Uutiset Rauha ja konfliktit

Konfliktien ehkäisy säästäisi miljardeja vuosittain, mutta rahaa käytetään enemmän jälkiseurausten hoitamiseen

YK:n ja Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan maailman pitäisi keskittyä enemmän konfliktien ehkäisemiseen. Tällä hetkellä väkivaltaiset konfliktit maksavat jopa 13 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.
Naisia piirissä
Maailmanpankki ja YK haluavat lisätä investointeja konfliktien ehkäisyyn. Kuvassa naisia konfliktityöpajassa Sudanin Darfurissa. (Kuva: Sojoud Elgarrai / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0)

Konfliktien ehkäiseminen säästää paitsi ihmishenkiä, myös rahaa. Säästö voisi olla jopa 70 miljardia dollaria, eli noin 57,5 miljardia euroa vuodessa, sanovat YK ja Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan maailman pitäisi ”suunnata huomionsa uudelleen väkivallan ehkäisemiseen keinona rauhan saavuttamiseksi”. Tällä hetkellä kuitenkin vain murto-osa siitä rahasta, joka menee erilaisiin kriiseihin vastaamiseen ja jälleenrakentamiseen, käytetään ennaltaehkäisyyn.

”Väkivaltaisten konfliktien ehkäiseminen on yksi aikamme kriittisimmistä kehityshaasteista, ja se vaatii enemmän resursseja, innovatiivisia lähestymistapoja ja tehokkaampaa kansainvälistä yhteistyötä”, sanoo Maailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kim tiedotteessa.

Konfliktit ovat viime vuosina pahentuneet. Vuosina 2010–2016 siviilien kuolemat kaksinkertaistuivat ja myös pakolaisena on ennätysmäärä ihmisiä. Konfliktit voivat maksaa jopa 11,2 biljoonaa euroa vuodessa, eli noin 13,3 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan olennaista väkivallan ehkäisyssä on puuttua ihmisten huolenaiheisiin varhain ja tehdä oikeudenmukaista politiikkaa. Menestyneimmät maat ovat onnistuneet esimerkiksi yhdistämään kansalaisyhteiskunnan, naisjärjestöjen, uskonnollisten yhteisöjen ja yksityisen sektorin toiminnan luodakseen rauhaa ja hallitakseen jännitteitä sekä uudistaneet instituutioitaan.

Rauha ja konfliktit konfliktirauhatalous

Lue myös

Kottikärryjä työntäviä ihmisiä pakolaisleirillä

Raportti: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia – suurin osa vain viidestä maasta

Pakolaisia oli maailmassa vuonna 2017 eniten sitten toisen maailmansodan. Pakolaisten määrä on kasvanut erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta kärkisijaa pitää edelleen Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alue.
Suomen lippu

Aseistakieltäytyjäliitto: Kansalaispalvelus rikkoisi pakkotyön kieltoa

Elisabeth Rehnin ajatushautomo ehdotti kaikille pakollista kansalaispalvelusta. Ehdotus epäilyttää Aseistakieltäytyjäliittoa, jonka mukaan asevelvollisuusjärjestelmää pitäisi pikemminkin supistaa.
Kaksi punaista teloitetaan talvella 1918

Kymmeniä suomalaisia aseistakieltäytyjiä teloitettiin vuonna 1918

Tuhannet suomalaiset välttelivät viimeiseen asti aseisiin tarttumista sisällissodan aikana. Useimmiten se vaati käpykaartilaisuutta tai muuta esivallan uhmaamista, mistä seurauksena saattoi olla kuolema.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.