Kongon tulivuorenpurkaus ajoi satoja tuhansia ihmisiä kodeistaan alueella, jossa on paettu konflikteja vuosikausien ajan – ”Tämä on ihmisille tuplarangaistus” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kongon tulivuorenpurkaus ajoi satoja tuhansia ihmisiä kodeistaan alueella, jossa on paettu konflikteja vuosikausien ajan – ”Tämä on ihmisille tuplarangaistus”

Jopa yli puoli miljoonaa ihmistä on ilman puhdasta vettä Kongon demokraattisessa tasavallassa tapahtuneen tulivuorenpurkauksen jäljiltä. Ihmisten varautumismahdollisuudet ovat heikot, sillä alueella oli jo ennestään paljon pakolaisia ja heikko ruokaturva.

Tulivuori lentokoneesta kuvattuna.

Nyiragongon tulivuori toukokuussa 2020. Kuva: Kevin Jordan / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0.

Yli 200 000 ihmistä on paossa Kongon demokraattisessa tasavallassa tapahtuneen tulivuorenpurkauksen jäljiltä ja yli puoli miljoonaa on ilman vettä Goman kaupungissa.

Avustusjärjestöt pelkäävät koleran leviämistä ja vetoavat lisäavun saamiseen, sillä katastrofialueella Pohjois-Kivun maakunnassa ruokaturvatilanne oli vaikea jo ennestään.
Nyt se uhkaa heikentyä, sillä purkaus katkaisi tärkeän Gomaan johtavan tien ja tuhosi paljon hedelmällistä maata.

”Pohjois-Kivun asukkaat ovat jo taistelleet sosiaalis-taloudellisten haasteiden ja konfliktin seurausten kanssa vuosikymmenien ajan. Alueen ruokaturva on yksi Afrikan epävarmimmista. Tämä katastrofi on tuplarangaistus. Jokaisen kriisin myötä sietokyky heikkenee”, varoitti Punaisen Ristin Goman operaatiojohtaja Raphaël Tenaud tiedotteessa perjantaina.

Afrikan vaarallisimpana pidetty tulivuori Nyiragongo purkautui Kongossa toukokuun 22. päivänä. Laava, tuhka ja kaasut vahingoittivat tuhansia rakennuksia sekä vesi- ja sähköjärjestelmiä. 31 ihmstä kuoli. Läheisen Goman kaupungin tärkein vesivarasto ja vesiputket vaurioituvat. Jopa 400 000 ihmistä pakeni. Alueella on ollut myös maanjäristyksiä.

Purkauksen laannuttua osa ihmisistä on jo palannut kotiinsa, mutta monet ovat yhä paossa. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston maanantaina julkaiseman raportin (pdf) mukaan tulivuoren purkauksen jäljiltä yli 232 000 ihmistä on yhä pakolaisena lähialueilla. Koleraepäilyjä on toistaiseksi 35.

”Olemme nähneet tasaisen ihmisvirran, joka lähtee Gomasta kantaen patjoja ja muuta omaisuutta. He lähtevät autoilla tai kävellen kohti Sakea, joka on 25 kilometrin päässä Gomasta, tai kohti Rutshrua, Minovaa tai veneellä Bukavuun”, kertoi myös paikalla apua toimittavan Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) Kongon-operaation johtaja Magali Roudaut tiedotteessa eilen.

Esimerkiksi Saken kaupungissa ihmisiä on kirkoissa, kouluissa, moskeijoissa ja kaduilla etsien ruokaa, vettä, suojaa ja terveydenhuoltoa. MSF vetoaa, että avustusjärjestöt lisäisivät apuaan alueella.

”Autamme paenneita välittömien tarpeiden täyttämisessä, mutta se ei riitä. Tarvitaan välittömästi lisää puhdasta vettä. Koleraa asettaa ihmiset valtavaan vaaraan”, Roudaut muistutti.

Tilannetta vaikeuttaa se, että Pohjois-Kivu on jo pitkään kärsinyt sisäisestä konfliktista. Pakolaisia on yli kaksi miljoonaa, ja YK:n pakolaisjärjestön mukaan pelkästään tänä vuonna väkivalta on pakottanut noin 450 000 ihmistä kodeistaan.

Pohjois-Kivun viranomaiset ilmoittivat maanantaina, ettei uutta purkausta voida sulkea pois ja suosittelivat ihmisiä pysymään poissa laavavirtojen alta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia