Uutiset Jemenin konflikti

Kolera uhkaa miljoonaa aliravittua lasta Jemenissä – ”tragedia on siinä, että tauti on helposti estettävissä”

Jemenissä on havaittu yli 400 000 koleratapausta. Toivoa on, sillä useimmat saadaan parannettua, mikäli terveyspalveluita vain riittää.
Sanaa, Jemen
Jemenin pääkaupungin Sanaan vanhankaupungin rakennuksia. (Kuva: Richard Messenger / CC BY-NC 2.0)

Yli miljoona akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta elää Jemenissä koleraepidemian kurittamilla alueilla. Mikäli he saavat taudin, heidän riskinsä kuolla on ainakin kolminkertainen, varoittaa Jemenissä hoitokeskuksia pyörittävä Pelastakaa Lapset -järjestö.

Kolera alkoi levitä Jemenissä viime syksynä, ja epidemia alkoi uudelleen keväällä. Tautia levittää etenkin likainen vesi, sillä kaksi vuotta kestänyt sisällissota on tuhonnut maan infrastruktuuria ja vesijärjestelmiä sekä myös ison osan terveyskeskuksista ja sairaaloista. Iskuista on syytetty etenkin Jemeniä pommittavaa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Koleratapauksia on havaittu jo yli 400 000, yhä useammat niistä alle 15-vuotiailla. Tauti on vaarallinen etenkin aliravituille lapsille, joiden vastustuskyky on alentunut. Myös tauti itsessään aiheuttaa aliravitsemusta, Pelastakaa Lapset muistuttaa.

”Tragedia on siinä, että sekä aliravitsemusta että koleraa voidaan helposti hoitaa perusterveydenhuollossa. Sairaalat ja klinikat on kuitenkin tuhottu, hallituksen terveystyöntekijöille ei ole maksettu palkkaa lähes vuoteen ja tärkeän avun saaminen on estetty”, toteaa Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos tiedotteessa.

Koleraan on kuollut tähän mennessä noin 1 900 ihmistä. Toivoa sairastuneiden pelastamiseksi kuitenkin on, sillä tällä hetkellä 99 prosenttia niistä, jotka pääsevät hoitoon, saadaan parannettua, sanoivat Jemenissä vierailleet YK-järjestöjen johtajat viime viikolla.

Taudin leviämistä ei ole kuitenkaan vielä saatu pysäytettyä eikä hoitoa riitä kaikille. Samaan aikaan yhteensä Jemenissä noin 20 miljoonaa ihmistä, 70 prosenttia koko väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua selviytyäkseen.

Jemenin konflikti katastrofiapukonfliktiterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Jemen Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Jemenin pääkaupungin Sanaan rakennuksia

Jemenin kriisi syvenee – Pelastakaa Lapset: kolmetuhatta lasta pakenee päivittäin, osa taistelukenttien läpi

Kiihtyvät pommitukset Hodeidan satamakaupungin ympäristössä Jemenissä vaarantavat joka päivä tuhansien lasten hengen. "Tarvitsemme välitöntä aselepoa, jotta siviiliuhrien määrä ei enää kasva”, sanoo Tamer Kirolos Pelastakaa Lapset -järjestöstä.
Koulutyttöjä ylhäältä päin kuvattuna

Konflikti on romuttanut koulutuksen Jemenissä – useimmat opettajat eivät saa palkkaa

Tällä viikolla tuli kuluneeksi kolme vuotta siitä, kun Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa Jemeniä. Miljoonien lasten koulutus on sodan seurauksena vaarassa tai keskeytynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.