Köyhyys rehottaa Euroopan kriisimaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Köyhyys rehottaa Euroopan kriisimaissa

Talouskriisiin on vastattu talouspolitiikalla sosiaalisten toimien sijaan, kritisoi järjestö.

 

Yli kolmannes väestöstä on vaarassa syrjäytyä tai pudota köyhyyteen viidessä EU-maassa, jotka ovat eniten talouskriisistä kärsivien joukossa, sanoo Caritas Europa -järjestö tuoreessa raportissaan (pdf).

Talouskriisin vaikutuksia Eurooppaan kartoittavan raportin mukaan kriisiä on lähinnä hoidettu keskittymällä talouspolitiikkaan sosiaalisten toimenpiteiden kustannuksella. Vaikutukset ovat tuhoisat, järjestö sanoo.

Raportin mukaan Euroopan yhteiskunnalliset riskit lisääntyvät, sosiaalijärjestelmiä supistetaan ja perheet ja yksilöt vajoavat syvemmälle köyhyyteen. Samalla sosiaalinen yhtenäisyys vähenee ja luottamus poliittisiin instituutioihin heikkenee. Viha, rasismi ja muukalaispelko lisääntyvät, mikä luo pidempiaikaisia riskejä. Sosiaalinen epävakaus on noussut 12 prosenttia viimeisten viiden vuoden aikana – enemmän kuin millään muulla maailman alueella, raportissa muistutetaan.

Raportin mukaan EU-kansalaisista lähes neljännes elää köyhyydessä. Puolessa jäsenmaista vähintään kolmannes lapsista elää köyhyydessä. Bulgariassa, Romaniassa, Kreikassa, Latviassa ja Unkarissa yli kolmannes on köyhyys- tai syrjäytymisriskissä. Vaikein tilanne on Bulgariassa, jossa 48 prosenttia ihmisistä elää riskirajalla. Esimerkiksi Kreikan ja Espanjan kohdalla työttömyystilanne on huolestuttava.

Caritaksen julkistamat luvut ovat pääosin samoja kuin EU:n virallisen tilastotoimiston Eurostatin, mutta järjestö pohjaa raporttinsa työntekijöidensä havaintoihin kenttätasolla.

Raportissa kehotetaan EU:ta muun muassa turvaamaan minimitoimeentulo, suuntaavan enemmän investointeja sosiaalipolitiikkaan ja kitkemään veronkiertoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia