Konflikti vei Afganistanissa ennätysmäärän lapsia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Konflikti vei Afganistanissa ennätysmäärän lapsia

Viime vuonna kuoli 331 lasta, kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna.

(IPS) -- Afganistanin taisteluihin osallistuvat joukot ovat edellisten neljän vuoden aikana tappaneet yli kaksituhatta lasta. Kuolonuhrien lisäksi yli viisituhatta lasta loukkaantui vakavasti, monet vammautuivat pysyvästi.

Luvut kerrotaan kesäkuun alussa julkaistussa, lapsia Afganistanin aseellisessa konfliktissa käsittelevässä raportissa. Ne on kerätty vuosilta 2010–2014.

Vuosi 2014 oli YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin mukaan tilastoidun historian pahin. Viime vuonna lapsia kuoli 331 ja loukkaantui 920. Luvut kaksinkertaistuivat edellisestä vuodesta.

Lapsia menehtyi niin tienvarsipommien, itsemurha- kuin ilmaiskujen uhreinakin. Miehittämättömät lennokit tappoivat kahdeksan lasta. Eniten lapsia joutui Taliban- ja Hizb-e-Islami -järjestöjen uhreiksi, mutta myös Afganistanin omat asevoimat tappoivat viime vuonna 126 lasta ja vammauttivat 270.

Niin talebanit kuin muutkin aseistautuneet ryhmittymät värväävät lapsia riveihinsä. Paitsi taistelijoiksi, lapsia on houkuteltu jopa itsemurhapommittajiksi. Heitä käytetään myös tienvarsipommien asentajina ja vakoojina.

Suoranaisen väkivallan lisäksi afganistanilaisten lasten elämää vaikeuttavat kouluihin ja koulutukseen kohdistuvat hyökkäykset. Varsinkin tyttöjen koulunkäyntiä sabotoidaan pelottelemalla, propagandalla ja aseellisilla iskuilla.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia