Kenian lääkärit lakkoilevat – kiista valtion kanssa vienyt ihmishenkiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian lääkärit lakkoilevat – kiista valtion kanssa vienyt ihmishenkiä

Jo kaksi kuukautta lakkoilleet lääkärit vaativat parempia työoloja, hallitus taas uhkaa pidättää lääkäreitä. Potilailla, joilla ei ole varaa yksityissairaaloihin, on vaihtoehdot vähissä.

Kenian julkisen sektorin lääkärit ovat olleet lakossa jo runsaan kahden kuukauden ajan. Sairaalat ovat tyhjinä ja potilaita kuolee, kun lääkärit kiistelevät hallituksen kanssa vuonna 2013 solmitusta sopimuksesta, jonka piti korottaa lääkärien palkkoja ja parantaa heidän työolojaan.

Lääkärien mukaan sopimusta ei ole noudatettu, hallituksen mukaan taas lääkärien palkankorotusvaatimukset ovat "naurettavia", kertoi uutistoimisto Reuters tammikuussa.

Potilaita on medioiden mukaan kuollut lakon takia, sillä monilla ei ole varaa yksityiseen hoitoon. Oikeus on uhannut vangita lääkärit, ellei sopua löydy.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on vaatinut kiistaan ratkaisua.

"Katson kuolemaa kasvoihin. Kuolemme yksitellen. Ystäväni, kaltaiseni syöpäpotilas, haudattiin tänään. Olen nyt jumissa yksityissairaalassa, jonka laskuja en pysty maksamaan", kertoo järjestön haastattelema potilas Rose Adhiambo tiedotteessa.

Häntä pidetään velkansa panttina yksityissairaalassa, mikä on kansainvälisen lain vastaista, HRW muistuttaa.

Lääkärien työolot ovat Keniassa vaikeat. HRW:n mukaan lääkärit ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa esimerkiksi sähköjen katkeilusta kesken leikkausten. Terveysministeriön virkamiehet ovat julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaan myös kavaltaneet miljoonia dollareita terveyssektorin rahaa.

Keniassa on vaalivuosi, mikä tekee lakoista erityisen haasteellisen. Reutersin mukaan hallituksella on paineet yrittää samalla estää muidenkin valtion palkkalistoilla olevien palkankorotusvaateet.

Myös Kenian julkisten yliopistojen luennoitsijat ovat lakossa. Sairaanhoitajien lakko puolestaan saatiin lopetettua joulukuussa, mutta viime viikolla lakko alkoi taas, koska kaikki työnantajat eivät olleet ammattiliiton mukaan noudattaneet sopimusta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia