Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Kuntavaalien some-vihapuhetta seulotaan verkkoteknologian avulla

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Ihmisoikeusliitto käyttävät automaattista tekstianalyysiä, jonka avulla voi havaita vihapuhetta ehdokkaiden julkisilla sosiaalisen median tileillä. Ilmaista mainosta vihapuheeseen sortuville ei anneta.
(Kuva: Tim Franklin Photography / CC BY-NC-ND 2.0)

Kuumana käyvän kuntavaalikampanjoinnin mahdolliseen vihapuheeseen aiotaan puuttua tänä vuonna uudella tavalla. Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Ihmisoikeusliitto hyödyntävät it-asiantuntijoiden kehittämää automaattista tekstianalyysia, jonka avulla voidaan seuloa koneellisesti kunnallisvaaliehdokkaiden julkista sosiaalisen median viestintää ja tunnistaa vihapuhe laajastakin aineistosta.

Vielä tuloksia ei ole saatavilla, mutta kampanjoinnin kiihtyessä analyysi voi osoittaa tarpeellisuutensa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan jo viime eduskuntavaalien yhteydessä kansalaisilta tuli yhteydenottoja muun muassa rasistisista vaalimainoksista.

"Vihapuhe ei näissä vaaleissa välttämättä lisäänny verrattuna eduskuntavaaleihin, mutta kun ajattelee maailmanlaajuista tilannetta, kuten Yhdysvaltain vaaleja, niin on ollut selvästi nähtävissä, että samanlainen ajattelu ja ylipäätään suorempi retoriikka on levinnyt Eurooppaankin. Siinä mielessä voi ajatella, että vihapuhetta voi olla meilläkin, vaikka kyse onkin kunnallisvaaleista", hän sanoo.

Algoritmi oppii vihapuheen

Automaattista tekstianalyysiä on aiemmin sovellettu muun muassa influenssa-aaltojen ennustamisessa. Sen käyttämistä vihapuheen seulonnassa ovat kehittäneet suomalainen, tiedon avoimuuteen pyrkivä Open Knowledge Finland -järjestö sekä useiden yliopistojen tutkimushankkeet.

Seulonta perustuu algoritmiin, joka puolestaan on kehitetty parin tuhannen sosiaalisen median viestin laajuisen pohja-aineiston avulla. Pohja-aineisto on valikoitu esimerkiksi erilaisista rasistisista ja ei-rasistisista keskusteluryhmistä sekä Suomi24-keskustelufoorumilta ja luokiteltu sitten manuaalisesti eri luokkiin sen perusteella, miten lähellä vihapuhetta se on, kertoo järjestön toiminnanjohtaja Teemu Ropponen.

Algoritmi hyödyntää pohja-aineistoa luokitellessaan kunnallisvaaliehdokkaiden some-viestejä. Sen vihapuheeksi havaitsema aineisto välitetään yhdenvertaisuusvaltuutetulle ja Ihmisoikeusliitolle, joiden henkilökunta selvittää, onko kyseessä aito vihapuhe ja onko tarvetta jatkotoimiin. Ajan mittaan algoritmi kehittyy paremmaksi luokittelun tarkentuessa.

Vihapuheen määritelmänä on käytetty Euroopan neuvoston kantaa. Sen mukaan vihapuhetta ovat kaikki ne ilmaisun muodot, jotka levittävät, yllyttävät, edistävät tai oikeuttavat suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa. Kaikki vihapuhe ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä.

Algoritmin hyödyntäminen vaaleissa on vasta kokeilu. Siinä on vielä omat haasteensa, kuten se, että se voi analysoida vain niitä ehdokkaita, jotka ovat ilmoittaneet vaalikoneissa Twitter-tilinsä ja joilla on julkinen Facebook-seinä. Ropponen pitää mekanismia silti tärkeänä.

"Nykyäänhän kukin poliitikko on oma mediansa. Vastuullinen seuranta on tärkeää, sillä kaikki puhe ei tule sanomalehtien tai muiden perinteisten medioiden kautta ulos", hän muistuttaa.

Ei julkisuutta rasisteille

Vihapuhesovellus on osa Ihmisoikeusliiton ja yhdenvertaisuusvaltuutetun kampanjaa, jonka tarkoituksena on kitkeä rasismia kuntavaaleista. Yli 3 500 ihmistä on allekirjoittanut niiden rasismin vastaisen vetoomuskirjeen, joka toimitettiin eduskuntapuolueille viime viikolla. Lisäksi puolueet lobattiin joulun alla uusimaan sitoutumisensa Euroopan rasismin vastaiseen peruskirjaan.

Kirsi Pimiän mukaan toiveissa on, että kampanjointi toimisi kuntavaaleissa ennaltaehkäisevästi. Mikäli vihapuhetta löytyy verkkoseulonnan perusteella tai muuten, ollaan yhteydessä puolueisiin, joilla on velvollisuus toimia sitoumuksensa pohjalta.

Kriittisimmissä tapauksissa voidaan tehdä ilmoitus poliisille, syyttäjälle tai viedä asia yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan häirintätapauksena, mutta vasta vaalien jälkeen.

"Ajatus on, että emme tarjoa ilmaista julkisuutta ehdokkaille, jotka sortuvat vihapuheeseen", Pimiä toteaa.

Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa ihmisoikeudetkansalaisoikeudetinformaatioteknologiainternetpolitiikka Suomi Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Mielenosoittaja pitelee It's a dress, not a yes -kylttiä

Seksi ilman suostumusta on raiskaus – miksi vain yhdeksän Euroopan valtiota myöntää tämän?

Arviolta yhdeksän miljoonaa naista EU:ssa on raiskattu 15 vuotta täytettyään. Määrä on järkyttävä. Yhtä hälyttävä on tieto siitä, että vain harvat eurooppalaiset valtiot suhtautuvat raiskaukseen sen vaatimalla vakavuudella – sekä lainsäädännössä että käytännössä, kirjoittaa Amnestyn tutkija Anna Błuś.
Suomen lippu

Ihmisoikeusliitto: Suomen pitää tutkia vähemmistöihin kohdistuneet historialliset vääryydet

Historian vääryyksillä on yhteys myös tämän päivän rakenteelliseen syrjintään, todettiin eilen järjestetyssä  Ihmisoikeusliiton kevätseminaarissa.
Käsiraudoista vapautuvat kädet

Pakkoavioliittojen kriminalisoimista vaativa vetoomus luovutettiin oikeusministerille

Lähes 5 500 ihmistä allekirjoitti Ihmisoikeusliiton vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomelta rikoslain muuttamista ja pakkoavioliittojen kriminalisointia. Tällä hetkellä lainsäädäntö ei kata kaikkia pakkoavioliiton muotoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.