Uutiset Tasa-arvo

Kuuban naiset jäävät työelämässä miesten jalkoihin, paljastaa selvitys – Osa miehistä kokee naisten työssäkäynnin uhkaavan arvovaltaansa

Kuuban politiikka on julistanut sukupuolten tasa-arvoa 60 vuotta,mutta se ei edelleenkään toteudu naisten työmahdollisuuksissa. ”Kuvittelemme, että asiat ovat kunnossa, kun kaikilla on oikeus koulutukseen ja terveydenhuoltoon, mutta asia ei ole niin”, sanoo psykologi Valia Solís.
Opiskelijoita pöytien ääressä riveissä.
Kuuban Camagüeyn maakunnassa sijaitsevan Ignacio Agramonte -yliopiston opiskelijoita tentissä ennen koronapandemiaa. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

(IPS) -- Kuubassa tytöt pääsevät kouluun yhtä jalkaa poikien kanssa ja nousevat enemmistöksi lukioissa ja korkeakouluissa. Työelämässä naiset jäävät kuitenkin yhä miesten varjoon. Eriarvoisuus korostuu pikkukaupungeissa ja maaseudulla.

”Kuvittelemme, että asiat ovat kunnossa, kun kaikilla on oikeus koulutukseen ja terveydenhuoltoon, mutta asia ei ole niin”, selittää psykologi Valia Solís kristillisestä ajatushautomosta (CCRD), joka selvitti tilannetta brittiläisen kehitystutkimuslaitoksen ODI:n tuella.

Valtakunnallisten tilastojen analysoinnin ohella haastateltiin 71:tä henkilöä Jovellanosin pikkukaupungissa ja maaseudulla Los Palosissa.

Vaikka Kuuban politiikka on julistanut sukupuolten tasa-arvoa 60 vuotta, se ei edelleenkään toteudu nuorten naisten työmahdollisuuksissa, selvityksen tekoon osallistunut psykologi Ailynn Torres sanoo.

Hänen mukaansa naiset kokevat sosiaalista painetta, joka edellyttää heiltä perinteisen ihanteen mukaista käytöstä.

Vuonna 2018 Kuuban yliopistoista valmistuneista oli naisia 62,2 prosenttia. Yhteiskuntatieteissä naisten osuus valmistuneista oli 75 prosenttia mutta teknisillä aloilla vain 37,8 prosenttia.

Samana vuonna Kuuban naisista oli työelämässä 49,5 prosenttia ja miehistä 76,9 prosenttia. Valtaosa naisista työskentelee hoiva- tai opetusalalla, jossa palkat ovat pienet.

Peukalokyydillä kotiin

Naisten mahdollisuudet opiskeluun ja työntekoon ovat heikoimmat syrjäseuduilla. Siellä nuoren lähettäminen opiskelemaan maakunnan pääkaupunkiin tai Havannaan voi olla ylivoimainen haaste vähävaraiselle perheelle.

Asiaa hankaloittaa ”kriisiksi” luonnehdittu julkisen liikenteen ahdinko. Nuoret naiset joutuvat usein turvautumaan peukalokyytiin päästäkseen kotiin, mihin saattaa liittyä seksuaalisen väkivallan riski.

Selvitykseen haastatellut isät ja veljet eivät halua tyttärensä tai siskonsa muuttavan kaupunkiin opiskelemaan, koska pelkäävät heidän joutuvan miesten hyväksikäyttämiksi.

Moni mies myöntää, ettei salli vaimonsa käyvän töissä, koska se uhkaa talon isännän arvovaltaa.

Patriarkaalista ajattelua

”Kahdessa tutkimassamme yhteisössä uskonnollisuus on vahvasti läsnä ja patriarkaaliset normit vallitsevat. Mies on perheen pää ja nainen hänen alapuolellaan. Osa nuorista ei jatka opintoja, koska perhe kieltää sen”, Solís kuvaa.

Syrjäseudun tytöt saattavat pitää opiskelua ajan ja energian tuhlauksena, koska se ei kuitenkaan takaa kunnollisia tuloja. Pojille uralla eteneminen on helpompaa, koska heillä on useammin suhteita ja mahdollisuuksia saada alkupääomaa.

Selvitys paljastaa, että heikoimmassa asemassa työmarkkinoilla ovat pienten lasten yksinhuoltajaäidit, koska työnantajat suosivat miehiä ja lapsettomia naisia. Päiväkoteihin otetaan työssäkäyvien äitien lapsia mutta ei opiskelevien tai työtä etsivien.

CCRD:ssä uskotaan, että tutkimuksen tuloksista on suurta hyötyä, kun etsitään keinoja heikoimpien auttamiseksi ja ihmisoikeuksien toteuttamiseksi 11,3 miljoonan asukkaan Kuubassa. Se kuitenkin edellyttää yhteistyötä valtiovallan ja kansanliikkeiden kesken.

Tasa-arvo gendersukupuolten tasa-arvokoulutustyö Kuuba Suomen IPS

Lue myös

Egyptin lippu

Egypti pidättää sosiaalisen median vaikuttajanaisia ”moraalirikosten” perusteella – TikTok-videosta kahden vuoden vankeustuomio

Egyptissä monet naiset elättävät itsensä sosiaalisen median vaikuttajina. Nyt viranomaiset ovat aloittaneet heitä vastaan moraalikampanjan, joka on johtanut jopa vankeustuomioihin. Eräässä tapauksessa videon julkaisija oli itse seksuaalirikoksen uhri.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.