Kolera leviää yhä Etelä-Sudanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolera leviää yhä Etelä-Sudanissa

Huono hygieniatilanne uhkaa levittää tautia pääkaupungin ulkopuolelle.

Pari viikkoa sitten löydetty koleraepidemia jatkaa yhä leviämistään Etelä-Sudanin pääkaupungissa Jubassa. Kuolemantapauksia oli tiistaihin mennessä 23 ja tartuntoja yli 670, kertoo YK:n rauhanturvaoperaatio UNMISS.

Maailman terveysjärjestö WHO ja Etelä-Sudanin terveysministeriö arvioivat aiemmin, että noin prosentti väestöstä saa koleran oireita, mutta nyt arvio on nostettu kahteen prosenttiin. WHO:n edustajan Abdinaisir Abubakarin mukaan riskinä on, että tauti leviää Jubasta myös muualle maahan.

YK-uutistoimisto IRINin mukaan viranomaiset ovat arvioineet, että ainakin tuhat ihmistä voi vielä joutua sairaalaan ennen kuin epidemia on ohi.

Kolera on bakteerin aiheuttama suolistotulehdus, joka leviää etenkin saastuneen veden ja ruuan välityksellä ahtaissa asuinoloissa. Ripulia ja oksentamista aiheuttava tauti voi johtaa kuolemaan, ellei sen aiheuttamaa nestehukkaa hoideta ajoissa.

Etelä-Sudanissa taudin leviämistä on edesauttanut joulukuussa puhjennut sisällissota, joka on ajanut yli miljoona ihmistä kodeistaan. Monet ovat löytäneet pakopaikan ylikansoitetuilta leireiltä.

Abubakarin mukaan Jubassa useimmat tähän mennessä taudin saaneet ovat juoneet likaista vettä Niilistä ja syöneet epäpuhdasta ruokaa. Osa kuolemista on johtunut siitä, ettei hoitoa ole saatu ajoissa.

Sairastuneita hoidetaan pääosin valtion sairaalassa Jubassa. Myös avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja on avannut maahan hoitokeskuksen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia