Kenian metsähallitus häätää alkuperäiskansoja – Suomelta vaaditaan tuen jäädyttämistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian metsähallitus häätää alkuperäiskansoja – Suomelta vaaditaan tuen jäädyttämistä

Suomi on tukenut vuosia Kenian metsähallitusta, jonka on raportoitu viime viikkoina häätäneen Kenian sengwer-kansan jäseniä näiden asuinalueelta. Ulkoministeriön mukaan Suomi ei ole toiminut alueilla, joilla ongelmia on on ollut.

Kenian lippuja

Kenia on Suomelle tärkeä kehitysyhteistyökumppani. Kuva: Rick Bajornas / UN Photo.

Kenian sengwer-kansan edustajat sekä joukko järjestöjä vaativat Suomea jäädyttämään kehitysyhteistyörahoituksensa Kenian metsähallitukselle (KFS). Syynä ovat Länsi-Keniassa tapahtuneet pakkohäädöt ja ampumistapaus, joista on syytetty KFS:ää.

Sengwerien mukaan viime vuoden joulupäivänä yli sata aseistettua KFS:n vartijaa tuli sengwerien asuttamaan Embobutin metsään, ampui laukauksia, poltti ainakin 15 kotia ja tappoi karjaa. Viime viikolla vartijat ampuivat kuoliaaksi sengwereihin kuuluvan Robert Kirotichin ja haavoittivat toista ihmistä.

Suomi ei tällä hetkellä rahoita Kenian metsäsektoria tai KFS:ää, mutta se on tehnyt aiemmin vuosien ajan metsäalan kehitysyhteistyötä Keniassa ja on aloittamassa uutta kehitysyhteistyöohjelmaa KFS:n kanssa.

Sengwerit lähettivät tällä viikolla ulkoministeri Timo Soinille (sin) sekä kehitysministeri Kai Mykkäselle (kok) kirjeen (pdf), jossa pyydetään, että suomalaisia ei ”käytettäisi sengwerien tappamiseen”, häätämiseen ja kotien polttamiseen.

Häätöjä EU:n hankkeen tieltä

Kenian harvoihin metsästäjä-keräilijäkansoihin kuuluvat sengwerit ovat eläneet Embobutin metsässä Cheranganyn kukkuloilla sukupolvien ajan, mutta heitä on häädetty useaan otteeseen jo Ison-Britannian siirtomaa-ajoista lähtien. Alue aiheuttaa kahnauksia, sillä se on suojelualue. Siellä myös sijaitsee Kenialle tärkeitä vesivarantoja.

Asia on saanut huomiota myös kansainvälisissä medioissa, sillä alueella on toteutettu vuodesta 2016 alkaen EU:n rahoittamaa pohjavesiensuojeluohjelmaa, jonka arvellaan olevan häätöjen taustalla.

Unionin Kenian suurlähettiläs kertoi viime viikolla, että ohjelman rahoitus jäädytetään, kunnes asia on selvitetty. Siihen kehottivat myös YK:n ihmisoikeuksien erityisraportoijat.

Kansalaisjärjestöt eivät kuitenkaan ole olleet EU:n päätökseen tyytyväisiä, sillä se tulee niiden mielestä liian myöhään. Ne ovat muistuttaneet, että sengwerien tilanteesta ja KFS:n toiminnasta on varoiteltu vuosien ajan, ja esimerkiksi Maailmanpankki tunnusti jo vuonna 2014, ettei ottanut omassa hankkeessaan riittävän hyvin alkuperäiskansojen oikeuksia huomioon.

Suomi tuomitsee väkivallan

Suomi on tukenut Kenian metsäsektoria vuosien ajan muun muassa perustamalla maahan metsätoimistoja. Vuosina 2009–2016 KFS:n toteuttamaan työhön ohjattiin Suomen Nairobin suurlähetystön tietojen mukaan 18,8 miljoonaa euroa.

Tällä hetkellä yhteistyötä ei ole, mutta kehitysministeri Mykkänen hyväksyi joulukuussa uuden, 9,5 miljoonan euron arvoisen yksityisen sektorin metsäohjelman vuosille 2018–2022. Sen yhteistyökumppanina on KFS.

Ohjelman tarkoituksena on tehdä yhteistyötä pienten ja keskisuurten yritysten sekä yksityisten metsänomistajien kanssa, parantaa naisten asemaa metsäsektorilla ja luoda työpaikkoja Keniaan.

Sengwerien itsensä lisäksi brittiläinen metsiensuojelujärjestö Forest Peoples Programme sekä sen kumppanit vetosivat eilen Soiniin ja Mykkäseen sekä tasavallan presidenttiin Sauli Niinistöön, että jotta tuki jäädytettäisiin.

Niiden mukaan Suomen tuella rahoitetaan ihmisoikeusloukkauksia. Mukana vetoomuksessa on myös suomalainen Maan ystävät -järjestö. Lisäksi suomalainen Siemenpuu-säätiö on vedonnut asian puolesta.

Suomen ulkoministeriön Afrikan sarven ja itäisen Afrikan yksikön päällikön Hannu Heinosen mukaan Suomi tuomitsee väkivallan ja ottaa syytökset vakavasti. Hän kertoo, ettei Suomen kehitysyhteistyötä ole tehty alueilla, joilla ongelmia on, eikä näin tulla tekemään tulevaisuudessakaan.

”Meidän mielestämme tärkeintä tässä vaiheessa on, että kaikki syytökset ja epäselvyydet tutkitaan. Kenian viranomaiset ovat jo ilmoittaneet, että he tutkivat esimerkiksi ampumistapauksen ja tekijä on luvattu tuoda oikeuden eteen”, hän muistuttaa.

Heinosen mukaan uutta Suomen ja KFS:n uutta yhteistyöohjelmaa ei ole vielä konkreettisesti aloitettu. Aikomuksena on ensin tutkia, mitä Keniassa on viime aikoina tapahtunut.

Hänen mukaansa KFS on kuitenkin tärkeä viranomainen Kenian metsäsektorilla.

”Kun kehitetään kestävää metsätaloutta, se on kumppani, jonka kanssa on toimittava”, hän toteaa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kenian viranomaiset ovat kertoneet, että Kirotichin kuolemaan johtaneessa tapauksessa oli kyse sisäministeriön johtamasta operaatiosta, joka kohdistui karjavarkaisiin ja muihin ”rikollisiin elementteihin”. KFS ei sen mukaan ollut mukana.

OIKAISU 25.1.2018: Siemenpuu-säätiö ei ollut mukana järjestöjen kirjeessä vaan se lähetti omansa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia