Koalan olo käy tukalaksi Australiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koalan olo käy tukalaksi Australiassa

Australiassa vaaditaan koalakarhujen turvaksi lakia, joka velvoittaisi valtion riittäviin toimiin pussieläinten pelastamiseksi, kirjoittaa Neena Bhandari.

(IPS) -- Elintilan kutistuminen, ilmastonmuutos ja kasvava kaivostoiminta ovat koalan pahimpia uhkaajia. Nopeasti kehittyvän Queenslandin osavaltion koalakanta on supistunut 60 prosenttia kymmenessä vuodessa. Australian koalasäätiö arvioi luonnonvaraisten koalojen määräksi koko maassa 45 000 – 90 000.

Lämpötilan nousu ahdistaa koalaa, jonka on todettu viihtyvän korkeintaan 37,7 plusasteessa. Queenslandissa ja New South Walesissa on viime aikoina koettu paljon kuumempia jaksoja, Queenslandin yliopiston koalatutkija Clive McAlpine kertoo.

Koala saa tarvitsemansa veden pääravinnostaan eukalyptuksen lehdistä, mutta kymmenvuotisen kuivuusjakson aikana lehtien vesipitoisuus aleni 80 prosenttia, hän jatkaa.

Vain Australiassa elävän koalan kotimetsistä on vuosisatojen aikana kadonnut 65 prosenttia, mikä ajaa eläimet yhä useammin ihmisasutuksen pariin. Pelkästään autojen ja koirien arvioidaan tappavan 4 000 koalaa vuodessa.

Lisäksi koalojen vitsauksina ovat seksitaudit: hivin kaltainen virus ja klamydia, jota tavataan paikoin jopa 90 prosentilla eläimistä. Koalan elinikä on normaalisti 10-14 vuotta, ja ne saavat yleensä yhden poikasen vuodessa.

"Ellei ryhdytä tuntuviin toimiin koalan elinympäristön suojelemiseksi, lajin säilyttäminen voi vaatia kalliita tarhausoperaatioita", David Burgess Sydneyn Total Environment Centrestä varoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia