Uutiset

Kongon tulivuorenpurkaus ajoi satoja tuhansia ihmisiä kodeistaan alueella, jossa on paettu konflikteja vuosikausien ajan – ”Tämä on ihmisille tuplarangaistus”

Jopa yli puoli miljoonaa ihmistä on ilman puhdasta vettä Kongon demokraattisessa tasavallassa tapahtuneen tulivuorenpurkauksen jäljiltä. Ihmisten varautumismahdollisuudet ovat heikot, sillä alueella oli jo ennestään paljon pakolaisia ja heikko ruokaturva.
Tulivuori lentokoneesta kuvattuna.
Nyiragongon tulivuori toukokuussa 2020. (Kuva: Kevin Jordan / MONUSCO Photos / CC BY-SA 2.0)

Yli 200 000 ihmistä on paossa Kongon demokraattisessa tasavallassa tapahtuneen tulivuorenpurkauksen jäljiltä ja yli puoli miljoonaa on ilman vettä Goman kaupungissa.

Avustusjärjestöt pelkäävät koleran leviämistä ja vetoavat lisäavun saamiseen, sillä katastrofialueella Pohjois-Kivun maakunnassa ruokaturvatilanne oli vaikea jo ennestään.
Nyt se uhkaa heikentyä, sillä purkaus katkaisi tärkeän Gomaan johtavan tien ja tuhosi paljon hedelmällistä maata.

”Pohjois-Kivun asukkaat ovat jo taistelleet sosiaalis-taloudellisten haasteiden ja konfliktin seurausten kanssa vuosikymmenien ajan. Alueen ruokaturva on yksi Afrikan epävarmimmista. Tämä katastrofi on tuplarangaistus. Jokaisen kriisin myötä sietokyky heikkenee”, varoitti Punaisen Ristin Goman operaatiojohtaja Raphaël Tenaud tiedotteessa perjantaina.

Afrikan vaarallisimpana pidetty tulivuori Nyiragongo purkautui Kongossa toukokuun 22. päivänä. Laava, tuhka ja kaasut vahingoittivat tuhansia rakennuksia sekä vesi- ja sähköjärjestelmiä. 31 ihmstä kuoli. Läheisen Goman kaupungin tärkein vesivarasto ja vesiputket vaurioituvat. Jopa 400 000 ihmistä pakeni. Alueella on ollut myös maanjäristyksiä.

Purkauksen laannuttua osa ihmisistä on jo palannut kotiinsa, mutta monet ovat yhä paossa. YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston maanantaina julkaiseman raportin (pdf) mukaan tulivuoren purkauksen jäljiltä yli 232 000 ihmistä on yhä pakolaisena lähialueilla. Koleraepäilyjä on toistaiseksi 35.

”Olemme nähneet tasaisen ihmisvirran, joka lähtee Gomasta kantaen patjoja ja muuta omaisuutta. He lähtevät autoilla tai kävellen kohti Sakea, joka on 25 kilometrin päässä Gomasta, tai kohti Rutshrua, Minovaa tai veneellä Bukavuun”, kertoi myös paikalla apua toimittavan Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) Kongon-operaation johtaja Magali Roudaut tiedotteessa eilen.

Esimerkiksi Saken kaupungissa ihmisiä on kirkoissa, kouluissa, moskeijoissa ja kaduilla etsien ruokaa, vettä, suojaa ja terveydenhuoltoa. MSF vetoaa, että avustusjärjestöt lisäisivät apuaan alueella.

”Autamme paenneita välittömien tarpeiden täyttämisessä, mutta se ei riitä. Tarvitaan välittömästi lisää puhdasta vettä. Koleraa asettaa ihmiset valtavaan vaaraan”, Roudaut muistutti.

Tilannetta vaikeuttaa se, että Pohjois-Kivu on jo pitkään kärsinyt sisäisestä konfliktista. Pakolaisia on yli kaksi miljoonaa, ja YK:n pakolaisjärjestön mukaan pelkästään tänä vuonna väkivalta on pakottanut noin 450 000 ihmistä kodeistaan.

Pohjois-Kivun viranomaiset ilmoittivat maanantaina, ettei uutta purkausta voida sulkea pois ja suosittelivat ihmisiä pysymään poissa laavavirtojen alta.

avustustyökatastrofiapuluonnonkatastrofit Kongon demokraattinen tasavalta Lääkärit Ilman RajojaPunainen Risti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies puolilähikuvassa tiiliseinää vasten.

Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin

Financial Transparency Coalitionia johtava Matti Kohonen tekee työtä oikeudenmukaisemman talousjärjestelmän puolesta. Hän sai kipinän työhönsä jo lapsuudessa kohtaamastaan eriarvoisuudesta ja uskoo, että köyhyys ja eriarvoisuus eivät ole maailmassa välttämättömiä asioita.
Traktori pellolla, taustalla kylä.

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050

Tuoreen tutkimuksen mukaan ympäristön huomioiva viljely on mahdollista, mutta se vaatii monenlaisia muutoksia, muun muassa eläinperäisten tuotteiden käytön vähentämistä.
Kahta nuorta naista esittävä seinämaalaus korkean talon seinässä.

Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen

YK:n tasa-arvojärjestön, Meksikon ja Ranskan johtama Generation Equality -foorumi aloittaa viisivuotisen kampanjan, jonka tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa muun muassa teknologia-alalla. Se on osittain vastareaktio populistiselle voimille, jotka ovat viime vuosina haastaneet tasa-arvoa, kertoo ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka.
Iranin lippuja

Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa

Iranissa tapettiin tuhansia poliittisia vankeja vuonna 1988. Uutta presidenttiä on epäilty osallisuudesta tapahtumiin, mutta ketään ei ole rangaistu.
Mies ajaa aasien vetämillä kärryillä tietä pitkin.

Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

Tuoreimmat

Tutkijat: Euroopan voisi ruokkia luomuviljelyllä vuonna 2050
Ensi viikolla järjestetään suurin feministinen kokoontuminen neljännesvuosisataan – Tavoitteena tasa-arvon takapakin estäminen
Kovaa kritiikkiä Iranin uudelle presidentille – Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Ebrahim Raisi oli mukana vuoden 1988 joukkoteloituksissa
Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen
Globaali ruokajärjestelmä tuottaa nälkäisiä ja uhkaa planeetan kantokykyä – Systeemin pitää muuttua, ja siihen voi vaikuttaa myös Suomi, summaa tuore raportti
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”
Egypti aikoo teloittaa 12 Muslimiveljeskunnan jäsentä – Teloitukset kiihtyneet jälleen tänä vuonna
Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Luetuimmat

Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
”Suomalaisten ei pitäisi ottaa demokratiaa itsestäänselvyytenä”, vetoaa kansalaisaktivismin veteraani Maina Kiai, joka seuraa huolestuneena koronan vaikutuksia ihmisoikeuksiin
Köyhyys on poliittista – Matti Kohosen missiona on taistella eriarvoisuutta vastaan talouspolitiikan keinoin
Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä
Suomi on tuoreen selvityksen mukaan kestävän kehityksen kärkimaa – Koronapandemia käänsi globaalit trendit kuitenkin laskusuuntaan
Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää
Maailmassa on yhä vireillä 432 hiilikaivosprojektia, vaikka hiilestä pitäisi luopua, paljastaa tuore selvitys – aktiivisimpia Kiina ja Australia
Pelastakaa Lapset: Lasten sieppauksista on tullut osa sodankäyntiä Mosambikissa – Etenkin tyttöjä kaapataan jopa suoraan kodeistaan
Kysely: Suomalaisilla vääriä mielikuvia mielenosoittamiseen liittyvistä oikeuksista – Etenkin vanhempien ikäluokkien asenteet kovia