Uutiset Kuolemanrangaistus

Kourallinen maita vastuussa teloitusten lisääntymisestä viime vuonna

Amnesty Internationalin vuosittaisen kuolemanrangaistusraportin mukaan teloitusten määrä on kasvanut erityisesti Irakissa ja Iranissa.

Valtioiden julkistamien tietojen perusteella vuoden 2013 aikana teloitettiin ainakin 778 ihmistä yhteensä 22 maassa, käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin vuosittaisesta kuolemanrangaistusraportista.

Vaikka teloitusten määrä kasvoi sadalla edellisestä vuodesta, teloittavien valtioiden määrä on vähentynyt yli kolmanneksella 20 vuoden aikana, järjestö sanoo.

"Vain kourallinen maita on vastuussa näistä järjettömistä, valtioiden harkitusti tekemistä tapoista. Pitkän aikavälin kehitys on kuitenkin ollut selkeää ja tulee lopulta johtamaan siihen, että kuolemanrangaistus häviää kokonaan. Kaikkien valtioiden tulisi pyrkiä kuolemanrangaistuksen lakkauttamiseen", Suomen Amnestyn ihmisoikeustyönjohtaja Niina Laajapuro toteaa.

Virallisesti tilastoiduista teloituksista 80 prosenttia tapahtui Iranissa, Irakissa ja Saudi-Arabiassa. Iranissa teloitukset olivat lisääntyneet entisestään, ja maa teloitti viime vuonna 369. Amnesty uskoo todellisia lukuja paljon suuremmiksi, ja esimerkiksi YK arvioi maan teloittaneen jopa 700. Teloitusten määrä kasvoi kolmatta vuotta peräjälkeen myös Irakissa, jossa teloitettiin ainakin 169.

Amnesty kuitenkin korostaa, että useissa maissa teloituksia ei tilastoida tai niistä ei raportoida. Esimerkiksi Kiinassa teloitusten määrä on salaista tietoa ja maan arvioidaan teloittavan vuosittain jopa tuhansia. Toisaalta myös Kiinassa syytettyjen oikeusturvaan on tullut parannuksia, Amnesty sanoo.

Ainoana teollisuusmaana Yhdysvallat teloitti viime vuonna 39 ihmistä. Euroopassa tai Keski-Aasiassa teloituksia ei ole ollut neljään vuoteen, mutta kuolemanrangaistus on edelleen käytössä Valko-Venäjällä.

Kuolemanrangaistus ihmisoikeudetlakioikeus ja rikos Amnesty International

Lue myös

Linnut lentävät rakennuksen edustalla Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia perui aikomukset teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn miehen

Nyt 18-vuotias Murtaja Qureiris on saanut 12 vuoden vankeustuomion kuolemanrangaistuksen sijasta. Monet muut istuvat silti yhä kuolemanselleissä, muistuttaa Amnesty.
Saudi-Arabian lippu

Saudi-Arabia uhkaa teloittaa 13-vuotiaana pidätetyn nuoren miehen

Murtaja Qureiris osallistui mielenosoituksiin vain 10-vuotiaana. Kansainvälisten medioiden ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan syyttäjä on hakenut hänelle kuolemanrangaistusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Nuoria miehiä rivissä kädet puuskassa

Raportti: Terrorismin vastaiset toimet kurittavat lapsia

Terrorismin vastaisessa taistelussa ei riittävästi huomioida lapsia eikä ymmärretä, mitä haittaa heille aiheutetaan. Terroristijärjestöyhteyksistä epäiltyjä lapsia tulisi kohdella terrorismin uhreina, ei rikoskumppaneina, sanoo kansalaisjärjestö Watchlist on Children and Armed Conflict.
Nuoria naisia lentopalloverkko taustallaan

Afrikan nuorissa ainekset menestystarinaan

Suomi laatii tänä vuonna oman Afrikka-strategian. Nuoret kannattaa nostaa Suomen ja Afrikan välisen kumppanuuden ja yhteistyön keskiöön, sillä heissä on valtavasti potentiaalia muun muassa rauhan rakentajina ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä, kirjoittaa Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyön päällikkö Katri Suomi.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.

Luetuimmat

YK julkaisi pitkän odotuksen jälkeen listan Israelin laittomissa siirtokunnissa toimivista yrityksistä – 112 yrityksen joukossa muun muassa Tripadvisor ja Airbnb
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan
”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä
Nepalin ”menkkamajaperinne” johtaa jopa naisten kuolemiin, mutta nyt asenteet ovat alkaneet muuttua
Iranilaisohjaaja Mehrdad Oskouei haluaa antaa äänen äänettömille – Uusi dokumentti kertoo tytöistä, jotka ovat murhanneet isän, miehen tai langon, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut
Suomalaisjärjestöt saavat lisää rahaa kehitysyhteistyöhön Afrikassa
Konfliktit ja ilmastokriisi ovat ajaneet miljoonat ruokapulaan Keski-Sahelissa
Ihmisoikeusjärjestö: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastainen vihapuhe kasvanut Euroopassa – Myös Suomessa tilanne on heikentynyt
Kuivuus ja tulvat vaikeuttavat ruuansaantia eteläisessä Afrikassa – Sambialaisen Planeta Hatuleken perhe selvisi puutarhatuotteita myymällä