Konfliktien ehkäisy säästäisi miljardeja vuosittain, mutta rahaa käytetään enemmän jälkiseurausten hoitamiseen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Konfliktien ehkäisy säästäisi miljardeja vuosittain, mutta rahaa käytetään enemmän jälkiseurausten hoitamiseen

YK:n ja Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan maailman pitäisi keskittyä enemmän konfliktien ehkäisemiseen. Tällä hetkellä väkivaltaiset konfliktit maksavat jopa 13 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta.

Naisia piirissä

Maailmanpankki ja YK haluavat lisätä investointeja konfliktien ehkäisyyn. Kuvassa naisia konfliktityöpajassa Sudanin Darfurissa. Kuva: Sojoud Elgarrai / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0.

Konfliktien ehkäiseminen säästää paitsi ihmishenkiä, myös rahaa. Säästö voisi olla jopa 70 miljardia dollaria, eli noin 57,5 miljardia euroa vuodessa, sanovat YK ja Maailmanpankki tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan maailman pitäisi ”suunnata huomionsa uudelleen väkivallan ehkäisemiseen keinona rauhan saavuttamiseksi”. Tällä hetkellä kuitenkin vain murto-osa siitä rahasta, joka menee erilaisiin kriiseihin vastaamiseen ja jälleenrakentamiseen, käytetään ennaltaehkäisyyn.

”Väkivaltaisten konfliktien ehkäiseminen on yksi aikamme kriittisimmistä kehityshaasteista, ja se vaatii enemmän resursseja, innovatiivisia lähestymistapoja ja tehokkaampaa kansainvälistä yhteistyötä”, sanoo Maailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kim tiedotteessa.

Konfliktit ovat viime vuosina pahentuneet. Vuosina 2010–2016 siviilien kuolemat kaksinkertaistuivat ja myös pakolaisena on ennätysmäärä ihmisiä. Konfliktit voivat maksaa jopa 11,2 biljoonaa euroa vuodessa, eli noin 13,3 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan olennaista väkivallan ehkäisyssä on puuttua ihmisten huolenaiheisiin varhain ja tehdä oikeudenmukaista politiikkaa. Menestyneimmät maat ovat onnistuneet esimerkiksi yhdistämään kansalaisyhteiskunnan, naisjärjestöjen, uskonnollisten yhteisöjen ja yksityisen sektorin toiminnan luodakseen rauhaa ja hallitakseen jännitteitä sekä uudistaneet instituutioitaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia