Uutiset Koronaviruspandemia

Koronarokotteen hyödyt uhkaavat valua rikkaille maille ponnisteluista huolimatta – ”Pandemia ei ole ohi ennen kuin se on ohi kaikilta”

Rikkaat maat ovat jo varmistaneet itselleen osto-oikeuden miljardeihin rokoteannoksiin. YK:n asiantuntijat kritisoivat maita rokotenationalismista.
Kasvomaski lojumassa maassa.
Koronavirusrokote ei ole vielä markkinoilla, ja kun se tulee, rikkaat maat uhkaavat haalia sen itselleen. (Kuva: Ivan Radic / CC BY 2.0)

Pfizerin ja Biontechin eilinen ilmoitus lupaavista koronavirusrokotteen testituloksista on luonut uutta toivoa pandemian loppumisesta.

Ihmisoikeusasiantuntijat ovat kuitenkin huolissaan siitä, että ainakin alkuvaiheessa rikkaat maat ovat haalimassa Pfizerin ja muiden yhtiöiden rokotteet itselleen.

”On hieno uutinen, että rokote on osoittautunut tehokkaaksi koronavirusta vastaan. On kuitenkin huolestuttavaa, että Pfizer-Biontech on jo tehnyt rikkaiden kanssa sopimuksia yli miljardin annoksen edestä, mikä jättää alle neljänneksen sen ennustetusta tuotannosta muulle maailmalle”, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tutkija Tamaryn Nelson järjestön eilen julkaisemassa tiedotteessa.

Lääkeyhtiö Pfizer kertoi eilen, että sen ja Biontechin kehittämä koronavirusrokote on havaittu tehokkaaksi 90 prosentilla ihmisistä. Se pystyy valmistamaan rokotetta mahdollisesti 50 miljoonaa annosta jo tänä vuonna ja 1,3 miljardia dollaria ensi vuonna. Jokainen rokotettava tarvitsee kaksi annosta.

Yhtiö on kuitenkin sopinut jo yli miljardin rokoteannoksen jakelemisesta vauraille maille. Esimerkiksi EU on sopimassa yhteensä 300 miljoonan annoksen ostamisesta.

”Pfizer-Biontechin pitäisi välittömästi selventää, miten se aikoo maksimoida rokotteiden saannin matalan ja keskitulotason maissa ihmishenkien pelastamiseksi. --- Pandemia ei ole ohi ennen kuin se on ohi kaikilta”, Nelson kritisoi.

Myös muita rokotteita ovat ostaneet enimmäkseen rikkaat maat. Yhdysvaltalainen Duken yliopisto laski lokakuussa, että erilaisia sopimuksia on tehty jo 3,8 miljardin annoksen edestä, ja viidestä miljardista lisäannoksesta neuvotellaan. Valtaosa annoksista oli menossa korkean tulotason tai keskitulotason maille.

Köyhillä mailla ei ole riittävästi rokotetta koko väestön rokottamiseksi, Kanada taas voisi rokottaa väestönsä viiteen kertaan olettaen, että kaikki rokotekokeilut päätyisivät markkinoille asti. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan rokotetta saadaan kaikille vasta vuonna 2024, tutkijat ennustavat.

Eriarvoisuus on herättänyt huolta viruksen alkuvaiheesta asti, ja Maailman terveysjärjestö onkin perustanut COVAX-mekanismin, jonka tarkoituksena on varmistaa rokotteiden tasa-arvoinen jakelu. Sen on määrä tavoittaa kuitenkin vain noin 20 prosenttia väestöstä.

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat eilen julkaistussa lausunnossaan maita tukemaan COVAXia ja varmistamaan, että kaikki saavat rokotteita.

”Valitettavasti näyttää siltä, että hallitukset ovat päättäneet varmistaa rokotteet vain omille kansalaisilleen. Eristäytyvä terveyspolitiikka ja hankinnat ovat ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeusstandardien kanssa”, he totesivat.

Maailmassa on todettu tähän mennessä yli 50 miljoonaa koronavirustartuntaa. Tautiin on kuollut 1,2 miljoonaa ihmistä.

Korjattu lääkeyhtiöiden kirjoitusasu 10.11.

Koronaviruspandemia politiikkayhtiötterveyssairaus/lääkintä

Lue myös

Kaksi patsasta, joille on laitettu kasvomaski.

Korona murjoo ihmisoikeuksia, demokratiaa ja vapaata kansalaisyhteiskuntaa – Korjausliikkeen aika on nyt

Poikkeustilaa on käytetty maailmalla hyvin kärkkäästi kitkemään demokraattista osallistumista ja vaientamaan kriittisiä ääniä, kirjoittaa Fingon kansalaisyhteiskunnan ja edunvalvonnan asiantuntija Pauliina Savola.
Rakennuksia meren rannalla.

Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia

Miljoonat matkailualan työntekijät ovat leipäjonossa Saint Lucian saarivaltiossa. Maailman ruokaohjelma on käyttänyt vuonna 2020 humanitaariseen apuun yhteensä jo yli 6,7 miljardia euroa ympäri maailman, mutta järjestön johtaja johtaja David Beasley arvioi, että ensi vuodelle se tarvitsee kaksinkertaisen summan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Kultahippuja kämmenellä.

Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia

Useimmat suuret koruyhtiöt eivät seuraa kaivosten olosuhteita eivätkä toimi työntekijöiden oikeuksien parantamiseksi. Moni on kuitenkin parantanut vastuullisuuttaan parin viime vuoden aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.
YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet

Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan

Jo ennen konfliktia noin 600 000 ihmistä tarvitsi ruoka-apua. Suurin osa heistä ei ole saanut marraskuun ruoka-annoksiaan. Avustusjärjestöt pelkäävät aliravitsemuksen kasvua.
Oranssilla valaistu rakennus veden yli.

Naisiin kohdistuva väkivalta on pandemia, jota ei voi ohittaa

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan liittyvät tilastot kertoivat karusta todellisuudesta jo ennen koronapandemiaa. Kriisin myötä naisten ja tyttöjen ahdinko on kuitenkin syventynyt entisestään, kirjoittaa UN Women Suomen toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas.

Tuoreimmat

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija
Maailman ruokajärjestö pelkää maailmanlaajuista ruokakriisiä – Yksi eniten kärsineistä pienistä valtioista on Saint Lucia
Raportti: Lapsiin kohdistui viime vuonna konflikteissa ennätysmäärä rikkomuksia – ”Voi hyvällä syyllä kysyä, onko maailma lakannut välittämästä”
Chilessä on valtava uusiutuvan energian potentiaali, mutta monet tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet vielä hyötymään

Luetuimmat

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”
Myanmarin yli 70 vuotta kestänyt sisällissota on yksi maailman pisimpään jatkuneista konflikteista – Aung San Suu Kyin aika on merkinnyt takapakkia rauhanneuvotteluille
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Aiempaa harvempi suomalainen uskoo kehitysyhteistyöhön – Koronapandemia pudotti kehitysmaat uutisotsikoista, ja se voi heijastua asenteisiin
Selvitys: Yhdysvaltain kristilliset konservatiivijärjestöt pumppaavat rahaa naisten ja sateenkaarivähemmistöjen oikeuksien vastaiseen kampanjointiin Euroopassa
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Avunantajat käyttävät yhä enemmän rahaa itseensä, selviää tuoreesta raportista – Taustalla koronapandemia mutta myös ”apunationalismi”
Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin
Tansanian populistinen presidentti John Magufuli sai toisen kauden – Tarkkailijoiden mukaan vaaleissa oli ”pelon ilmapiiri”
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija