Uutiset Tasa-arvo

Kuuban naiset jäävät työelämässä miesten jalkoihin, paljastaa selvitys – Osa miehistä kokee naisten työssäkäynnin uhkaavan arvovaltaansa

Kuuban politiikka on julistanut sukupuolten tasa-arvoa 60 vuotta,mutta se ei edelleenkään toteudu naisten työmahdollisuuksissa. ”Kuvittelemme, että asiat ovat kunnossa, kun kaikilla on oikeus koulutukseen ja terveydenhuoltoon, mutta asia ei ole niin”, sanoo psykologi Valia Solís.
Opiskelijoita pöytien ääressä riveissä.
Kuuban Camagüeyn maakunnassa sijaitsevan Ignacio Agramonte -yliopiston opiskelijoita tentissä ennen koronapandemiaa. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

(IPS) -- Kuubassa tytöt pääsevät kouluun yhtä jalkaa poikien kanssa ja nousevat enemmistöksi lukioissa ja korkeakouluissa. Työelämässä naiset jäävät kuitenkin yhä miesten varjoon. Eriarvoisuus korostuu pikkukaupungeissa ja maaseudulla.

”Kuvittelemme, että asiat ovat kunnossa, kun kaikilla on oikeus koulutukseen ja terveydenhuoltoon, mutta asia ei ole niin”, selittää psykologi Valia Solís kristillisestä ajatushautomosta (CCRD), joka selvitti tilannetta brittiläisen kehitystutkimuslaitoksen ODI:n tuella.

Valtakunnallisten tilastojen analysoinnin ohella haastateltiin 71:tä henkilöä Jovellanosin pikkukaupungissa ja maaseudulla Los Palosissa.

Vaikka Kuuban politiikka on julistanut sukupuolten tasa-arvoa 60 vuotta, se ei edelleenkään toteudu nuorten naisten työmahdollisuuksissa, selvityksen tekoon osallistunut psykologi Ailynn Torres sanoo.

Hänen mukaansa naiset kokevat sosiaalista painetta, joka edellyttää heiltä perinteisen ihanteen mukaista käytöstä.

Vuonna 2018 Kuuban yliopistoista valmistuneista oli naisia 62,2 prosenttia. Yhteiskuntatieteissä naisten osuus valmistuneista oli 75 prosenttia mutta teknisillä aloilla vain 37,8 prosenttia.

Samana vuonna Kuuban naisista oli työelämässä 49,5 prosenttia ja miehistä 76,9 prosenttia. Valtaosa naisista työskentelee hoiva- tai opetusalalla, jossa palkat ovat pienet.

Peukalokyydillä kotiin

Naisten mahdollisuudet opiskeluun ja työntekoon ovat heikoimmat syrjäseuduilla. Siellä nuoren lähettäminen opiskelemaan maakunnan pääkaupunkiin tai Havannaan voi olla ylivoimainen haaste vähävaraiselle perheelle.

Asiaa hankaloittaa ”kriisiksi” luonnehdittu julkisen liikenteen ahdinko. Nuoret naiset joutuvat usein turvautumaan peukalokyytiin päästäkseen kotiin, mihin saattaa liittyä seksuaalisen väkivallan riski.

Selvitykseen haastatellut isät ja veljet eivät halua tyttärensä tai siskonsa muuttavan kaupunkiin opiskelemaan, koska pelkäävät heidän joutuvan miesten hyväksikäyttämiksi.

Moni mies myöntää, ettei salli vaimonsa käyvän töissä, koska se uhkaa talon isännän arvovaltaa.

Patriarkaalista ajattelua

”Kahdessa tutkimassamme yhteisössä uskonnollisuus on vahvasti läsnä ja patriarkaaliset normit vallitsevat. Mies on perheen pää ja nainen hänen alapuolellaan. Osa nuorista ei jatka opintoja, koska perhe kieltää sen”, Solís kuvaa.

Syrjäseudun tytöt saattavat pitää opiskelua ajan ja energian tuhlauksena, koska se ei kuitenkaan takaa kunnollisia tuloja. Pojille uralla eteneminen on helpompaa, koska heillä on useammin suhteita ja mahdollisuuksia saada alkupääomaa.

Selvitys paljastaa, että heikoimmassa asemassa työmarkkinoilla ovat pienten lasten yksinhuoltajaäidit, koska työnantajat suosivat miehiä ja lapsettomia naisia. Päiväkoteihin otetaan työssäkäyvien äitien lapsia mutta ei opiskelevien tai työtä etsivien.

CCRD:ssä uskotaan, että tutkimuksen tuloksista on suurta hyötyä, kun etsitään keinoja heikoimpien auttamiseksi ja ihmisoikeuksien toteuttamiseksi 11,3 miljoonan asukkaan Kuubassa. Se kuitenkin edellyttää yhteistyötä valtiovallan ja kansanliikkeiden kesken.

Kuuban kehitysTasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvokoulutustyö Kuuba Suomen IPS

Lue myös

Nuoria mielenosoituskyltit käsissä, alla banneri, jossa lukee Climate.

Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää

Naisia osallistuu yhä enemmän kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin, mutta muuten tasa-arvoa ei vielä huomioida ilmastopolitiikassa kokonaisvaltaisesti, todetaan Planin raportissa. Suomella voisi olla tasa-arvotyössä profiloitumisen paikka, mutta se ei saa ohittaa perustarvetta, ilmastokriisiin puuttumista, sanoo yksi raportin tekijöistä, Oras Tynkkynen.
Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.
Elina Nikulainen puolilähikuvassa keltaisella taustalla.

Naisvihassa on kyse väkivaltaisesta radikalisaatiosta, jonka uhriksi voi joutua kuka tahansa

Incel-kulttuuria värittää katkeruus, naisviha ja ajatus siitä, että naisen keho on miehen omaisuutta. Siksi sitä ei pitäisi ohittaa vähemmän vaarallisena tai yksityisenä ilmiönä vaan väkivaltaisen radikalisoitumisen muotona, jolla on poliittiset tavoitteet, kirjoittaa Elina Nikulainen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu