Kirgisiasta tuli ensimmäinen kansalaisuudettomuuden poistanut maa – YK:n pakolaisjärjestö palkitsi yli 10 000:ta ihmistä auttaneen lakimiehen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kirgisiasta tuli ensimmäinen kansalaisuudettomuuden poistanut maa – YK:n pakolaisjärjestö palkitsi yli 10 000:ta ihmistä auttaneen lakimiehen

Keski-Aasiaan syntyi Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena satojen tuhansien ihmisten ryhmä, jolla ei ollut minkään maan kansalaisuutta. Heinäkuussa Kirgisiasta tuli ensimmäinen ongelman ratkaissut maa, osittain lakimies Azizbek Ashurovin ansiosta.

Kirgisian lippu ja ratsastajapatsas

Kirgisiassa ei virallisesti ole enää ihmisiä vailla kansalaisuutta. Kuva: Dan Lundberg / CC BY-SA 2.0.

YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR) on myöntänyt tämänvuotisen Nansen-pakolaispalkintonsa kirgisialaiselle Azizbek Ashuroville, joka on auttanut yli 10 000:ta ihmistä saamaan Kirgisian kansalaisuuden.

Keski-Aasiassa sijaitsevaan Kirgisiaan syntyi kansalaisuudettomien ihmisten ryhmä Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991. Neuvostoliiton aikana ihmiset muuttivat ympäri Keski-Aasiaa, mutta hajoamisen jälkeen alueelle syntyi viisi valtiota.

Kaikilla rajojen väärälle puolelle jääneitä ei ollut Neuvostoliiton passia tai keinoja todistaa synnyinpaikkaansa, ja sadat tuhannet ihmiset jäivät alueella ilman minkään maan kansalaisuutta. Kansalaisuudettomuus periytyi äideiltä lapsille.

Ashurov perusti vuonna 2003 Ferghana Valley Lawyers Without Borders -järjestön, joka on auttanut yli 10 000:ta ihmistä hakemaan Kirgisian kansalaisuutta. Järjestö perusti tiimejä, jotka matkustivat syrjäisille alueille maan eteläosiin löytääkseen haavoittuvia ja syrjittyjä ryhmiä.

”Tärkein metodimme oli tehdä työtä hallituksen kanssa. Onnistuimme saamaan heidän huomionsa ja ystävyytensä. Olimme pieniä sotilaita – mutta meidän takanamme oli iso panssarivaunu”, Ashurov kuvailee UNHCR:n tiedotteessa.

Hallitus suostui muun muassa antamaan tilapäisen ”armahduksen” ilman tärkeitä papereita oleville ihmisille.

Heinäkuussa Kirgisiasta tuli UNHCR:n mukaan maailman ensimmäinen maa, jossa ei ole kansalaisuudettomia ihmisiä. Määrä väheni 13 000:sta nollaan vain viidessä vuodessa.

UNHCR arvioi vuonna 2014, että maailmassa on noin 10 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole minkään maan kansalaisuutta. Sen tavoitteena on, että ilmiöstä päästään eroon vuoteen 2024 mennessä.

UNHCR:n Nansen-palkinto myönnetään pakenemaan joutuneiden auttamisesta. Sen arvo on 150 000 dollaria, noin 137 000 euroa. Rahoittajina ovat Sveitsin ja Norjan hallitukset. Palkinto on saanut nimensä Kansainliiton pakolaiskomissaarina toimineen, rauhannobelistin ja tutkimusmatkailijan Fridtjof Nansenin mukaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia