Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.

Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Suurinta osa maailman e-jätteestä ei kierrätetä. Kuva Ghanasta vuodelta 2014. Kuva: Fairphone, Closing The Loop / CC BY-NC-SA 2.0.

Maailma tuotti viime vuonna ennätysmäiset 53,6 miljoonaa tonnia elektronista jätettä eli e-jätettä. Määrä on kasvanut 21 prosenttia vain viidessä vuodessa, käy ilmi YK:n tuoreesta raportista.

E-jätteellä tarkoitetaan pois heitettyjä tuotteita, joissa on paristo, akku tai johto. Määrä on kasvanut ja kasvaa valtavaa vauhtia kulutuksen lisääntymisen, laitteiden lyhyen elinkaaren ja vähäisten korjausmahdollisuuksien vuoksi. Laajemmin taustalla ovat vaurastuminen, teollistuminen ja kaupungistuminen.

Raportin mukaan eniten e-jätettä syntyi viime vuonna Aasiassa, vähiten Afrikassa ja Oseaniassa. Henkeä kohti eniten tuottivat kuitenkin eurooppalaiset, noin 16,2 kiloa.

E-jäte on ympäristöriski, sillä se sisältää myrkyllisiä aineita, kuten elohopeaa. Silti viime vuonna vain noin 17 prosenttia e-jätteestä kerättiin talteen ja kierrätettiin. Samalla menetettiin noin 57 miljardin dollarin (51 miljardin euron) arvosta kultaa, hopeaa, kuparia, platinaa ja muita arvokkaita materiaaleja, raportissa muistutetaan.

Yleisin e-jätteen tyyppi ovat pienlaitteet, kuten pölynimurit, mikroaaltouunit, vedenkeittimet, videokamerat ja sähkölelut.

Kierrätyksen taso vaihtelee alueittain paljon: Euroopassa yli 40 prosenttia e-jätteestä kierrätetään, Afrikassa vain 0,9 prosenttia. Kehittyvissä maissa jäte käsitellään yleensä epävirallisella sektorilla, mikä aiheuttaa työntekijöille terveysriskejä.

Se, minne kierrättämätön e-jäte päätyy, on epäselvää. Rikkaissa maissa osa todennäköisesti heitetään sekajätteen mukana pois, osa taas laivataan köyhempiin joko käytettyinä tuotteina tai jätteenä.

”E-jätteen määrä on kasvanut viiden vuoden aikana kolme kertaa nopeammin kuin maailman väestö ja 13 prosenttia nopeammin kuin maailman bruttokansantuote. Nopea kasvu luo merkittäviä ympäristö- ja terveyspaineita ja osoittaa, miten tärkeää on yhdistää neljäs teollinen vallankumous kiertotalouteen”, sanoo YK:n televiestintäliiton (ITU) televiestinnän kehitysosaston johtaja Doreen Bogdan-Martin tiedotteessa.

Merkki myönteisestä kehityksestä on se, että e-jätettä sääntelevien tai sitä koskevan politiikan tehneiden maiden määrä on kasvanut kuudessa vuodessa 61:stä 78:aan. ITU:n tavoitteena kuitenkin on, että politiikka olisi puolella maailman maista, mihin on vielä matkaa.

Lisää uusi kommentti