Uutiset

Kolumni: Globalisaation muistokirjoitus

Talouden globalisaatio on kipattu hautaan. Talousajattelun uudet tuulet puhaltavat nousevista talouksista, kirjoittaa Matti Ylönen.
Kuka muistaa vielä globalisaation? Berliinin muuri murtui, Neuvostoliitto hajosi, historia loppui, kansainvälisen kaupan ja rahoituksen palomuurit purettiin. Kaikki oli suurempaa, kauniimpaa ja vapaampaa kuin ennen.

Uusia kauppaneuvottelukierroksia käynnistettiin suurin fanfaarein ja vielä suuremmin toivein. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF halusi kirjata pääomaliikkeiden kontrollien purkamisen osaksi peruskirjaansa.

Tutkijat puhuivat talouden ja vallan verkostoista, joiden edessä yksittäisten valtioiden rajat rytisevät. Menneillä rakenteilla ei ollut uudessa maailmassa merkitystä.

Vuonna 2012 globalisaatio on ainakin edellä kuvatussa muodossa kuollut ja kuopattu. IMF puhuu nykyään pääomakontrollien puolesta. Kaupan yksipuolinen vapauttaminen kuoli BRICS-maiden kuten Kiinan ja Brasilian nousuun. Ne pakottivat yritykset hyödyttämään paikallisia yhteisöjä ja osaamista samalla, kun maat avasivat talouksiaan.

Ajatus säätelemättömien rahoitusmarkkinoiden tehokkuudesta sai pisteen vuoden 2008 kriisin myötä. Säätelyn purku ei johtanutkaan tuotantoa paremmin palveleviin keksintöihin rahoitusmarkkinoilla, vaan niiden irtautumiseen todellisesta taloudesta ja valtavien kuplien syntyyn.

Ymmärrys ei kuitenkaan ole tuonut mukanaan tarvittavia ratkaisuja. Tilanne muistuttaa AA-kerhon uusien jäsenten kokousta. Lähes kaikki tunnustavat, että mennyt elämäntapa ei ole kestävällä pohjalla. Harva on kuitenkaan uskaltanut laittaa korkkia kiinni.

Esimerkiksi IMF on ruoskinut sisäisissä raporteissaan monia menneitä politiikkasuosituksiaan. Käytännön muutokset lainaohjelmissa eivät kuitenkaan ole levinneet paljon Islantia laajemmalle.

Taloustieteen sisällä on syntynyt uudelleenoppimista, mutta se jää vielä aivan liian usein auditorioiden sijaan käytäväpuheiksi.

Joitain uusia säätelyaloitteita — kuten EU:n rahoitusmarkkinavero — on käynnistetty. Ne ovat kuitenkin jääneet hyvin vaatimattomiksi ongelmien todelliseen kokoon nähden. Osa lobbareista ja akatemiasta vastustaa niitäkin aivan kuin vuoden 2008 kriisiä ei olisi ikinä tapahtunutkaan.

Euroopan unionin laatiessa yhä absurdimpia vaatimuslistoja maanosan kriisimaille (Portugalin "tervehdyttämisohjelmassa" oli yli 200 ehtoa IMF:n alle 20 ehdon sijaan) voi olla, että todellinen talousajattelun muutos tulee kulkemaan BRICS-maiden kehityksen tahtiin.

Kiina, Brasilia ja Intia teollistuivat opeilla, jotka eivät noudattaneet Maailman kauppajärjestön tai IMF:n silloisia suosituksia. Nyt ne ovat saaneet jalansijaa IMF:n ja Maailmanpankin päätöksenteossa ja virkamieskunnassa. Muutos on ollut hidas, mutta se tulee jatkumaan.

Uudet tuulet ovat näkyneet esimerkiksi Maailmanpankin nykyisen pääekonomistin Justin Linin lausunnoissa, joissa hän on puolustanut valtioiden aktiivista teollisuuspolitiikkaa itsesäätelyn sijaan. Myös IMF:n pääjohtaja kehui äskettäin Kiinassa oppineensa uusia talousajatuksia kiinalaisilta kollegoiltaan IMF:ssä.

Maailmantalouden yhden totuuden oppien kumoamiselle BRICS-maiden vallan kasvu tulee todennäköisesti olemaan hyvä asia. Ihmisoikeuskysymykset ovat toki kokonaan toinen juttu.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka seuraa kehitysrahoitusta ja kansainvälisiä rahoituslaitoksia. Tämä kolumni on julkaistu ensimmäisen kerran Kepan sivuilla.

globalisaatiotalous

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.