Kuivuudesta kärsivä Zimbabwe turvautuu kyseenalaiseen keinoon vedensaannin turvaamiseksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuivuudesta kärsivä Zimbabwe turvautuu kyseenalaiseen keinoon vedensaannin turvaamiseksi

Presidentti Emmerson Mnangagwan ”presidentillinen porakaivosuunnitelma” tähtää pohjaveden hyödyntämiseen, vaikka asiantuntijoiden mukaan pohjaveteen pitäisi kajota vain varoen.

Porakaivo.

Zimbabwen vesiviranomainen aikoo porata vuoteen 2025 mennessä ympäri maan 35 000 porakaivoa, jotta pohjavedestä saataisiin lievitystä vesipulaan. Asiantuntijat ovat huolissaan pohjaveden riittävyydestä. Kuva: Pascal Manyakaidze / CDKNetwork / CC BY 2.0.

(IPS) -- Toistuvien kuivien kausien ja syöttöpatojen alhaisten vesimäärien kanssa kamppaileva Zimbabwe on vesipulassaan turvautumassa porakaivoihin. Mittava hanke lisää huolta jo nyt epävarmasta pohjaveden riittävyydestä.

Zimbabwen vesivirasto kertoo, että se aikoo porata 35 000 porakaivoa. Kaivoja porataan kaikkialle, mutta ennen muuta kuiville maaseutualueille, joissa niin ihmiset kuin karjakin kärsivät sateiden oikullisuudesta. Zimbabwen väestöstä noin 70 prosenttia asuu maaseudulla, jossa pohjavesi on käytännössä ainoa luotettava veden lähde.

Ilmastonmuutoksen aikaansaama vesikriisi ei ole säästänyt myöskään Zimbabwen kansallispuistoja. Niissäkin on jouduttu turvautumaan pohjaveteen.

Vesiviraston varoituksista ei piitata

Vuonna 2021 eteläisen Afrikan kehitysyhteisön pohjavesi-instituutti kertoi raportissaan, että Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa on 28 000 rekisteröityä porakaivoa ja että 80 prosenttia väestöstä saa juomavetensä pohjavedestä.

Raportissa huomautettiin, että pohjavesi on rajallinen luonnonvara. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että sitä käytetään kestävästi – ja että pohjaveden käyttöön liittyvät poliittiset päätökset pohjautuvat oikeaan tietoon.

Zimbabwen presidentti Emmerson Mnangagwa lanseerasi hiljattain valtakunnallisen ”presidentillisen porakaivosuunnitelman”, jonka tähtäimessä ovat vuosia vailla juoksevaa vettä olleet kaupunkialueet.

Maanalaisten vesivarantojen hyödyntämiseen ryhdytään piittaamatta Zimbabwen kansallisen vesiviraston aiemmista varoituksista, että pohjaveteen tulisi kajota vain varoen.

”Meidän pitää lisätä tietoamme pohjavesivarannoista perustamalla pohjavesitutkimukseen ja koulutukseen omistautunut instituutti. Meidän pitää käyttää nykyaikaisia tekniikoita arvioidessamme pohjaveden määrää. Tämän tiedon pohjalta voimme laatia pohjaveden hoitosuunnitelmat eri alueille”, professori Innocent Nhapi sanoo.

Hiekkaa kaivossa

Zimbabwen tärkeimpiä kaupunkeja piinaa rampauttava vesipula. Asukkaat ovat saaneet tottua toistuviin vesikatkoihin ja pitkiin jonoihin kaupungin julkisten porakaivojen äärellä. Moni myös kyseenalaistaa kunnallisten porakaivojen veden laadun.

”Vesi ei pumppaudu ylös yhtä nopeasti kuin ennen. Jonossa kuluu aivan liian paljon aikaa”, jonottava bulawayolainen Nomazulu Nxumalo valittaa.

Noin 170 kilometrin päässä Bulawayosta, Lupanen kaupungissa opettaja Leonard Maphosalla on samanlaisia huolia. ”Nykyään veden pumppaaminen vaatii paljon voimaa. Luulen, että vesi on nyt todella paljon alempana kuin aiemmin. Oma kaivomme on jo täyttynyt hiekalla, kun sinne ei enää tihku vettä.”

Tarvitaan lisää patoja

Vesiviranomaisia huolettaa maan pohjavesialtaiden kyky säilöä vettä, kun sateita tulee vain satunnaisesti.

”Lyhyet, rajut sateet tuovat kyllä paljon vettä, mutta vesi ei ennätä imeytyä maahan ja tihkua pohjavesialtaisiin. Suurin osa huuhtoutuu pois saman tien”, ilmastotutkija ja ympäristöministeriön projektikoordinaattori Tirivanhu Muhwati sanoo.

”Tästä ei kuitenkaan seuraa, ettei porakaivoja voisi kaivaa sopeutumistoimena. Porakaivot täytyy vain varustaa mekanismeilla, jotka tekevät veden käytöstä tehokasta. Lisäksi täytyy ryhtyä hallitsemaan kysyntää”, Muhwati jatkaa.

Jo vuosia sitten asiantuntijat ja viranomaiset totesivat, että Zimbabwen vesikriisin pysyvä ratkaisu olisi rakentaa lisää patoja. Varojen puute on valtion koko itsenäisyyden ajan vuodesta 1980 estänyt sen, kuten monta muutakin hanketta maassa.

Zimbabwe ei ole eteläisen Afrikan ainoa pohjaveteen turvautuva valtio. Maailmanpankin mukaan vähintään 70 prosenttia alueen asukkaista saa vetensä ensisijaisesti pohjavesistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia