Uutiset

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön

YK on luotetumpi instituutio kuin EU tai Yhdysvallat, selviää tuoreesta, 25 maata kattavasta kyselytutkimuksesta. Erityisen luottavaisia ovat nuoret.
Aukio, jonka keskellä veistos ja ympärillä pilvenpiirtäjiä.
Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan YK:hon luotetaan enemmän kuin EU:hun. Kuva YK:n päämajan edustalta. (Kuva: Mark Garten / UN Photo)

Ihmiset 25 maassa luottavat YK:hon enemmän kuin muihin kansainvälisiin tai hallinnollisiin organisaatioihin, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta.

25 maassa tehdyssä kyselytutkimuksessa selvitettiin kansalaisten luottamusta YK:hon, EU:hun, Natoon, Yhdysvaltoihin, hallitukseen ja parlamenttiin. Voiton vei YK, johon luottaa tutkimuksen mukaan 47 prosenttia ihmisistä. 29 prosenttia ei luota YK:hon, loput eivät tiedä kantaansa.

EU:hun luottaa vain 38 prosenttia, Natoon 35, hallitukseen 31 ja parlamenttiin vain 26 prosenttia väestöstä. Tavallisesti maailman johtajana pidettyyn Yhdysvaltoihin luottaa vain 27 prosenttia.

”Suhteellisen korkea luottamus YK:hon osoittaa kansalaisten tietoisuuden siitä, että globaalit haasteet koronapandemiasta köyhyyden vähentämiseen voidaan ratkaista vain globaaleihin ratkaisuin”, sanoo julkaisussa mukana olleen australialaisen kansalaisjärjestön Global Citizenin edustaja Michael Sheldrick tiedotteessa.

YK:ta on viime vuosina kritisoitu byrokraattisuudesta ja elitistisyydestä, ja etenkin Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin kaudella vähentänyt yhteistyötä sen kanssa. Tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaisista vain kolmannes luottaakin YK:hon, joskin sekin on suurempi osuus kuin luottamus parlamenttiin.

Eniten YK:hon luottavat vietnamilaiset, intialaiset, indonesialaiset ja kiinalaiset. Ikäryhmistä luottavaisimpia olivat 18–24-vuotiaat.

Tavallisesti YK:hon luottavat pitävät itseään enemmän maailmankansalaisina kuin oman maansa kansalaisina. Toisaalta YK:hon luottaminen ei tarkoita välttämättä isänmaallisuuden poissulkemista: kyselyn mukaan YK:hon luottavat ovat useammin ylpeitä oman maansa lipusta kuin ne, jotka eivät luota instituutioon.

”Korkea luottamus YK:hon heijastaa sen kannattajien energistä ja yhteistyökykyistä ajattelutapaa. Nämä ihmiset ylittävät usein halvaannuttavan vastakkainasettelun nationalismin ja globalismin välillä”, sanoo tutkimuksen tehneen hollantilaisen markkinatutkimusyhtiö Glocalitiesin tutkimusjohtaja Martijn Lampert tiedotteessa.

Tutkimukseen osallistui vajaat 27 000 ihmistä tämän vuoden tammi- ja maaliskuun välisenä aikana. Suomi ei ollut mukana tutkimuksessa. Euroopan maista mukana olivat Portugali, Romania, Ruotsi, Puola, Italia, Espanja, Hollanti, Belgia, Saksa, Ranska, Ukraina ja Iso-Britannia. Lisäksi mukana oli Aasian maita, Etelä-Afrikka, Kanada, Brasilia, Meksiko, Australia ja Yhdysvallat.

politiikkaEUglobalisaatioYK

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä