Iran teloitti liki 700 viime vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iran teloitti liki 700 viime vuonna

Useimpien Iranissa teloitettujen tuomio tuli huumeista, ja moni kuului etniseen tai uskonnolliseen vähemmistöön, kirjoittaa Isolda Agazzi.

(IPS) -- Iran teloitti viime vuonna lähes 700 henkeä, YK arvioi. Useimpien tuomio tuli huumeista, ja moni kuului vähemmistöön, kuten kurdeihin tai bahai-uskovaisiin.

Kuolemantuomioista 60 prosenttia liittyi huumeisiin, ja tunnustus oli monesti hankittu kiduttamalla, kertoo YK:n Iranin-erityisraportoija Ahmed Shaheed. Iran ei päästänyt häntä maahan, joten tiedot on hankittu muilla keinoin.

”Tein 700 haastattelua Skypen välityksellä. Jos olisin päässyt Iraniin, hallituskin olisi saanut oman näkemyksensä raporttiini”, Shaheed sanoo. Iran on tyrmännyt raportin puolueellisena.

Iran on allekirjoittanut kansainvälisen sopimuksen, jonka mukaan kuolemantuomiota on oikeus soveltaa vain vakavimpiin rikoksiin, joihin huumerikokset luetaan.

Kansalaisjärjestöt arvostelevat Irania ihmisten teloittamisesta pienten huume-erien hallussapidosta. Eräiden arvioiden mukaan viranomaiset jopa yllyttävät kurdinuoria huumeisiin saadakseen heille kovia tuomioita.

Iran teloittaa Kiinan jälkeen eniten ihmisiä maailmassa, väkilukuun suhteutettuna Iranin luku on suurin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia