Uutiset Koronaviruspandemia

Koronarajoitukset sulkivat Filippiinien seniorit kotiin – Samalla moni menetti toimeentulonsa

Filippiineillä moni seniorikansalainen on yhä työelämässä. Koronarajoitusten vuoksi epävirallisella sektorilla työskentelevät ovat kuitenkin jumissa kotonaan. Moni hyödyntää nyt sosiaalista mediaa puolustaakseen oikeuksiaan.
Polkupyörätaksia kuljettava mies takaapäin kuvattuna.
Iäkäs polkupyörätaksin kuljettaja Filippiinien pääkaupungissa Manilassa. Hänen kaltaisensa filippiiniläisvanhukset ovat mahdottomassa tilanteessa: jos hän jää kotiin karanteeniin, elanto katoaa, ja töissä jatkaessaan hän altistuu mahdollisesti erittäin vakavalle taudille. (Kuva: Stella Paul / IPS)

(IPS) -- Filippiineillä toukokuu on aina ollut ilon kuukausi, jolloin viljelijät korjaavat riisisatonsa ja viettävät sadonkorjuujuhlaa. Tänä vuonna toukokuun tunnelmat kuitenkin olivat synkät. Koronasulun vuoksi ruuan tuotanto ja jakeluverkosto ovat häiriintyneet ja talous jäätynyt.

Miljoonilla filippiiniläisillä, etenkin vanhuksilla, on edessään epävarma tulevaisuus.

”Kun hallitus julisti tehostetun yhteisökaranteenin, jonka aikana muita kuin terveydenhoitohenkilökuntaa ja täysin välttämättömien töiden tekijöitä kiellettiin lähtemästä kodeistaan, yhä työelämässä mukana olevilta köyhiltä seniorikansalaisilta riistettiin toimeentulo. Monet vanhuksista työskentelevät epävirallisella sektorilla. He voivat turvautua vain paikallishallinnon toimittamiin ruokapaketteihin, jotka ovat riittämättömiä ja epäsäännöllisiä”, Risa Hontiveros sanoo.

Risa Hontiveros on seniorikansalaisten oikeuksien väkevä puolustaja. Hän on myös Filippiinien ensimmäinen naispuolinen sosialistisenaattori ja parlamentin nuorimpia lainsäätäjiä. Hontiveros kertoo, että koronasulku on moninkertaistanut etenkin köyhyytensä vuoksi haavoittuvien filippiiniläisten vanhusten määrän.

Liian pitkä aika kotona

Seniorikansalaiset vastustivat pontevasti poistumiskieltoa. Valtava enemmistö eli yli kuusi miljoonaa kaikkiaan 8,2 miljoonasta yli 65-vuotiaasta on yhä työelämässä.

Vaikka iäkkäät ovatkin riskiryhmää, seniorit itse sanoivat, etteivät monetkaan heistä ole sairaita tai heikkoja. Töissä edelleen käyvät tukevat perheitään taloudellisesti, ja heidän töihin menonsa kieltäminen työntää perheitä kohti taloudellista ahdinkoa.

Virallisella sektorilla työskentelevät vanhukset päästettiin töihin toukokuussa, mutta järjestäytyneen työelämän ulkopuolelle työllistyneiden on yhä pakko jäädä koteihinsa.

Asiaintila on saanut aktivoituneet seniorit hyödyntämään sosiaalista mediaa.

”Kyllä huomaa, ettei meitä vieläkään kuunnella, kun meidät on määrätty eristykseen, kunnes karanteeni on kokonaan purettu. Sen arvioidaan tapahtuvan joskus ensi vuonna. Se on liian pitkä aika olla vangittuna kotiin”, erään filippiiniläisten seniorikansalaisten asialle omistautuneen Facebook-ryhmän jäsen Virgilio Dedeles sanoo.

Ruokaturvaa luonnonsuojelusta

Joissain maakunnissa seniorikansalaiset keksivät innovatiivisia tapoja torjua epävarmuutta.

Isoäiti Lola Anita, 71, elää Alangalangissa, kaupungissa maan toiseksi suurimman turvealueen Leyte Sab-e Basinin kupeessa. Hän johtaa taimitarhaa osana iäkkäiden aktivistien hanketta, jolla tähdätään ruokaturvan parantamiseen luonnonsuojelun kautta.

Taimitarhan omistaa Divisorian turvemaiden viljelijöiden yhdistys. Yhdessä paikallishallinnon kanssa se pyrkii ennallistamaan turvemaat, joita on uhannut holtiton maanviljelys. Ennallistamishankkeessa istutetaan yksille alueille paikallisille asukkaille soveliaita viljelykasveja ja toisille palautetaan niiden luonnollinen, kotoperäinen kasvillisuus.

Anitan kanssa taimitarhassa työskentelee useita muita paikallisia senioreita. Yhdessä he kasvattavat kasveja ja vihanneksia, jotka auttavat turvemaan ekosysteemin ennallistamisessa.

”Kaikilla täällä kasvatetuilla kasveilla on useita käyttötapoja ja ne voivat tarjota lisää elinkeinomahdollisuuksia paikallisille asukkaille. Esimerkiksi lanipao-puuta käytetään sekä polttopuuna että talonrakennukseen”, turvemaan asukkaita mobilisoivan WEAVER -kansalaisjärjestön perustaja Paulia Lawsin Naira selittää.

Kun koronakriisi alkoi, matkustusrajoitukset estivät viljelijöiden tuotteiden myynnin. Kollektiivisella kotitarveviljelyllään nämä seniorikansalaiset eivät vain ennallista turvemaan ekosysteemiä, vaan myös pitävät yllä yhteisönsä ruokaturvaa.

Koronaviruspandemia työväestöpolitiikkaterveys Filippiinit Suomen IPS

Lue myös

Maskein suojautuneita ihmisiä, yksi desinfioi käsiään.

Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”

Intian ylikuormittunut terveydenhuoltojärjestelmä keskittyy nyt auttamaan koronapotilaita. Pelkona on, että äitiys- ja lapsikuolleisuus lisääntyy, sillä muuhun hoitoon ei juuri ole mahdollisuuksia, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.
Nainen istuu tuolissa selkä kameraan päin.

Koronapandemia lopetti ihmiskaupan uhrien palvelut Zimbabwessa – ”En tiedä, miten oikein selviydyn”

Ihmiskauppaa kokenut Grace Mashingaidze* kävi ennen koronapandemiaa säännöllisesti ihmiskaupan uhrien työpajoissa. Koronarajoitusten seurauksena niitä ei voi enää järjestää. Samoin on käynyt monissa muissa maissa. Asiantuntijoiden mukaan pandemia on myös altistanut ihmiskaupalle aiempaa enemmän ihmisiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sotilas EU-lipun vieressä.

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista

Vasta perustetun Euroopan rauhanrahaston kautta myös suomalaisten verorahoja voidaan jatkossa käyttää vaikkapa Sahelin alueen turvallisuusjoukkojen aseistamiseen. EU perustelee aseellisen tuen tarvetta muun muassa koulutusoperaatioiden tehostamisella, mutta kriitikoiden mukaan unioni on lähtenyt vaaralliselle, kovan turvallisuuden tielle.
Mielenosoittajia ja kyltti, jossa lukee "Climate crisis = death".

Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen

Valtioiden ilmastotoimia seuraava Climate Action Tracker on laskenut ennustettaan maapallon lämpenemisestä. Valtioiden kunnianhimoa on lisännyt muun muassa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin huhtikuussa järjestämä ilmastokokous.
Puna-valko-vihreä lippu ja muita lippuja liehuu pilvenpiirtäjän edessä.

Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja

Vaikea kuivuus on ajanut Madagaskarin eteläosat ruokakriisiin. Sekä ruokavarastot että siemenvilja on syöty, ja nyt ihmiset turvautuvat epätoivoisiin keinoihin.
Lapsia rivissä teltan edustalla.

Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan

Etiopialaiselle Nguenyyielin pakolaisleirille on paennut tuhansia ihmisiä konfliktista kärsivästä Etelä-Sudanista. 18-vuotias pakolainen Chuol Nyakoach uskoo, että koulutuksesta on hyötyä myös rankkojen kokemusten käsittelyssä.
Nainen työpöydän ääressä kirjoittamassa.

Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee

Naisvaltainen ala ja naispotilaiden tarpeet jäävät usein huomiotta. Se on yksi syy siihen, että maailmassa on liian vähän kätilöitä, selviää Unfpan raportista.

Tuoreimmat

EU voi pian myöntää ensimmäistä kertaa myös aseellista tukea kumppaneilleen – Järjestöt ja tutkijat pelkäävät epävakauden kasvua ja unionin militarisoitumista
Ennuste: Uudet päästövähennyssitoumukset johtavat 2,4 asteen lämpenemiseen
Madagaskarin eteläosissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta 40 vuoteen – Ihmiset syövät raakoja kaktuksen hedelmiä ja sirkkoja
Sadat tuhannet eteläsudanilaiset ovat paenneet konfliktia Etiopian Gambellan alueelle – Koulunkäynti auttaa lapsia vapautumaan traumoistaan
Maailmassa on 900 000 kätilön vaje – Sen paikkaaminen pelastaisi miljoonia ihmishenkiä, tuore raportti laskee
Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”