi luottavansa vastuullisuusmerkkiin enemmän kuin valmistajan omaan viestintään.

Silti suurin osa kertoi kaipaavansa enemmän tietoa vastuullisuusmerkkien sisällöstä ja arjen vastuullisten valintojen tekemisestä. Perusteellisempi tieto saisi kuluttajien mukaan heidät ostamaan enemmän vastuullisia tuotteita, kyselystä selviää.

Tutkimuksen teki helmikuussa markkinatutkimusyritys Kantar TNS, ja siihen osallistui 1 077 täysi-ikäistä suomalaista.

talouskauppakuluttaminen Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.