Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan usein vaarallisissa oloissa. Kuva: Dave Bezaire / CC BY-SA 2.0.

Suuret koruyhtiöt ovat parin viimeisen vuoden aikana muuttaneet koruissaan tarvittavien kullan ja timanttien hankintaa vastuullisemmaksi, mutta useimmat niistä eivät silti voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden koruissa olisi ihmisoikeusloukkauksia, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Kultaa ja timantteja louhitaan usein vaarallisissa olosuhteissa ympäri maailman. Osa kaivoksista käyttää lapsityövoima. Lapset altistuvat työssä elohopealle, ja heitä myös kuolee onnettomuuksissa.

HRW kartoitti vuonna 2018 maailman suurimpiin kuuluvien koruyhtiöiden vastuullisuutta ja sitä, miten ne pyrkivät parantamaan esimerkiksi kaivostyöntekijöiden oikeuksia. Tiistaina se julkaisi päivityksen, josta käy ilmi, että monet yritykset ovat parantaneet tapojaan.

Mukana on 15 koruyhtiötä, joiden tulot ovat vuosittain yhteensä yli 40 miljardia. Yhdeksän vastasi kyselyyn, kuusi ei. Niiden osalta HRW arvioi vain julkisesti saatavilla olevia tietoja.

HRW:n mukaan 11 yritystä on parantanut toimintaansa. Yritykset ovat saattaneet esimerkiksi parantaa kullan ja timanttien jäljitettävyyttä, ryhtyä käyttämään vain kierrätettyä kultaa, vahvistaneet ohjesääntöjään, alkaneet tutkia alihankkijoitaan tarkemmin tai julkistaneet niiden nimet.

Suurin osa ei kuitenkaan tunnista kaivosten alkuperää, ei arvioi kaivosten olosuhteita eikä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Koronavirus on heikentänyt kaivostyöntekijöiden asemaa, mutta yritykset eivät ole pyrkineet ehkäisemään ongelmia pandemian aikana.

Mikään yrityksistä ei pärjännyt HRW:n vertailussa erinomaisesti, mutta toiseksi parhaalle tasolle pääsivät Tiffany ja Pandora. Kohtuulliselle tasolle ylsivät Bulgari, Cartier ja Signet. Muun muassa Rolex ei puolestaan toimittanut mitään tietoa hankintakäytännöistään.

Korualalla on käynnissä useita erilaisia aloitteita, joiden tarkoituksena on parantaa vastuullisuutta. HRW:n mukaan monet niistä ovat kuitenkin riittämättömiä. Ne eivät vaadi koruilta täyttä jäljitettävyyttä, kentällä tapahtuvia arviointeja tai läpinäkyvyyttä.

”Edistyksestä huolimatta useimmat koruyhtiöt voivat tehdä paljon enemmän vaikuttaakseen ihmisoikeuksiin tuotantoketjuissaan ja jakaakseen tietoa yleisölle. Vapaaehtoiset standardit voivat rohkaista koruyhtiöitä ottamaan käyttöön parempia käytäntöjä, mutta lopulta vain pakolliset oikeudelliset vaatimukset varmistavat, että kaikki koruyhtiöt ottavat ihmisoikeudet vakavasti”, sanoo HRW: lasten oikeuksien asiantuntija Juliene Kippenberg tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia