Uutiset Jemenin konflikti

Kolera uhkaa miljoonaa aliravittua lasta Jemenissä – ”tragedia on siinä, että tauti on helposti estettävissä”

Jemenissä on havaittu yli 400 000 koleratapausta. Toivoa on, sillä useimmat saadaan parannettua, mikäli terveyspalveluita vain riittää.
Sanaa, Jemen
Jemenin pääkaupungin Sanaan vanhankaupungin rakennuksia ennen konfliktia. (Kuva: Richard Messenger / CC BY-NC 2.0)

Yli miljoona akuutista aliravitsemuksesta kärsivää lasta elää Jemenissä koleraepidemian kurittamilla alueilla. Mikäli he saavat taudin, heidän riskinsä kuolla on ainakin kolminkertainen, varoittaa Jemenissä hoitokeskuksia pyörittävä Pelastakaa Lapset -järjestö.

Kolera alkoi levitä Jemenissä viime syksynä, ja epidemia alkoi uudelleen keväällä. Tautia levittää etenkin likainen vesi, sillä kaksi vuotta kestänyt sisällissota on tuhonnut maan infrastruktuuria ja vesijärjestelmiä sekä myös ison osan terveyskeskuksista ja sairaaloista. Iskuista on syytetty etenkin Jemeniä pommittavaa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa.

Koleratapauksia on havaittu jo yli 400 000, yhä useammat niistä alle 15-vuotiailla. Tauti on vaarallinen etenkin aliravituille lapsille, joiden vastustuskyky on alentunut. Myös tauti itsessään aiheuttaa aliravitsemusta, Pelastakaa Lapset muistuttaa.

”Tragedia on siinä, että sekä aliravitsemusta että koleraa voidaan helposti hoitaa perusterveydenhuollossa. Sairaalat ja klinikat on kuitenkin tuhottu, hallituksen terveystyöntekijöille ei ole maksettu palkkaa lähes vuoteen ja tärkeän avun saaminen on estetty”, toteaa Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos tiedotteessa.

Koleraan on kuollut tähän mennessä noin 1 900 ihmistä. Toivoa sairastuneiden pelastamiseksi kuitenkin on, sillä tällä hetkellä 99 prosenttia niistä, jotka pääsevät hoitoon, saadaan parannettua, sanoivat Jemenissä vierailleet YK-järjestöjen johtajat viime viikolla.

Taudin leviämistä ei ole kuitenkaan vielä saatu pysäytettyä eikä hoitoa riitä kaikille. Samaan aikaan yhteensä Jemenissä noin 20 miljoonaa ihmistä, 70 prosenttia koko väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua selviytyäkseen.

Jemenin konflikti katastrofiapukonfliktiterveyslapsikuolleisuussairaus/lääkintä Jemen Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Puutarha ja rakennuksia Sanaassa Jemenissä

Selvitys: Kymmeniä lapsia kuolee tai loukkaantuu Jemenissä liittouman iskuissa joka kuukausi

Jemenin sodan kärjistymisestä tulee tänään kuluneeksi neljä vuotta. Pelastakaa Lasten mukaan maassa on tehty sinä aikana yli 19 000 ilmahyökkäystä.
YK:n pääsihteeri puhujanpöntössä sekä kolme muuta ihmistä

Jemenille luvattiin apua 2,6 miljardia dollaria – Suurimmat avustuspotit tulevat mailta, jotka sotivat maassa itse

Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat lupasivat eilen Jemenille suuren avustuspotin. Eilen järjestetty avustuskonferenssi on herättänyt myös kritiikkiä, sillä apua antavat samat maat, jotka sotivat Jemenissä tai myyvät aseita sodan osapuolille.
Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille

Myös Suomen kautta voi edelleen päätyä aseita Jemenin sotaan, vaikka Suomi onkin jäädyttänyt vientiluvat Arabiemiirikunnille, varoittaa ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Tehdas tupruttaa savua veden äärellä

EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras

EU-maiden pitää jättää komissiolle lopulliset ilmasto- ja energiasuunnitelmansa tämä vuoden lopussa. Luonnokset eivät ole riittävän kunnianhimoisia, mikäli halutaan päästä nollapäästöihin, selviää tutkimuksesta.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.
Lentokoneen siipi, taustalla auringonlasku

EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti

Financial Times -lehden ja Transport & Environment -järjestön käsiinsä saaneen raportin mukaan lentoveron vaikutukset unionin työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät. EU komissio ei ole vielä julkaissut raporttia.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa